Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 14:49

Πλατφόρμα TERRA+:Αξιόπιστες πληροφορίες από το χωράφι μέχρι το ράφι

H TERRA+ (https://terraplus.io) βραβεύτηκε με τη δεύτερη θέση στα πλαίσια του διαγωνισμού «Θερμοκοιτίδες για την μεταφορά καινοτομίας και τεχνολογίας στη Μεσόγειο». Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 27 Μαΐου 2023 κατά τη διάρκεια των «INTECMED Medirerranean Innovation Days» που συνδιοργανώνθηκε από το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την υποστήριξη της PATRAS IQ και την παρουσία των εταίρων του έργου INTECMED, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ENI CBC MED 2014-2020.

Η TERRA+ ήταν μία από τις δώδεκα νεοφυείς επιχειρήσεις από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας που επιλέχθηκαν μέσω ανοικτής πρόσκλησης προκειμένου να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Καθοδήγησης-Ωρίμανσης, συνολικής διάρκειας 6-μηνών. Βασικός στόχος και προτεραιότητα του προγράμματος αυτού είναι η παροχή υποστήριξης και καθοδήγησης στην ανάπτυξη των επιλεχθέντων καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Στην τελευταία φάση του προγράμματος INTECMED επιλέχθηκε η TERRA+, μαζί με άλλες δύο εταιρείες, και ενισχύθηκε με οικονομική υποστήριξη προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω και να βελτιστοποιηθεί η καινοτόμος επιχειρηματική ιδέα.

Οι ιδρυτές της TERRA+, Χρήστος Παναγιώτου και Δημήτρης Καραδήμας, αναγνώρισαν τόσο την ανάγκη του σύγχρονου καταναλωτή για αναζήτηση όχι απλά ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων αλλά και αξιόπιστων πληροφοριών και πιστοποιήσεων σχετικά με αυτά, όσο και τις ανάγκες των επαγγελματιών του αγροδιατροφικού τομέα, οι οποίες έχουν ως βασικό άξονα την ανάδειξη και διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων τους αλλά και την υποστήριξη των επαγγελματιών του κλάδου στη διεκδίκηση του εμπορικού μεριδίου και στον ψηφιακό μετασχηματισμό που κρίνεται απαραίτητος στο διεθνή πλέον ανταγωνισμό.

Η πλατφόρμα TERRA+ έρχεται να ενισχύσει την ιχνηλασιμότητα και τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας των αγροδιατροφικών προϊόντων, να προστατέψει τον καταναλωτή από πιθανές τακτικές που λειτουργούν εις βάρος της ποιότητας των προϊόντων και να προσφέρει στον παραγωγό τη δυνατότητα να παρέχει πληροφορίες για το προϊόν του σε όλα τα στάδια της ζωής αυτού, από την παραγωγή έως το σημείο διάθεσης, δίνοντάς του παράλληλα δυνατότητες για μείωση του κόστους παραγωγής και μείωση της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ανακτήσει το ψηφιακό προφίλ ενός προϊόντος σαρώνοντας ένα QR code με το κινητό του. Τα δεδομένα που αποτελούν το ψηφιακό προφίλ του προϊόντος ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του προϊόντος και μπορεί να είναι καλλιεργητικές τεχνικές, πληροφορίες πρώτων υλών, μέθοδοι παραγωγής, γεωγραφική προέλευση, συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης, πιστοποιήσεις από τρίτους φορείς αλλά και πολλά άλλα.

Η πλατφόρμα TERRA+ στηρίζει την λειτουργικότητα της στην τεχνολογία Blockchain, όπου κάθε δεδομένο που καταγράφεται δεν μπορεί να αλλαχτεί χωρίς αυτό να είναι διαφανές στους κατανεμημένους του δικτύου. Έτσι όλες οι «συναλλαγές» στο Blockchain, ή με άλλα λόγια οι καταχωρήσεις των δεδομένων που συνιστούν το ψηφιακό προφίλ, προστατεύονται από ψηφιακές υπογραφές και τεχνικές κρυπτογραφίας που δίνουν τη δυνατότητα της αδιαμφισβήτης και αμετάβλητης επαλήθευσης γνησιότητας. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η κακόβουλη νόθευση της πληροφορίας που αποσκοπεί στην παραπλάνηση του καταναλωτή. Επιπλέον, αισθητήρες που τίθενται επί των προϊόντων ή στους χώρους παραγωγής, επεξεργασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης, παρέχουν πλήρη διαφάνεια και ακριβή γνώση της διαδικασίας προμήθειας προϊόντων κατά τη μεταφορά τους στην παγκόσμια αγορά, καθώς παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την τοποθεσία και την κατάστασή τους.

Στα 2 χρόνια ζωής της η εταιρεία αναπτύσσεται διαρκώς, ενσωματώνοντας τις ανάγκες που αναδύονται από τη συνεχή αλληλεπίδραση με τους τελικούς χρήστες της με στόχο την προσφορά μοναδικών χαρακτηριστικά που αφορούν τόσο τις παραγωγικές μονάδες αγροδιατροφής αλλά και τις εταιρείες πιστοποίησης, διεθνών μεταφορών και logistics. Η TERRA+ είναι μέλος του Ελληνικού Οικοσυστήματος Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece, ενώ λίγους μήνες πριν, συγκεκριμένα τον περασμένο Νοέμβριο, είχε συμπεριληφθεί στα 6 success stories των έξι χρόνων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology – EIT) για την κατάκτηση του Τελικού Βραβείου στην Α και Β φάση του προγράμματος Digital Venture 2022.

#pgnews

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΔΑ

 

 

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα