Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 13:44

Ρωσία: Τιμήθηκαν οι πιλότοι που έριξαν το αμερικανικό ντρόουν

Την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την περισυλλογή των συντριμμιών του αμερικανικού ντρόουν που κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα μετά την αναχαίτισή του από ρωσικά αεροσκάφη, η Μόσχα έσπευσε να τιμήσει τους πιλότους των Σουχόι που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σοϊγκού, παρασημοφόρησε τους δύο Ρώσους πιλότους με την αιτιολόγηση ότι απέτρεψαν την είσοδο στον ρωσικό εναέριο χώρο (εννοώντας την περιοχή πάνω από την ρωσοκρατούμενη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας) ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό MQ-9 Reaper μπήκε με κλειστούς αναμεταδότες στον εναέριο χώρο που η Ρωσία έχει (αυθαιρέτως) περιορίσει για πτήσεις εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τα Σουχόι που σηκώθηκαν να το αναχαιτίσουν δεν ήρθαν σε επαφή με το MQ-9, δεν χρησιμοποίησαν αερομεταφερόμενα όπλα και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, βίντεο που δόθηκε από την Ουάσιγκτον στη δημοσιότητα, την Πέμπτη, αποδεικνύει ότι ένα ρωσικό μαχητικό σκοπίμως άδειασε καύσιμα πάνω στο αμερικανικό ντρόουν.

Επίσης, οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι το ντρόουν κατέπεσε όταν ρωσικό μαχητικό ήρθε σε επαφή με την οπίσθια έλικα του MQ-9 Reaper.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ουάσιγκτον δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις στις παράκτιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Επισήμανε ακόμη ότι τέτοιες ενέργειες των ΗΠΑ μοιάζουν με πρόκληση, με στόχο την αύξηση της έντασης. Για τον Ρώσο υπουργό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν συνεχώς ότι είναι μια υπεύθυνη δύναμη που ενδιαφέρεται για τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά οι δηλώσεις τους έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα