Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 16:31

Πάτρα: Φόβος μετατροπής των λαϊκών σε…σούπερ μάρκετ

Του Γιώργου Ηλιόπουλου

 

Την αντίδραση των σωματείων εμπόρων λαϊκών αγορών της περιοχής μας προκαλεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Πλέον οι λαϊκές αποκτούν άλλο χαρακτήρα, σαφέστατα πιο εμπορικό, καθώς οι άδειες λειτουργίας μετατρέπονται σε θέσεις λειτουργίας οι οποίες θα διανέμονται με πλειστηριασμό κάθε τρία χρόνια…

Όπως τονίζει στον «Σ.Ε.» η Αναστασία Καλούδη, Πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων Λαϊκών Αγορών Πάτρας «Ο Άγιος Ανδρέας», που μαζί με το έτερο σωματείο «Άγιος Τρύφων» αντιδρούν:

«Τις  λαϊκές αγορές θα α τις διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία και όχι ο Δήμος. Στην Πάτρα αναμένεται να  γίνει η διαχείριση μέσω σύμπραξης ιδιώτη με το δημόσιο, δηλαδή ΣΔΙΤ. Θα   μετατραπούν οι άδειες σε θέσεις και κάθε  τρία χρόνια θα γίνεται πλειστηριασμός των θέσεων αυτών και θα μπορούν πλέον να τις αποκτήσουν όσοι δώσουν τα περισσότερα χρήματα. Πλέον αλλάζει ο χαρακτήρας των λαϊκών αγορών. Κάναμε ένα επάγγελμα για βιοπορισμό και πλέον οδηγείται σε ακραία εμπορευματοποίηση»,  αναφέρει η κ. Καλούδη.

Και συνεχίζοντας τονίζοντας ότι πλέον αλλάζουν τα κριτήρια με τα οποία θα διατίθενται οι συγκεκριμένες άδειες. Όπως εξήγεί, « δεν θα υπάρχουν τα κριτήρια του εισοδήματος στη λήψη των συγκεκριμένων αδειών, που αποκτιούνταν με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. Τώρα όλο αυτό εξαλείφεται.  Επίσης καταργούνται τα σωματεία και οι επιτροπές της Περιφέρειας που είχαν έναν εποπτικό ρόλο στον τρόπο λειτουργία της λαϊκής. Στην συγκεκριμένη επιτροπή μετείχαμε και εμείς ως εκπρόσωποι σωματείων».

Κατά την κ. Καλούδη, δεν υπάρχει κανένα θετικό στοιχείο στο νέο σχέδιο νόμου και υποστηρίζει ότι ουσιαστικά οι λαϊκές μετατρέπονται σε υπαίθρια σούπερ-μάρκετ. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί φορολογική ή ασφαλιστική παράβαση χάνεται για πάντα η δυνατότητα συμμετοχής στον πλειστηριασμό των θέσεων.

« Όσοι πουλάμε βιομηχανικά προϊόντα στις λαϊκές έχουμε  να δουλέψουμε τρεις μήνες. Δεν είναι δυνατόν σε φορολογικό επίπεδο να είναι όλα εντάξει, τη στιγμή που δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας άρα εισόδημα» εξηγεί η κ. Καλούδη.

Η ανακοίνωση των σωματείων

Αυτός είναι ο λόγος που το Σωματείο Εμπόρων Λαϊκών Αγορών Πάτρας «ο Άγιος Ανδρέας» μαζί με το Σωματείο «Άγιος Τρύφων» εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση που τονίζουν:

« Το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί νέο νόμο για τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου ανοίγει ο δρόμος για την ανάθεση της διαχείρισης των Λαϊκών Αγορών σε Ιδιώτες (ΣΔΙΤ), ενώ δίνεται η δυνατότητα σε νομικά πρόσωπα-εταιρείες να συμμετέχουν στις Λαϊκές Αγορές. Ακόμα, το εν λόγω νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι άδειες μετατρέπονται σε θέσεις οι οποίες θα πλειστηριάζονται κάθε 2-4 χρόνια κι αν υπάρξει χρέος ασφαλιστικό ή φορολογικό οι αδειούχοι χάνουν την άδειά τους δια παντός. Καταργεί τις Επιτροπές στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή των συνδικαλιστών των Λαϊκών Αγορών και τα Σωματεία και άλλα πολλά. Αυτό το κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για τη διαμόρφωσης ενός σχεδίου νόμου για τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών. Όλα τα σωματεία εμπόρων και παραγωγών Λαϊκών Αγορών ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα στο σύνολό του το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει μια συζήτηση από μηδενική βάση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Η ψήφιση και η εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, αλλοιώνει τελείως τον θεσμό και καταργεί τον χαρακτήρα των Λαϊκών Αγρών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους πωλητές και για το καταναλωτικό κοινό».

Συνάντηση με Κατσιφάρα

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα τα δύο σωματεία συναντήθηκαν με κλιμάκιο της παράταξης «Δυτικής Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο» αποτελούμενο από τον επικεφαλής, Απόστολο Κατσιφάρα, και τον Συντονιστή Αχαΐας, Δημήτρη Δριβίλα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση από πλευράς των σωματείων για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία:

  1. Επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να κατέχουν άδειες
  2. Καταργεί την έννοια της άδειας πωλητή λαϊκών αγορών και προβλέπει τον πλειστηριασμό των θέσεων για κάθε τρία χρόνια
  3. Οι φορείς διαχείρισης των λαϊκών αγορών προβλέπεται να λειτουργούν υπό το καθεστώς Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καθιστώντας το φορολογικό, ασφαλιστικό και εν γένει ρυθμιστικό πλαίσιο απαγορευτικό για τους μικροπαραγωγούς.
  4. Τα κοινωνικά κριτήρια διάθεσης αδειών αντικαθίστανται με καθαρά ανταποδοτικά προς τους φορείς διαχείρισης

Από την ανάλυση των παραπάνω αξόνων, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απέναντι από τα μεσαία και χαμηλότερα οικονομικά, κοινωνικά στρώματα με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο.

Μετατρέπει τον κοινωνικά καταξιωμένο θεσμό των λαϊκών αγορών σε «χρηματιστήριο» που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ολιγοπώλιο του συνόλου της χονδρικής και λιανικής διάθεσης των αγροτικών τροφίμων.

Οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν από μια τέτοια πολιτική είναι οι αλυσίδες υπεραγορών τροφίμων, ενώ οι μόνοι που έχουν να χάσουν είναι οι πολίτες, οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών.

Η παράταξή μας στέκεται σθεναρά στο πλευρό των παραγωγών και μικροπωλητών και δεσμεύεται να φέρει το θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να παρθεί μια ηχηρή απόφαση που θα αντιτίθεται στη νεοφιλελεύθερη και ολιγοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και θα καλεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου να βελτιώσει το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της κοινωνίας, του παραγωγικού ιστού της χώρας αλλά και της προστασίας του κοινωνικού χαρακτήρα τους».

Από πλευράς των σωματείων στη σύσκεψη συμμετείχαν η πρόεδρος του σωματείου «Άγιος Ανδρεάς»,   Αναστασία Καλούδη, ο ταμίας  Χαράλαμπος Φοής, ο Πρόεδρος του σωματείου «Άγιος Τρύφων»   Δημήτρης Γιαννακόπουλος  και ο ταμίας Ηλίας Αραβαντινός. Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Αχαΐας  Αλέκος Θανόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Δήμητρα»  Κωνσταντίνος Μίντζας  και από το Σύλλογο «Ενότητα» ο  Παναγιώτης Μπαϊλός.

 

Συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Αντίστοιχη συνάντηση έγινε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι βουλευτές από τους εκπροσώπους των Σωματείων παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών, κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση αγνοώντας πλήρως τον ιστορικό κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών, θα προχωρήσει στη διάλυση τους. Παραχωρεί τη διαχείριση σε ιδιώτες, προωθεί τη διενέργεια πλειστηριασμών για τις θέσεις στις λαϊκές, επιτρέπει την απόδοση θέσεων σε εταιρείες, αποκλείει τους εκπροσώπους των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να μοριοδοτεί τους τίτλους σπουδών για την απόδοση μιας θέσης σε λαϊκή αγορά, την ίδια στιγμή που αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κάλυψη μετακλητής θέσης σε Υπουργείο.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αφού πρώτα ζήτησαν τα κλειδιά των καταστημάτων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, τώρα έβαλαν στο μάτι τους πάγκους των παραγωγών και των εμπόρων των λαϊκών αγορών, που στην πλειονότητά τους έχουν χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα, ώστε να καταληφθούν οι θέσεις από τις μεγάλες αλυσίδες».

#pressgreece.gr

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

#AΓΡΟΤΙΚΑ

 

symboulos.gr

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα