Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 14:32

Πανδημία covid-19: Να δούμε τη μεγάλη εικόνα…

H γνωστή ρήση «τους δείχνεις το φεγγάρι και αυτοί κοιτούν το δάκτυλο» φαίνεται να ταιριάζει  απόλυτα στην εποχή που ζούμε και σε πολλές εκφάνσεις της. Το πρόβλημα είναι ότι αυτήν την αλήθεια την καλύπτουν επιμελώς διάφοροι μηχανισμοί και ειδικότερα αυτό το βλέπουμε σε όσα συμβαίνουν με την πανδημία εδώ και ένα χρόνο στη χώρα μας .

Η διαπίστωση αφορά τους κυβερνώντες, τους επιστημονικά υπεύθυνους για την εξέλιξη της πανδημίας, το πολιτικό σύστημα γενικότερα αλλά και  την  συμπεριφορά της κοινωνίας.

Θα αναφερθούμε για μια ακόμη φορά σε μια επιστημονική προσέγγιση του τρόπου που μολύνει ο ιός τον ανθρώπινο οργανισμό, που καθημερινά προσθέτει και νέα ερευνητικά δεδομένα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, με επίσημες δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή περιοδικά και που όμως συναντά «ώτα μη ακουόντων».

Επικαιροποιούμε με όσο το δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο για όλους, μια σύνοψη αυτής της προσέγγισης από τον αν. καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κωνσταντίνο Πουλά , που μαζί με την ερευνητική ομάδα του  και σε συνεργασία με δεκάδες επιστήμονες από πολλούς τομείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό την εμπλουτίζουν καθημερινά:

Ο SARS-CoV-2 (όπως ακριβώς και ο SARS-CoV) είναι αναπνευστικοί ιοί που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό και δίνουν απομακρυσμένες βλάβες σε πληθώρα οργάνων και συστημάτων μέσω μοριακών ή νευρικών σημάτων. Σύμφωνα με τη θεωρία της ερευνητικής ομάδας του κ. Πουλά  και τα δημοσιευμένα αποτελέσματά  της, ο ιός δείχνει να είναι «δισυπόστατος¨ καθώς η πρωτεϊνη «ακίδα», αφενός του επιτρέπει να εισέλθει στα αναπνευστικά μας κύτταρα (και να κάνει τυπική λοίμωξη/κρυολόγημα) αλλά παράλληλα (και προ της εισόδου του – εκ της γειτονίας) προσβάλλει τους γειτονικούς νικοτινικούς υποδοχείς ακετυλοχολίνης ,που ρυθμίζουν ένα πολύ σημαντικό μονοπάτι που καλείται «inflammatory reflex» ή «αντιφλεγμονώδες χολινεργικό μονοπάτι». Συνεπώς με αυτό το τμήμα η πρωτεϊνη-ακίδα λειτουργεί ως τοξίνη/δηλητήριο.

Η διαταραχή αυτού του μονοπατιού προκαλεί καταρράκτη κυτταροκινών και διαταραχή σε μια σειρά από όργανα και συστήματα (αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, γαστρεντερικό, νευρικό, ενδοκρινείς αδένες). H προσπάθεια αντιμετώπισης των όποιων συμβάντων έως τώρα είναι συμπτωματική και όλες οι θεραπείες είναι καταδικασμένες καθώς στοχεύουν στα συμπτώματα και όχι στο αίτιο. Το αίτιο είναι η δηλητηρίαση του μονοπατιού που περιγράφουμε. Άρα πρέπει να «επαναφέρουμε» το μονοπάτι.

Με την έναρξη των εμβολιασμών, τη χορήγηση δηλαδή της «πρωτεϊνης-ακίδας» παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες που θυμίζουν νόσο εκ του κορωνοϊού και οι οποίες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της ερευνητικής ομάδας του κ. Πουλά,  πχ διαταραχές ρυθμού, αγγειακές βλάβες, ανοσμία, αγευσία, δερματικές βλάβες κλπ, που θυμίζουν νόσο COVID-19. Καθώς τα εμβόλια είναι διαφορετικού τύπου και συνεπώς τα έκδοχα είναι διαφορετικά, ο μόνος «ένοχος» για αυτή την συμπτωματολογία δεν μπορεί παρά να είναι η πρωτεϊνη «ακίδα» που είναι κοινή.

Αυτό που θα πρέπει ως συνέπεια των ανωτέρω να αποτελέσει το κέντρο τους ενδιαφέροντος επιστημόνων και πολιτείας είναι το λεγόμενο LONG COVID, που αναφύεται ως η νόσος του αύριο και αφορά πληθώρα συστημάτων και  μπορεί κάλιστα να αποδοθεί στην προσβολή του μηχανισμού που προαναφέρθηκε και χρειάζεται «επαναρρύθμιση» με τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω

 Ποια είναι τα συμπτώματα του Long Covid;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν συμπτώματα ανέκαμψαν γρήγορα και μπόρεσαν να ξαναρχίσουν την κανονική τους ζωή μετά από μερικές ημέρες. Αλλά για ορισμένους, τα αποτελέσματα του ιού μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες ή μήνες. Αυτό ήταν γνωστό ως «long Covid».

Αυτά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν είναι μόνο μεταξύ εκείνων που χρειάστηκαν να πάνε στο νοσοκομείο ή ακόμη και που ένιωθαν σοβαρή αδιαθεσία όταν προσβλήθηκαν για πρώτη φορά τον ιό. Τα διαρκή συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κόπωση
  • δύσπνοια
  • άγχος και κατάθλιψη
  • αίσθημα παλμών
  • πόνους  στο στήθος
  • πόνους στις αρθρώσεις ή στους μυς
  • μη ικανότητα σκέψης ή εστίασης («εγκεφαλική ομίχλη»)

Είναι καιρός και στη χώρα μας να δοθεί χώρος και σε επιστημονικές προσεγγίσεις όπως οι ανωτέρω και κυρίως να αντιμετωπιστούν από υπεύθυνους που βλέποντας την ορμή της πανδημίας οφείλουν ευθαρσώς να δουν τη «μεγάλη εικόνα» της. Πιθανή εμμονή σε επιστημονικές προσεγγίσεις που δυστυχώς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται στην πράξη, όπως για παράδειγμα ότι η σωτηρία από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του εναπόκειται μόνο στην ανοσία του πληθυσμού, οφείλουν να επαναπροσδιοριστούν. Το δρόμο άλλωστε φαίνεται να δείχνει και η ίδια η εταιρία, που πρώτη παρουσίασε εμβόλιο για τον κορωνοϊό, η PFIZER. O φαρμακευτικός κολοσσός ξεκινάει τις δοκιμές για ένα χάπι κατά της  covid-19. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα, η εταιρία βρίσκεται στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών.

#pgnews

#e-ΑΠΟΨΕΙΣ

 

symboulos.gr

Σχετικά

spot_img
spot_img
spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα