Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 14:06

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν την καταστροφή της Μαριούπολης

Οι New York Times δημοσιεύουν δορυφορικές φωτογραφίες από την Μαριούπολη, που είναι ίσως η πόλη που μαζί με το Χάρκοβο έχουν δεχτεί τους μεγαλύτερους βομβαρδισμούς.

Οι φωτογραφίες κάνουν το αίμα να παγώσει. Έχουν βομβαρδιστεί τα πάντα. Από δρόμους μέχρι εμπορικά κέντρα και περιοχές με κατοικίες. Εξάλλου δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες από τον σφοδρό βομβαρδισμό που υπέστη μαιευτήριο στο κέντρο της πόλης και από τον οποίο σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένα κοριτσάκι 6 ετών και 17 άλλοι τραυματίστηκαν. 

Για τον συγκεκριμένο βομβαρδισμό πάντως, οι Ρώσοι λένε – και το επανέλαβε και ο Λαβρόφ σήμερα στην Αττάλειαστη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας– ότι είχαν ενημερώσει και τον ΟΗΕ πως το μαιευτήριο είχε καταληφθεί από ακροδεξιές παραστρατιωτικές μονάδες και για το λόγο αυτόν το ισοπέδωσαν. Δεν υπήρχαν ούτε παιδιά, ούτε έγκυες, ούτε ασθενείς, υποστηρίζουν οι Ρώσοι.

Την ισοπέδωσαν

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες των NYT, το «πριν» με το «μετά», προκαλεί μόνο θλίψη. Είναι σαν να μιλάμε για δυο διαφορετικές πόλεις. Και όμως είναι η ίδια. Η Μαριούπολη πριν τους βομβαρδισμούς και η Μαριούπολη κατεστραμμένη, μετά τους βομβαρδισμού. 

Και δεν είναι μόνο η πόλη. Έχουν βομβαρδιστεί και τα περίχωρα της αλλά και οι οδικές αρτηρίες που οδηγού από και προς αυτήν. Όπως για παράδειγμα ο αυτοκινητόδρομος Μ14 που συνδέει τη Μαριούπολη με την Οδησσό. 

Όπως φαίνεται καθαρά ο δρόμος μετά τον βομβαρδισμό σε κάθε του σημείου, αλλά και στα χωράφια δίπλα του, είναι γεμάτος από τους κρατήρες που αφήνουν οι βόμβες όταν σκάνε.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα