Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 22:54

Στην Κρήτη οι πρώτοι εργάτες γης από τη Βόρεια Ελλάδα για το λιομάζωμα

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα Φλώρινας και Καστοριάς  προκειμένου εργατικά χέρια να έρθουν στην Κρήτη και να βοηθήσουν στο μάζεμα της ελιάς λόγω έλλειψης εργατών γης.

Όπως όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ήδη οι πρώτοι εργάτες από Καστοριά έχουν έρθει στην Κρήτη για το λιομάζωμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν μάλιστα παραγωγοί που κάλυψαν τα μεταφορικά έξοδά τους για να έρθουν.

Αυτην την περίοδο το μεροκάματο στις ελιές είναι πολύ καλό” σημείωσε ο κ. Βοργιάς και συμπλήρωσε πως ορισμένοι από όσους έχουν έρθει για εργασία, ήρθαν μαζί με τις οικογένειές τους.

Για τον τρόπο με τον οποίο το όλο εγχείρημα θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο απλό και επίσημο, ο πρόεδρος του ΕΚΗ σημείωσε ότι στην προσπάθεια να βρεθεί λύση το προηγούμενο διάστημα, ανακάλυψαν ότι την δεκαετία του 1980 υπήρχε πρόγραμμα που επιδοτούσε ο τότε ΟΑΕΔ για την μεταφορά εργατών γης στην Κρήτη.

Αυτό το πρόγραμμα θα επιδιώξουμε να ενεργοποιηθεί ξανά και γι’ αυτόν λόγο” όπως είπε, αύριο στις 12.30 το μεσημέρι θα υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό Γεώργιο Γεωργαντά όπου θα συζητηθεί το ζήτημα αυτό. Στη συνάντηση θα συμμετέχει ο ίδιος, ο πρόεδρος των ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης καθώς και οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Καστοριάς και Φλώρινας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΕΚΗ υπενθύμισε στους εποχικούς εργαζόμενους ότι μπορούν να εργαστούν στο λιομάζωμα και παράλληλα να παίρνουν το επίδομά ανεργίας, αρκεί να κάνουν έως 70 ημερομίσθια.

Τέλος, σημείωσε ότι ανάλογη προσπάθεια θα γίνει και για να στηριχθεί ο κλάδος του τουρισμού καθώς όπως είπε “ειδικά φέτος, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία “έλιωσαν” από δουλειά.

#pgnews

Νέοι Ορίζοντες
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα