Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 19:51

«Τρίτη» κάλπη οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο

 

Mε το βλέμμα στραμμένο στις αυτοδιοικητικές κάλπες, τα επιτελεία των κομμάτων θα επιδιώξουν να κεφαλαιοποιήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Του Γιώργου Ηλιόπουλου

Τα υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα, έχουν θέσει τα στελέχη της σε μεγάλη κινητοποίηση με στόχο την διατήρηση των δυνάμεων και για τον Οκτώβριο, οπότε αναμένεται να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αναγνωρίζουν ότι στον Δήμο Πατρέων θα έχουν έναν υπολογίσιμο αντίπαλο, τον Κώστα Πελετίδη, και γι’ αυτό επιδίωξη είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση. Κάνοντας μια πρώτη χαρτογράφηση των υποψηφιοτήτων στην Αχαΐα διαπιστώνουμε ότι στον Δήμο Πατρέων μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα κατέλθουν είναι οι: Κώστας Πελετίδης, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ. Ο κ. Πελετίδης θα επιδιώξει για τρίτη φορά να πάρει την πρωτιά στον Δήμο Πατρέων, διαπιστώνοντας ότι το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει. Δεν έχει απέναντί του τους αντιπάλους του παρελθόντος και εκείνο που έχει να επιδείξει είναι ότι επί των ημερών του πολλά από τα έργα που είχαν παραμείνει κολλημένα, είναι σε φάση ολοκλήρωσης ενώ άλλα έχουν ήδη παραδοθεί. Υπάρχουν επίσης υποδομές που δεν έχουν μέχρι στιγμής περπατήσει και ο δήμαρχος καλείται με τις επιλογές του να δώσει απαντήσεις, καθώς αυτά αφορούν την προοπτική της πόλης το επόμενο διάστημα.  Πλέον, η παράταξη του Γρηγόρη Αλεξόπουλου «Πρωετεύουσα Ξανά», επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης μέχρι και σήμερα, ουσιαστικά έχει διαλυθεί, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος στην Δυτική Αχαΐα. Επίσης, ο κ. Πελετίδης τυγχάνει της στήριξης του κ. Χρήστου Πατούχα καθώς είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, μένει ωστόσο να δούμε ποια θα είναι και η στάση των υπολοίπων μελών της παράταξης.

Από τον χώρο της Κεντροαριστεράς υποψήφιος θα είναι ο Βασίλης Αϊβαλής, πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, ο οποίος έχει λάβει επισήμως την στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ και απομένει να ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα στηριχθεί και από το ΠΑΣΟΚ. Ήδη ο κ. Αϊβαλής με την παράταξή του «Πάτρα -Σπουδαία και Πάλι» έχει ξεδιπλώσει τις θέσεις του και το όραμά του, έχει παρουσιάσει αρκετούς από τους ανθρώπους που θα συμπορευτούν μαζί του, ενώ έχει πραγματοποιήσει και την πρώτη επίσημη εκδήλωση της παράταξης. Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν υπό την παράταξη του Γιώργου Ρώρου «Ωρα Πατρών» στηρίζουν την κάθοδο Αϊβαλή και πολλά θα είναι υποψήφια στην παράταξή του. Ο κ. Αϊβαλής επίσης στηρίζεται και από πολλά στελέχη που προέρχονται από το λεγόμενο «παλαιό ΠΑΣΟΚ» στην Αχαΐα και επιδιώκει να κάνει την ανατροπή.

Επίσης, ο Κωνσταντίνος Σβόλης, επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» που ανέλαβε τα ηνία μετά την αποχώρηση του Νίκου Παπαδημάτου θα επιδιώξει να είναι και αυτός στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε συνομιλητές του ο ίδιος αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει πράξη, λαμβάνοντας υπόψη το ρεύμα που έχει εκδηλωθεί υπέρ της Νέας Δμοκρατίας, αλλά και τα υψηλά ποσοστά του κόμματος στην Πάτρα και την Αχαΐα, δεδομένου ότι μετά από χρόνια η περιοχή «βάφτηκε γαλάζια». Η συγκεκριμένη παράταξη είχε υποστηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές και πλέον απομένει να δοθεί και επισήμως το χρίσμα. Από εκεί και πέρα, η παράταξη «σπιραλ» του Πέτρου Ψωμά έχει παρουσιάσει πολλούς υποψηφίους και επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να κερδίσει αναγνωρισιμότητα και να καταφέρει και αυτή να έχει μια ισχυρή παρουσία σε τοπικό επίπεδο.

Μένει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους οι Νίκος Τζανάκος και Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, που είναι ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, όπως επίσης και ο Νίκος Νικολόπουλος, για τον ρόλο που θα έχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ακόμα θα διαπιστώσουμε εάν θα είναι υποψήφιος και πάλι με την παράταξη «Κοινοτικόν» ο κ. Θεόδωρος Ντρίνιας.

Επίσης κατά καιρούς γίνονται αναφορές και στον Απόστολο Κατσιφάρα και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στον Δήμο Πατρέων. Ο λόγος είναι η υψηλή αναγνωρισιμότητά του και το γεγονός ότι μια τέτοια υποψηφιότητα θα λειτουργούσε ανακλαστικά στη μνήμη των ψηφοφόρων της κεντρώας παράταξης. Ο κ. Κατσιφάρας πάντως δεν έχει σταματήσει να δηλώνει παρών από τα κοινωνικά δρώμενα, ενώ το εάν θα κατέλθει τελικά ή όχι θα το ανακοινώσει αμέσως μετά τις δεύτερες κάλπες. Θα πρέπει να σταθμίσει τα ποσοστά του κόμματος στην Πάτρα και την Αχαΐα και να προσμετρήσει τις δικές του δυνάμεις, μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την παράταξη του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 Στην Δυτική Αχαΐα

Ξεκάθαρο είναι πάντως το τοπίο στην Δυτική Αχαΐα καθώς μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί οι υποψηφιότητες στην περιοχή. Ο νυν δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς επιδιώκει να ανανεώσει την θητεία του έχοντας στοχεύσει υποψηφίους από την ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο. Αν και ο ίδιος έχει το προφίλ του δημάρχου που είχε λάβει την στήριξη της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, σε αυτή τη μάχη δεν θα είναι μόνος. Μαζί του συμπράττει ο Άγγελος Στεργιόπουλος, δικηγόρος, που είχε κατέλθει μόνος τους στις προηγούμενες εκλογές. Ο κ. Μυλωνάς έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά από υποψηφίους και έχει καταρτίσει έναν σημαντικό κορμό από το ψηφοδέλτιό του. Βέβαια, να αναφέρουμε ότι υπήρξαν και απώλειες, καθώς αρκετά από τα στελέχη του με επιστολές τους τους προηγούμενους μήνες είχαν παραιτηθεί με στόχο την κάθοδο τους με άλλες παρατάξεις. Ωστόσο, ο νυν Δήμαρχος εκτιμά με βάση και τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή ότι θα λάβει ένα σημαντικό ρεύμα ψήφων.

Δεύτερος υποψήφιος στην Δυτική Αχαΐα είναι ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, που επιδιώκει να κάνει την ανατροπή. Ο ίδιος έχει τοπικές ρίζες όντας πρώην δήμαρχος Ωλενίας, έχει καταφέρει –όπως και ο κ. Μυλωνάς- να προσεγγίσει στελέχη και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζοντας ότι η Δυτική Αχαΐα είναι μια δύσκολη εκλογικά περιοχή για τον προοδευτικό χώρο. Ωστόσο, ο ίδιος δεν ξεχνά τις πολιτικές του καταβολές και έχει κάνει μια ευρεία προσέγγιση στο λεγόμενο μεσαίο χώρο με στόχο να είναι υποψήφιος και στον β γύρο και να κάνει την ανατροπή. Έχει πάντως έγκαιρα εκφράσει την πεποίθηση να κατέλθει υποψήφιος, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος θα μετρήσει υπέρ του.

Τέλος υποψήφιος στην περιοχή είναι και ο κ. Φίλιππος Λιάκος, ο οποίος πήρε τα ηνία της παράταξης του πρώην δημάρχου Χρήστου Νικολάου μετά την αποχώρηση του τελευταίου από τον αυτοδιοικητικό στίβο. Ο κ. Λιάκος επιδιώκει να λάβει χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία σε μια προσπάθεια να φανεί εκείνος ως εκφραστής της παράταξης, ωστόσο στην παρούσα φάση η ΝΔ δεν φαίνεται να έχει την διάθεση αυτή. Ο κ. Λιάκος είναι επιχειρηματίας στην περιοχή και έχει ήδη κάνει τις πρώτες του επαφές με υποψηφίους, παρουσιάζοντας ορισμένους από εκείνος που θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό του.

Καλάβρυτα: Συσπείρωση στον Θ. Παπαδόπουλο

Αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του δημαρχιακού θώκου στα Καλάβρυτα θεωρείται ο νυν δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος.

Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο ισχυρό μέτωπο απέναντί του που να κλονίσει την εκλογική του επικράτηση.

Η μέχρι στιγμής υποψηφιότητα του Αβραάμ Ανδριόπουλου, που φέρεται να προέρχεται από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, καθώς δεν έχει τη δυναμική που θα ανέμενε κανείς σε συγκέντρωση στελεχών. Ο κ. Ανδριόπουλος υποστηρίζεται έμμεσα από τους «γαλάζιους» Γ. Τσενέ και Γ. Φιλιππόπουλο αλλά και Ν. Παπαβραμόπουλο, ωστόσο από την άλλη πλευρά ο Θανάσης Παπαδόπουλος έχει συσπειρώσει ισχυρούς υποψηφίους γύρω του, πολλοί από τους οποίους προέρχονται μάλιστα από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Τέτοιοι είναι οι κύριοί Δουκλιάς, Σφαραγκούλιας, Τζόβολος, Ζυγούρας κ.ά. ενώ αμφίβολη αποτελεί ακόμα και η στάση της Τοπικής ΝΔ, η ηγεσία της οποίας έβλεπε πάντα θετικά προς τον νυν δήμαρχο. Πάντως, σε κάθε περίπτωση ακόμη και εάν η Νέα Δημοκρατία κεντρικά δώσει το χρίσμα στον κ. Ανδριόπουλο, τα τοπικά στελέχη δεν θα δώσουν κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν. Πάντως, πίσω από τον κ. Παπαδόπουλο συστοιχίζονται και πολλά στελέχη του πρώην δημάρχου Γιώργου Λαζουρά, κάτι που δίνει περαιτέρω δυναμική στο συνδυασμό να επικρατήσει στην περιοχή των Καλαβρύτων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η κάθοδος ενός συνδυασμού στην περιοχή και αυτό γιατί απαιτούνται πολλοί υποψήφιοι και το κυριότερο να έχει υποψηφίους προέδρους κοινοτήτων, κάτι που πρακτικά σημαίνει 80 και πλέον ονόματα, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλιστούν. Άλλωστε στις τοπικές κοινωνίες εκφράζεται έντονη δυσπιστία και επικρατεί μεγάλη απροθυμία ενασχόλησης με τα κοινά. Συνεπώς, ένας τρίτος συνδυασμός δύσκολα μπορεί να προκύψει και πάλι.

Ερύμανθος: Τρεις οι διεκδικητές

Οι υποψήφιοι του Δήμου Ερυμάνθου Ξεκάθαρο είναι πάντως το τοπίο στον Δήμο Ερυμάνθου από πλευράς υποψηφίων Ο νυν Δήμαρχος Θεόδωρος Μπαρής διεκδικεί και πάλι την δημαρχία.

Καλείται να ξεδιπλώσει το έργο του σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, καθώς ο Δήμος Ερυμάνθου είναι από εκείνους που δεν έλαβαν υψηλά ποσοστά χρηματοδότησης, ενώ κατά κοινή ομολογία είναι από τους λεγόμενους «φτωχούς» Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, με κύριο αντικείμενο απασχόλησης των κατοίκων του την κτηνοτροφία. Ο κ. Δημήτρης Δριβίλας, Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Κατσιφάρα, κατέρχεται υποψήφιος δήμαρχος διεκδικώντας τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και με στόχο να έχει μια ισχυρή παρουσία.

Ήδη ο κ. Δριβίλας ανακοινώνει καθημερινά τους υποψηφίους του συνδυασμού του με στόχο την ανατροπή. Τέλος, στον συγκεκριμένο Δήμο υποψήφιος κατέρχεται και ο κ. Διαμαντής Κανελλόπουλος, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος ήταν και πάλι υποψήφιος στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Η διαφορά μεταξύ του κ. Μπαρή και του κ. Κανελλόπουλου στον Β γύρο ήταν 2787 ψήφοι και ο κ. Κανελλόπουλος θεωρεί ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει γι’ αυτόν. Μένει να δούμε εάν ο κ. Παναγιώτης Σκιαδάς που εκλέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με το ΚΚΕ θα είναι και πάλι υποψήφιος στον Δήμο ή θα επιλεγεί κάποιο άλλο πρόσωπο.

Αιγιάλεια: Παρτίδα για πολλούς

Μια παρτίδα για πολλούς παίκτες είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αιγάλεια.

Και αυτό γιατί εκτός από τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, υποψήφιοι στις εκλογές θα είναι οι Χρήστος Γούτος μαζί με την Βασιλική Ψυχράμη, που ήταν επικεφαλής συνδυασμού στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Επίσης, υποψήφιος θα είναι και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος, συγκεντρώνοντας αρκετά στελέχη που προέρχονται απο τον κεντρώο χώρο.

Από το ευρύτερο αριστερό φάσμα προέρχεται η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Κουβαρά, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει την κυρία Αγγελική Κουρή.

Τέλος, από τον χώρο της «γαλάζιας» πτέρυγας προέρχεται και η υποψηφιότητα του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου, που είναι αντιδήμαρχος στον Δήμο ωστόσο έχει εκφράσει την θέση του ότι θα διεκδικήσει την θέση του Δημάρχου.

Πάντως ο κ. Χρήστος Γούτος θα επιδιώξει με αξιώσεις να πάρει την πρωτιά από τον κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, λαμβάνοντας υπόψη ότι στις εκλογές του 2019 η μεταξύ τους διαφορά στον β γύρο ήταν μόλις 1532 ψήφοι, οπότε με βάση και τα σημερινά πολιτικά δεδομένα, εκτιμάται ότι οί διεκδικητές του συγκεκριμένου δήμου ξεκινούν και πάλι από το σημείο μηδέν. Εάν υπάρξει βέβαια επισήμως χρίσμα στον κ. Γούτο, θα τον βοηθήσει στο να συσπειρώσει γύρω του τις συντηρητικές δυνάμεις της περιοχής. Ωστόσο και πάλι αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί γιατί είναι διαφορετικά τα κριτήρια ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

 

 

Ο κ. Γούτος πάντως μέχρι στιγμής έχει ένα υπολογίσιμο κομμάτι υποψηφίων που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και αυτοί αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Ωστόσο και ο κ. Καλογερόπουλος έχει υποψηφίους που προέρχονται από τον συντηριτικό χωρο όπως οι κ. Χριστόπουλος, Καραΐσκος, Βαρδάκης, Φραγκονικολόπουλος, Ραμπαβίλας, Γκιώνης κ.ά. Ο κ. Καλογερόπουλος δηλώνει ανεξάρτητος δήμαρχος ωστόσο φαίνεται να λαμβάνει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίπτωση πάντως του κ. Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου είναι χαρακτηριστική και μένει να διαπιστώσουμε τι θα πράξει τελικά στον β γύρο. Θα στηρίξει τον κ. Καλογερόπουλο ή θα δώσει γραμμή για τον κ. Γούτο; Πάντως εάν η ΝΔ καταφέρει να επικρατήσει στο Αίγιο, όπως έγινε και στην πρώτη Κυριακή των εθνικών εκλογών, τότε υπάρχει πιθανότητα να αυξήσει και την δύναμή της και στο αυτοδιοικητικό πεδίο,

#pgnews

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα