Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 20:07

Οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς – Η Βιέννη (ξανά) στην κορυφή

Η Βιέννη αναδεικνύεται, για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, στην κορυφή της κατάταξης των πιο ευχάριστων πόλεων για να ζει κανείς, σύμφωνα με τη λίστα του Economist Intelligence Unit, ινστιτούτου έρευνας συνδεδεμένου με το περιοδικό The Economist.

Ο δείκτης του EIU βασίζεται σε 30 ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια σε συγκεκριμένους τομείς: σταθερότητα, σύστημα υγείας, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία, υποδομές.

Η αυστριακή πρωτεύουσα προσφέρει σχεδόν ιδεώδη συνδυασμό σε αυτούς τους τομείς και δεν τιμωρείται παρά μόνο για την έλλειψη μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. 

Το 2023, στο σύνολο των πόλεων που μελετήθηκαν, ο μέσος δείκτης ποιότητας ζωής φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ιδίως ως προς την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων που συνδέονταν με την πανδημία.

Αντίθετα, οι βαθμοί πέφτουν ως προς τη σταθερότητα σε πολλές πόλεις, ειδικά στην Ευρώπη, λόγω διαδηλώσεων που βίωσαν.

Η πρώτη δεκάδα

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Κοπεγχάγη.

Μεταξύ της 3ης και της 9ης θέσης, απαντώνται πόλεις της Αυστραλίας, της Ελβετίας, του Καναδά, καθώς και η Οσάκα (Ιαπωνία) και η Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), που καταλαμβάνουν μαζί τη 10η.

πολη

Υποχώρησαν Παρίσι και Λυόν 

Αντίθετα, οι  ταραχώδεις διαδηλώσεις εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν στην κατάταξη το Παρίσι και η Λυόν. 

Το Παρίσι υποχώρησε από 19η θέση το 2022 στην 24η το 2023 και η Λιόν από την 25η στην 30ή.

Το Λονδίνο καταλαμβάνει το 2023 την 46η θέση, η Νέα Υόρκη την 69η.

Πόλεις στην Ασία και στην Ωκεανία σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε έναν χρόνο: η Ουέλιγκτον (Νέα Ζηλανδία) καταγράφει άνοδο 35 θέσεων, το Ανόι (Βιετνάμ) 20, η Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία) 19.

Στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης απαντώνται πολλές πόλεις της Κίνας και η Αθήνα

πολεις

Το Κίεβο, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κάνει την επιστροφή του στην κατάταξη το 2023 μεν, αλλά πλέον έχει υποχωρήσει στην 165η θέση

Σταθερά τελευταία στη λίστα η Δαμασκός 

Η  Δαμασκός, η πρωτεύουσα της Συρίας, παραμένει από το 2015 η πόλη του κόσμου που χαρακτηρίζεται από το EIU η χειρότερη για να ζει κανείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα