Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 15:34

Δήμος Μεσολογγίου : Ψήφισμα υπέρ της ανεξάρτητης κάλπης για τις κοινότητες

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου εξέδωσε ψήφισμα σε σχέση με  τον ρόλο και τρόπο εκλογής των Κοινοτήτων στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει:« Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου συζητήθηκε η πρόταση δώδεκα Προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου μας με θέμα την έκδοση ψηφίσματος εν όψει του αναγγελθέντος νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Πρόεδροι που υπέγραφαν την πρόταση για το ψήφισμα είναι οι:
Απόστολος Γατζούδης – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Νεοχωρίου, Αριστοτέλης Μπλίκας – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Χρυσοβεργίου, Γεράσιμος Παπαθανασίου – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Λεσινίου, Γιάννης Κουτσοθεόδωρος – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μάστρου, Γιάννης Πασπαλιάρης – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Αγίου Θωμά, Γιώργος Καλόκληρος – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Κατοχής, Γιώργος Μαζαράκης – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Πενταλόφου, Δημήτριος Μπούρος – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Σταμνάς, Μιχαήλ Μπάλας – Πρόεδρος Κοινότητας Αγίου Ηλία, Νικόλαος Φραγκούλης – Πρόεδρος Κοινότητας Φραγκουλέικων, Όλγα Δασκαλή – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου, Πέτρος Βαμβακάς – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Γουριάς

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μετά από διαλογική συζήτηση ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα, υιοθετώντας την πρόταση των Προέδρων και προστέθηκε στον κατάλογο των Δήμων που υποστηρίζουν την ανεξάρτητη κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων τους καθώς και την ενίσχυσή τους με πόρους και αρμοδιότητες.

Ακολουθεί το ψήφισμα (αριθμ.15/2021, ΑΔΑ:ΩΖΟ0ΩΡΖ-ΚΩΔ):
“Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους. Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείο Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.

Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:
Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης».

#pressgreece.gr

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

symboulos.gr

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα