Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 06:49

Η Περιφέρεια βάζει «φρένο» σε ανεμογεννήτριες στην ορεινή Αιγιάλεια

Φρένο στο αίτημα διάνοιξης δρόμων μέσα από προστατευόμενες περιοχές στα ορεινά της Αιγιάλειας, για την κατασκευή αιολικού πάρκου, βάζουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα Δασαρχεία Καλαβρύτων και Αιγίου.
Το θέμα αποκαλύφθηκε χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σπηλιόπουλος σχετικά με τη διάνοιξη δρόμου για τη διέλευση ανεμογεννητριών στις δασικές περιοχές Πτέρης – Πυργακίου του Δήμου Αιγιαλείας.
Στην περιοχή προβλεπόταν η εγκατάσταση 22 ανεμογεννητριών μέγιστης ισχύος 44 Mw, όμως το σχέδιο άλλαξε και πλέον προβλέπεται η λειτουργία 4 ανεμογεννητριών μεγαλύτερου μεγέθους και συνολικής ισχύος 22 Mw.
Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο το ίδιο το αιολικό πάρκο, αλλά και ο δρόμος που προτίθεται να διανοίξει η εταιρεία που θα το διαχειρίζεται, για να μεταφερθούν τα υλικά κατασκευής των ανεμογεννητριών.
Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, όπως είπε ο κ. Σπηλιοπουλος, είναι μικρό σε πλάτος και ο κατασκευαστής έχει ζητήσει τη διάνοιξη δρόμων, ακόμα και πλάτους 15 μέτρων για να μπορούν να περάσουν οι μεγάλοι πυλώνες πάνω από το χωριό της Πτέρης, μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή, η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από την πυρκαγιά του 2007 και περιλαμβάνει μεγάλες ζώνες επαναφύτευσης.
Στην ερώτηση απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι το έργο είναι αδειοδοτημένο με συνοδά έργα και η εταιρεία που θέλει να φτιάξει το αιολικό πάρκο, έχει καταθέσει αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων, για το οποίο η αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμα.
Ο κ. Δημητρογιάννης επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία ζητά έγκριση για να διανοίξει μεγάλο οδικό δίκτυο πλάτους άνω των πέντε μέτρων, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων όρων οδοποιίας, με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα συνεργεία μεταφοράς των ανεμογεννητριών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή της Περιφέρειας, θα εισηγηθεί αρνητικά, κατά πάγια πρακτική αλλά και για λόγους ουσίας.
Οπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το αίτημα, καθώς η εταιρεία δεν προσδιορίζει το χρονικό διάστημα χρήσης των δρόμων, δεν προτείνει φυτοτεχνική αποκατάσταση για μετά την παύση λειτουργίας του αιολικού πάρκου, ενώ οι εκτάσεις από τις οποίες διέρχεται το υπό εξέταση οδικό δίκτυο, είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες.
Παράλληλα, υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα, όπως το μέγεθος των ανεμογεννητριών και οι επιδράσεις τους σε θέματα τοπικής πανίδας και πολιτικής προστασίας.

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα