Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 20:12

Την Κυριακή η 9η Ημερίδα για την Αγροτική Ανάπτυξη στα Τρίκαλα

O πόλεμος στην Ουκρανία προξένησε ένα παγκόσμιο πανικό για μια επικείμενη επισιτιστική και ενεργειακή κρίση μέσα από ελλείψεις και έναν πληθωρισμό που ήδη εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Οι συνέπειες του πολέμου επικάθισαν πάνω στα συσσωρευμένα προβλήματα που επέφερε η πανδημία, η οποία ταλανίζει την οικουμένη εδώ και τρία χρόνια, και η μια οικονομική κρίση που, επί μία δεκαετία, συγκλόνισε τις περισσότερες χώρες του κόσμου και έφερε και την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Ταυτόχρονα ανέδειξε μια σειρά από δυσκολίες στη διαδικασία μετάβασης σε μια πράσινη ανάπτυξη, που, στον διατροφικό τομέα, εκφράστηκαν με τη σημαντική άνοδο του κόστους παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με γενναίες και φιλόδοξες πολιτικές, όπως αυτή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021-27, (η οποία σχεδιάστηκε στη βάση της λογικής της βιώσιμης ανάπτυξης και των χρηματοδοτικών εργαλείων των μεγάλων και μακροχρόνιων αντίστοιχων στρατηγικών της ΕΕ), αλλά και της «Πράσινης Συμφωνίας» με τις στρατηγικές όπως «Από το χωράφι στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητας», επιδίωξε να ανταποκριθεί στους 17 Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ελπίζοντας να βρει σ’ αυτό μιμητές στην Αμερική, στην Ασία και αλλού.
Στη βάση των κατευθύνσεων αυτών των πολιτικών, οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέθεσαν τα Εθνικά Στρατηγικά τους Σχέδια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΕΣΣΚΑΠ) τον Ιανουάριο 2022– ένα μόλις μήνα πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το Ελληνικό ΣΣΚΑΠ εγκρίθηκε από την ΕΕ πριν ένα μήνα και θα είναι σε ισχύ από την 1/1/2023 έως 31/12/2027.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κρίσεων και αμφισβητήσεων η ελληνική γεωργία και το αγροδιατροφικό σύστημα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες κρίσεις ξεπερνώντας τα συσσωρευμένα εγγενή τους προβλήματα και προσαρμόζοντας παρωχημένες νοοτροπίες και πρακτικές στα νέα δεδομένα.
•Πως θα εφαρμοστεί το Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ το 2023-27;
•Πως θα διαμορφωθεί το νέο περιβάλλον των παγκόσμιων αγορών;
•Πως διαμορφώνεται το μελλοντικό τοπίο της Ελληνικής γεωργίας;
•Ποιά τρόφιμα θα παράγονται και καταναλώνονται στο μέλλον;
•Ποιοί θα τα παράγουν, με ποιές μεθόδους με ποιά μέσα και εφόδια;
•Ποιές αγορές, ποιές τιμές θα αναμένονται στα αγροτικά προϊόντα και στις εισροές;
•Ποιές πληροφορίες και γνώση χρειάζονται; Ποιός θα τις παρέχει;
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν αντικείμενο των εισηγήσεων και των συζητήσεων στη διάρκεια της ημερίδας που οργανώνεται από τον ΟΜΦΑΛΟ στα Τρίκαλα Ημαθίας την Κυριακή/23/Οκτωβρίου/2022.

Οι ημερίδες για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη που οργανώνει ο ΟΜΦΑΛΟΣ στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Τρικάλων Ημαθίας, έχουν γίνει πλέον θεσμός, αφού από το 2012 που ξεκίνησαν, φέτος είναι η ένατη (9η) δια ζώσης ημερίδα, ενώ μεσολάβησαν 5 διαδικτυακές. Οι ενημερωτικές και συμμετοχικές αυτές ημερίδες γίνονται στον χώρο που υπάρχει Γεωργία και όπου τα προβλήματα και κυρίως οι προοπτικές είναι απτές: Μέσα στον κάμπο, στην καρδιά του Ρουμλουκιού – μακριά από το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και τα λαμπερά φώτα συνεδριακών κέντρων. Οι ημερίδες του ΟΜΦΑΛΟΥ οργανώνονται εκεί που η γνώση είναι απόλυτα απαραίτητη: σε μια αγροτική περιοχή που τώρα ειδικά μαστίζεται από την οικονομική κρίση και όπου οι νέοι ψάχνουν απεγνωσμένα διεξόδους.

Οι ημερίδες αυτές φιλοδοξούν να παράξουν γνώση, πληροφόρηση και προβληματισμό. Οι εισηγητές των
ημερίδων είναι επιλεγμένοι τεχνοκράτες, κορυφαίοι γνώστες του αντικειμένου, που μπορούν να αναπτύξουν τα θέματα εκλαϊκευμένα, χωρίς όμως να θυσιάζουν την επιστημονική εγκυρότητα που είναι απαραίτητη. Συμμετέχουν αγρότες, συνεταιριστές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του χώρου, με πείρα, βαθιά γνώση και εμπεριστατωμένη άποψη. Οι ημερίδες κυρίως απευθύνονται στους νέους – στοχεύοντας στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας των νέων – και μέσω αυτής στην επανεκκίνηση της γεωργίας και της
αειφόρου ανάπτυξης.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Απ. Βεσυρόπουλος
Υφυπουργός Οικονομικών

Χρήστος Γιαννακάκης
Σύμβουλος Venus Growers
Αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ

Έλενα Δανάλη
Green Peace Hellas

Ευάγγελος Διβάρης
ΦΙΛΑΙΟΣ, Τ. Αν. Προϊστ. ΕΕ, Τ. Ειδ. Γραμματέας ΥΠΑΑΤ

Παναγιώτης Καλφούντζος
Πρόεδρος Συνεταιρισμού ΘΕΣΓΗ

Χαράλαμπος Κασίμης
Ομ. Καθηγητής, ΓΠΑ τ.Γ.Γ. Υπ. Αγροτικής
Ανάπτυξης & Τροφίμων

Μαρία Καψοκεφάλου
Πρόεδρος, Ινστιτούτο Γεωργίας & Τροφίμων
Καθ. Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών

Νίκος Κούτσιας
Καθ. Πανεπιστήμιο Πάτρας

Στάθης Κλωνάρης
Επικεφαλής Επιτροπής Εθνικού Στρατηγικού
Σχεδίου ΚΑΠ
Καθ. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διονύσης Μπόχτης
Διευθυντής, Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας
& Αγρο-Τεχνολογίας
iBO, ΕΚΕΤΑ

Νίκος Πάνου
Βιοκαλλιεργητής, Κορινθία

Τάσος Χανιώτης
τ. Διευθυντής, Γ. Δ. Γεωργίας & Περιφ.
Ανάπτυξης ΕΕ, Βρυξέλλες

Σέρκος Χαρουτουνιάν
Πρόεδρος, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Καθ. Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών

Παναγιώτης Χατζηνικολάου
Διευθύνων Σύμβουλος
ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Συντονισμός: Κώστας Καραντινινής, καθ. σουηδικό πανεπιστήμιο γεωπονικών επιστημών (SLU)
Δομή: Ομιλίες, σύντομες παρεμβάσεις, πάνελ, ανοιχτές Συζητήσεις
Βεβαιώσεις: Θα εκδοθούν επίσημες βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν
Πληροφορίες:
Μαρία Παπαϊωαννίδου
τηλ: 6946992060
papa.iom@hotmail.com
Γιώργος Πεγιούδης
τηλ: 6972317917
pegioudis.george3@gmail.com
Κώστας Καραντινινής
τηλ: 6978639503
kkaranti@gmail.com

#pgnews #ΑΓΡΟΤΙΚΑ #ΚΕΝΤΡΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο Πολίτης
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα