Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 09:36

Άρθρο του Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Κώστα Μάρκου στο «Σύμβουλο Επιχειρήσεων»: “Χτίζοντας το αύριο: Ο ρόλος της Έρευνας”

Άρθρο του Κώστα Μάρκου, Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο αφιέρωμα του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» με αφορμή το 24ο Forum Ανάπτυξης  που διοργανώνει η εφημερίδα και έχει κεντρική θεματική ενότητα «Χτίζοντας το Αύριο».

Η συζήτηση για την σύνδεση της έρευνας με την ανάπτυξη συνέχεται άρρηκτα με την γενικότερη προβληματική περί του τύπου του παραγωγικού μοντέλου μιας χώρας και την ένταξή του σε ένα σκληρά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Όταν όμως γίνεται λόγος για «ανάπτυξη», στην αριστερά φροντίζουμε να ξεκαθαρίζουμε πάντα ποιες θα είναι οι  κοινωνικές ομάδες,  που ωφελούνται από το εκάστοτε παραγωγικό μοντέλο, για το οποίο συζητάμε.

Κατά την διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης μέχρι και τις μέρες μας επικρατούσε το μοντέλο  της παραγωγικής συγκεντροποίησης, δηλαδή μεγάλα παραγωγικά σχήματα που αφομοιώνουν ή καταστρέφουν τα μικρά. Η υπόθεση ότι τα σχήματα αυτά θα διέχεαν  σε δεύτερο στάδιο την ωφέλεια που συσσώρευαν με τρόπο ώστε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων να βελτιώνεται έχει κατά την γνώμη μας καταρρεύσει. Οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες συγκεντρωμένες σε ισχυρά και απομακρυσμένα από την κοινωνία συμφέροντα δεν επέστρεψαν την παραγωγική ωφέλεια πίσω στον άνθρωπο. Επομένως, εμείς καλούμε τον κόσμο όταν ακούει για «ανάπτυξη» να κρατάει μικρό καλάθι.

Κάτω από ένα τέτοιο τύπο αντίληψης του αναπτυξιακού μοντέλου, η έρευνα και η καινοτομία αποκτούν το ανάλογο περιεχόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται παράμετροι που παρακολουθούν την ζήτηση των μεγάλων παραγωγικών ομάδων. Η επιστήμη χάνει την αυτονομία της και καθίσταται παρακολούθημα των μεγάλων κυριάρχων του διεθνούς ανταγωνισμού, η κυριαρχία των οποίων με αυτόν τον τρόπο εδραιώνεται έτι περαιτέρω εις βάρος  της κοινωνικής ωφέλειας.

Η Ελλάδα, ούσα μια μικρή χώρα μπορεί δύσκολα να ακολουθήσει αυτόν τον διαρκή αγώνα μεγέθυνσης μεγάλων παραγωγικών μονάδων. Το υψηλό επίπεδο των νέων επιστημόνων της και η ποιότητα της δεξιοτεχνίας των εργαζομένων της πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν.

Εμείς οφείλουμε, λειτουργώντας ανάστροφα, να δημιουργήσουμε το μεγάλο από την ευφυή σύνθεση του μικρού, ανάγοντας σε υπέρτατη αξία τη μικρή και πολυποίκιλη περιφερειακή πραγματικότητα του τόπου μας.
Μια διαφορετική βιομηχανία για μας, σημαίνει μια μηχανή-εργαλείο συγκρότησης εναλλακτικών παραγωγικών σχέσεων, στην υπηρεσία της κοινότητας και της περιφέρειας, με την πλήρη αντιστροφή της κλασικής της σημασίας. Σε έναν τόπο σαν τον δικό μας, η τεχνολογική επανάσταση μπορεί να στηρίξει το όραμα μιας εν δυνάμει κοινωνίας ελεύθερων παραγωγών, έναν σύγχρονο, υγιή μικροϊδιοκτητικό τρόπο παραγωγής, τρόπο ακόμη εμπεδωμένο στη μεγίστη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Κάτω από έναν τέτοιο τύπο αναπτυξιακού μοντέλου η έρευνα και η καινοτομία συνδιαμορφώνουν την παραγωγική διαδικασία, με τρόπο που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, ενώ η διάχυση αυτής της σύνδεσης σε μικρότερα σχήματα είναι ικανή να διαμορφώσει τον χώρο για καινοτόμες προσπάθειες που δεν έχει συλλάβει ο διεθνής παράγοντας.

Η ενίσχυση της επιστημονικής ερευνητικής κοινότητας με στελεχιακό δυναμικό, επιστημονικές δράσεις (ίδρυση Ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων), αλλά και αναπτυξιακές δράσεις (σύνδεση βιομηχανίας, εμπορίου, ενέργειας και πρωτογενούς τομέα με πανεπιστημιακές δράσεις), θα βοηθήσουν ώστε να ανταποκριθεί πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στον σύνθετο ρόλο του, όπως επιτάσσει η ακριτική θέση του και οι διεθνείς προκλήσεις και συγκυρίες ανάπτυξης

Δυστυχώς, η πρώτη ενέργεια που έκανε η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν να διώξει τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας από το υπουργείο Παιδείας, διασπώντας ουσιαστικά την έρευνα από τον ενιαίο χώρο της εκπαίδευσης και με μία εργαλειακή αντίληψη να τη μεταφέρει στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν προβλεφθεί για τη στήριξη της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας είναι συνολικά, για όλα τα πέντε χρόνια, 140 εκατομμύρια, που σημαίνει κάπου 35 εκατομμύρια το χρόνο. Αν αυτό συγκριθεί με τα προηγούμενα χρόνια, που μόνο για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για τις χρονιές 2017 έως 2021 είχαν δοθεί 300 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύεται η πρόθεση της συγκεκριμένης πολιτικής.

#pgnews

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

#e-ΑΠΟΨΕΙΣ

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα