Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 06:50

Ανθίζουν πρόωρα οι ελιές στην Κρήτη – Κίνδυνος για το λάδι

[ad_1]

Για άνθη της … βιαστικής αμυγδαλιάς συνήθως γίνεται λόγος τον Φεβρουάριο στον τόπο μας, με τις μυρωδιές της να κατακλύζουν τις γειτονιές και τα σοκάκια…

Ομολογουμένως, την πρώιμη ανθοφορία της ελιάς, Φλεβάρη μήνα, δεν τη συναντάμε συχνά κι όταν αυτό γίνεται, δεν είναι για … καλό!

Πιο αναλυτικά, τις τελευταίες ημέρες, κάτι οι νοτιάδες και η παρατεταμένη καλοκαιρία, κάτι η έλλειψη βροχοπτώσεων οδήγησαν στην ανάπτυξη ταξιανθίας σε αρκετές περιοχές της Χερσονήσου, σε Ελιά, Επισκοπή αλλά και στην περιοχή της Βιάννου!

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς, Κώστας Χαρτζουλάκης, η πρώιμη ανθοφορία είναι γεγονός και δυστυχώς, αν και είναι νωρίς, συνήθως όταν εξελίσσεται και η θερμοκρασία πέσει απότομα, τότε υπάρχει κίνδυνος οι ταξιανθίες να καταστραφούν.

Επίσης, έστω ότι δεν πέφτει απότομα η θερμοκρασία, όπως είπε ο κ. Χαρτζουλάκης, τα άνθη παρ’ όλα αυτά, δεν θα έχουν καλή γονιμοποίηση, δεν θα δέσει δηλαδή το άνθος σωστά, οπότε και σε αυτή την περίπτωση, η ζημία για τον παραγωγό θα είναι μεγάλη.

Ο κ. Χαρτζουλάκης επισήμανε ακόμη ότι η ελπίδα όλων είναι να μην επαναληφθεί το σκηνικό του 2013 με την μεγάλη αλλά κακή ελαιοπαραγωγή και πρόσθεσε ότι με τη βοήθεια του καιρού, η κατάσταση θα βελτιωθεί…

#pressgreece

[ad_2]

Νέοι Ορίζοντες

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα