Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 00:12

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Αν και ουδέποτε το Κρεμλίνο απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εμφανίστηκε σήμερα πιο ένθερμος μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο σε σχέση με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει διατυπώσει ουκ ολίγες φορές ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον της πιο δύσκολης απόφασης για το μέλλον της Ουκρανίας -ίσως και το δικό του.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να παράγει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη μετάφραση όσων είπε ο Πεσκόφ και αναπαράγει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι φράσεις που χρησιμοποίησε για την πιθανότητα συνάντησης ήταν «πιθανή» ή «δεν αποκλείστηκε». Λίγα λεπτά αργότερα, δε, ακολούθησαν δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως του έχουν μεταφέρει οι Ρώσοι διαπραγματευτές».

Όπως είπε ο ρώσος πρόεδρος, οι συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών συνεχίζονταν πρακτικά σε καθημερινή βάση.

Πεσκόφ: «Είναι πράγματι πιθανό…»

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι πιθανό» είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση μεταξύ Ρώσου και Ουκρανού προέδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «πρώτα, οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν μέρος των εργασιών που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο και μόνο για να συναντηθούν, αλλά θα πραγματοποιήσουν επαφές που θα αποφέρουν αποτελέσματα».

«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» πρόσθεσε ο Πεσκόφ. 

Ναι μεν, αλλά…

Υπενθυμίζεται πως μια ημέρα πριν, από την Αττάλεια της Τουρκίας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, αναφερθεί στο ενδεχόμενο τέτοιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα είναι ανοιχτή στο να πραγματοποιηθεί αλλά με την προϋπόθεση ότι εκείνη θα είναι ουσιαστική.

«Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει. Ο Πούτιν θα είναι παρών όταν υπάρχει μια σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα