Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 21:16

Υπό καταρρακτώδη βροχή η κινητοποίηση των Ροδακινοπαραγωγών του ΑΣ Ημαθίας στη Βέροια

[ad_1]

Έχοντας την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας και του Εργατοϋπαλληλικου Κέντρου Βέροιας, οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας πραγματοποιήσαν μηχανοκίνητη πορεία με περίπου 70 αγροτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, τηρουμένων των μέτρων προστασίας για την πανδημία του κορωνοϊού.

 

 

Το σημείο συνάντησης των αγροτών ήταν το Δημοτικό Στάδιο Βέροιας και διέσχισαν τους δύο κεντρικούς δρόμους της πόλης (Βενιζέλου-Μητροπόλεως) υπό καταρρακτώδη βροχή, χωρίς να σταματήσουν σε κανένα σημείο την πορεία τους.

Με το τέλος της αυτοκινητοπομπής , ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Βοργιάδης Χρήστος μαζί με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Αθηνά Τσιπουρίδου και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας κ. Λάζαρο Ασλανίδη, κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη Κωνσταντίνο και τον Δήμαρχο Βέροιας κ.Βοργιαζίδη Κωνσταντίνο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Πασάκης και ο Ταμίας κ.Ιωάννης Χριστοφορίδης.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΣ Ημαθίας κ. Γκαλαϊτσης Δημήτριος με δηλώσεις του στην ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την έως τώρα στάση της κυβέρνησης και την κωλυσιεργία που δείχνει για την επίλυση τόσων σημαντικών ζητημάτων. Επίσης τόνισε ότι οι αγρότες της Μακεδονίας είναι περιθωριοποιημένοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης, αναφέροντας το πρόσφατο παράδειγμα της καθυστέρισης πληρωμής αποζημιώσεων από τη φονική κακοκαιρία της 10ης Ιουλίου 2019 (13 μήνες) ενώ σε αντίθετες περιπτώσεις είδαμε να πληρώνονται ζημιές μέσα σε 2 μήνες.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από την αυτοκινητοπορεία

Τα αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας:

1ο Να δοθούν άμεσα και ΔΙΚΑΙΑ αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν στην παραγωγή οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις και αυξομειώσεις θερμοκρασιών. Τα ποσά ανά στρέμμα, να είναι ανάλογα αυτών που θα δίνονταν από τον ΕΛΓΑ και με τις ζημιές να κυμαίνονται από 50-80% προκύπτουν 300-500 ευρώ/στρέμμα ανάλογα την ποικιλία.

2ο Ενισχύσεις για τις χαμηλές τιμές που εδώ και 7 έτη έχει προκαλέσει το Ρωσικό εμπάργκο και το κλείσιμο της Ρωσικής αγοράς.

3ο Να στηριχτεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών λόγω της μείωσης που υπέστη από την πανδημία του κορωνοϊού. Η μείωση τουρισµού παγκοσµίως επηρέασε αρνητικά την κατανάλωση, το κλείσιµο της εστίασης και του λιανεµπορίου, η δυσκολία των εξαγωγών καθώς και η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω έλλειψης εργατών γης με την αύξηση του ημερομίσθιου, ειδικά πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για δενδροκαλλιέργεια όπου απαιτούνται για μεγάλο διάστημα (150 μέρες) πολλά εργατικά χέρια.

4ο Να γίνει επιτέλους η περιβόητη αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ έτσι ώστε, να μην βρεθούμε για ακόμη μια χρονιά μετέωροι και να αναζητούμε αποζημιώσεις μέσω Deminimis.

5ο Άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης

 

#PressGreece #ΚΕΝΤΡΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ad_2]

Ο Πολίτης

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα