Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 02:36

Μίκης Θεοδωράκης:ακουμπά πάνω του όλη η Ελλάδα

Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του “Συμβούλου Επιχειρήσεων”

Η είδηση είναι ότι ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 08.35′ πλήρης ημερών από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, μας έκανε να νοιώσουμε παρόμοια με την απώλεια των γονιών μας.
Γιατί ο Θεοδωράκης ήταν ο Μίκης όλων μας, κορυφαίο εθνικό και παγκόσμιο σύμβολο αγώνων για μια πιο ανθρώπινη και πολιτισμένη ζωή.
Η ηλικία του, έκλεισε τα 96 χρόνια στις 29 Ιουλίου, αλλά κυρίως η πολύ επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, προμήνυαν αυτό που έγινε χθες και που όλοι εύχονταν να συνέβαινε όσο πιο αργά μπορούσε. Γιατί η παρουσία του και μόνο, που συνδυαζόταν πάντα με αυτόνομο καθαρό λόγο και τολμηρή κριτική, βοηθούσε να ξεδιαλύνουμε τα αδιέξοδα και το θολό τοπίο γύρω μας.
Είχε αραιώσει είναι αλήθεια το τελευταίο διάστημα της παρεμβάσεις του με τελευταία καταγεγραμμένη στο επίσημο ιστότοπο https://www.mikistheodorakis.gr/ τη δήλωσή του στις 11/2/2021 με αφορμή το θάνατο του φίλου του Αντώνη Καλογιάννη που όπως σημείωνε «Σημάδεψε κυριολεκτικά το έργο μου δίνοντας πραγματικά μοναδικές ερμηνείες σε έργα όπως τα «Επιφάνια Αβέρωφ», το «Πνευματικό Εμβατήριο», η «Κατάσταση Πολιορκίας», ο «Ήλιος και Χρόνος», τα «Τραγούδια του Ανδρέα», τα «12 Λαϊκά», η «Νύχτα Θανάτου», τα «Γράμματα απ’ την Γερμανία» και σε τόσα άλλα τραγούδια…». Και κατέληγε :
«Σκέφτομαι ότι είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος και με άφησε πίσω του να ζω με τις ωραίες μας αναμνήσεις, γεμάτες μουσική και αγάπη».
Έμελλε λίγους μήνες μετά να τον ακολουθήσει αφήνοντας όλους εμάς πλέον πλήρεις από την υπέροχη μουσική του αλλά και τις παρακαταθήκες του, από μια ζωή αγώνες για Δημοκρατία και Ελευθερία.

Τι να γράψει κανείς για το πολυσχιδές έργο και την παρουσία στη ζωή του παγκόσμιου Μίκη. Υπάρχει παντού γύρω μας και είναι πολύ χρήσιμο για τη συνέχεια του τόπου μας που έγιναν «εν ζωή» για τον ίδιο και θα γίνονται είμαστε βέβαιοι τακτικά για πολλά  ακόμη χρόνια σημαντικά αφιερώματα για αυτό. Μεταλαμπαδεύοντάς το από γενιά σε γενιά.
Για τους κομβικούς σταθμούς της ζωής του μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογική καταγραφή υπάρχει και ανανεώνεται στο Wikipedia εδώ )

Διαρκείς και πολλές φορές απρόβλεπτες ήταν οι θέσεις του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας μας, που πολλές φορές προκάλεσαν αντιδράσεις και κριτικές, πάντα όμως του αναγνωριζόταν από όλους το δικαίωμα της αυτονομίας στη σκέψη και στην κριτική.
Φυσικά αυτό που δεν αμφισβητείται από κανένα είναι το τεράστιο μουσικό του έργο
Στις συνθέσεις που έχει ολοκληρώσει περιλαμβάνονται έργα όπερας, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή, εκκλησιαστική μουσική, μουσική αρχαίου δράματος, θεάτρου, κινηματογράφου, έντεχνου, λαϊκού τραγουδιού, λαϊκά ορατόρια και μετασυμφωνικά έργα. Χρειάζονται πολλές σελίδες για την αναφορά του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν και πολυγραφότατος συγγραφέας με πλούσιο και εξαιρετικό έργο.
Η είδηση του θανάτου του μεγάλου δημιουργού όπως είναι φυσικό προκάλεσε εθνική και παγκόσμια συγκίνηση και αποτέλεσε πρώτο γεγονός παντού. Ολόκληρο το πολιτειακό και πολιτικό σύστημα της χώρας τον αποχαιρετά με δηλώσεις σεβασμού (και με όλους να θέλουν να συνδυάσουν βέβαια τα δικά του μεγάλα οράματα και το έργο του με τις δικές τους στοχεύσεις) ενώ διαρκώς καταφτάνουν από παντού από τη χώρα και τον κόσμο συλλυπητήριες αναφορές για την αναχώρησή του.
Είναι βέβαιο ότι από ψηλά πλέον με το έργο που μας άφησε θα είναι διαρκώς παρών στις δύσκολες στιγμές μας ως χώρας, αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά, κυρίως με την αξεπέραστη μουσική του. Φάρος που θα φωτίζει διαρκώς τη ζωή και των επόμενων γενεών και θα δείχνει το δρόμο στα πολλά σταυροδρόμια που θα συναντούν στη ζωή τους.

Διονύσης Καρατζάς: Ο Μίκης είναι ο ωραιότερος παγκόσμιος Έλληνας, ο μέγας παις εσαεί

Διονύσης Καρατζάς

Ως κατακλείδα στην σημερινή μας παρέμβαση θα προσθέσουμε ένα σχόλιο που συμπυκνώνει σε λίγες λέξεις πιστεύουμε τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη. Μας το εμπιστεύτηκε ο σημαντικός ποιητής Διονύσης Καρατζάς, που είναι από τους λίγους δημιουργούς με συνεργασία και φιλία δεκαετιών (35 χρόνια ) με τον Μίκη Θεοδωράκη. Αρχίζοντας από το 1986 έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη τέσσερις ολόκληροι κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση Διονύση Καρατζά και υπάρχει και ένα ακόμη ανέκδοτο έργο του Θεοδωράκη σε ποίηση Καρατζά, που ο ίδιος ο συνθέτης χαρακτήρισε ως «κύκνειο άσμα» του και  που ελπίζουμε κάποια στιγμή να απολαύσουμε.

Με λέξεις δυνατές, σαν και αυτές που κοσμούν την ποίησή του, ο Διονύσης Καρατζάς σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο την προσωπικότητά του Μίκη:

“Ο Μίκης έζησε παραμένοντας το παιδί που είναι πάντοτε ο Έλληνας. Παθιασμένος δημιουργός πετούσε από όνειρο σε όραμα. Ελεύθερος πολίτης πάλεψε για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Σκανδάλισε με την υπερβολή του και λατρεύεται για το έργο του. Υπήρξε ατίθασος και τρυφερός. Αναζητούσε διαρκώς την αλήθεια στην ποίηση και τον αγώνα. Ο Μίκης είναι ο ωραιότερος παγκόσμιος Έλληνας, ο Μέγας παις εσαεί.”

#pgnews

#e-ΑΠΟΨΕΙΣ

symboulos.gr

Σχετικά

spot_img
spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα