Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 14:32

Ουκρανία: Ο ΠΟΥ ζητά να καταστραφούν προληπτικά οι παθογόνοι παράγοντες στα εργαστήρια της χώρας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε στην Ουκρανία να καταστρέψει τυχόν επικίνδυνα μικρόβια ή ιούς που φυλάσσονται σε βιοϊατρικά εργαστήρια προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενη διαρροή εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Την είδηση μετέδωσε το Reuters, σύμφωνα με το οποίο ειδικοί σε θέματα βιοασφάλειας έχουν εκφράσει ανησυχίες για μετάδοση ασθενειών στον πληθυσμό σε περίπτωση που πληγούν ερευνητικές εγκαταστάσεις.

Απαντώντας σε ερώτημα του πρακτορείου για τη συνεργασία του με την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τις ουκρανικές αρχές δημόσιας υγείας σχετικά με πρακτικές ασφάλειας που βοηθούν στην αποτροπή «τυχαίας ή εσκεμμένης απελευθέρωσης παθογόνων παραγόντων».

«Ο ΠΟΥ έχει απευθύνει ισχυρή σύσταση στο υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και άλλους αρμόδιους φορείς να καταστρέψουν παθογόνα υψηλού ρίσκου προκειμένου να προληφθούν ενδεχόμενες διαρροές» ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ.

Δεν διευκρίνισε τι είδους παθογόνοι παράγοντες μπορεί να φυλάσσονται στην Ουκρανία ή αν η χώρα εφάρμοσε τη σύσταση για καταστροφή τους.

Τα βιοϊατρικά εργαστήρια της Ουκρανίας βρίσκονται στο επίκεντρο επιχείρησης παραπληροφόρησης από τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει χωρίς αποδείξεις ότι στη χώρα λειτουργεί αμερικανικό εργαστήριο βιολογικών όπλων.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε πως, σύμφωνα με έγγραφα που εντόπισαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, υπήρξε «επείγουσα απόπειρα για την καταστροφή των πειστηρίων» σχετικά με στρατιωτικά προγράμματα ανάπτυξης βιολογικών όπλων.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ απέρριψαν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ως πρόφαση για τη χρήση βιολογικών ή χημικών όπλων από τα ρωσικά στρατεύματα.

Με αίτημα της Ρωσίας συνεδριάζει την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ προκειμένου να εξεταστούν οι ισχυρισμοί της Μόσχας για αμερικανικά βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα