Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 03:00

Λέσβος: Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου, 3-5 Ιουνίου

Με ρεκόρ συμμετοχών διεξάγεται την 1η εβδομάδα του Ιουνίου στη Λέσβο ο διαγωνισμός ελαιολάδου ATHENA.

Πρόκειται για την 6η φορά που ο διεθνής διαγωνισμός με έδρα την Ελλάδα και με διεθνή κριτική επιτροπή θα διεξαχθεί σε μία από τις πολλές εμβληματικές ελαιοκομικές περιοχές της πατρίδας μας.

Φέτος στον ATHENA συμμετέχουν 570 ελαιόλαδααπ’ όλον τον κόσμο, τα οποία θα δοκιμάσουν και θα αξιολογήσουν 25 κριτές από 12 χώρες. Οι εμπειρογνώμονες που απαρτίζουν τη διεθνή κριτική επιτροπή προέρχονται από Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Τουρκία και, φυσικά, Ελλάδα· τα ελαιόλαδα προέρχονται από 24 χώρες του βορείου και του νοτίου ημισφαιρίου, το 52% ελληνικά και το 48% ξένα. Η αύξηση των συμμετοχών σε σχέση με πέρυσι είναι της τάξης του 30%, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκονται πολλά από τα πιο γνωστά και καλύτερα ελαιόλαδα της υφηλίου.

Ο διαγωνισμός ATHENA οργανώνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Η Λέσβος, με τα 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, τις γηγενείς ποικιλίες ελιάς Κολοβή και Αδραμυτινή και την απαράμιλλη παράδοση στη βιομηχανική παραγωγή ελαιολάδου, ήταν φυσική επιλογή για την τέλεση του διαγωνισμού, το δε πρόγραμμάτου επιφυλάσσει στους κριτές μία πολύπλευρη γνωριμία με την τεράστια παράδοση του νησιού στην ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή.

Ο διαγωνισμός ATHENA 2021 αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την εταιρεία Vinetum. Οι υπόλοιποι θεσμικοί εταίροι του διαγωνισμού είναιο Δήμος Δυτικής Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Τράπεζα Πειραιώς και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της οποίας θα διεξαχθεί και η διαδικασία αξιολόγησης. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ενημερωτική ιστοσελίδα stonisi.gr.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα www.athenaoliveoil.grστις 14 Ιουνίου, στις 12:00.

Πληροφορίες: 2107660560, Άννα Άγα

Σχετικά

spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα