Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 09:52

Oι προσδοκίες της τοπικής οικονομίας από το Καρναβάλι

Η Πάτρα και πάλι στο προσκήνιο μετά από τρία χρόνια παύσης κάθε καρναβαλικής δραστηριότητας, καθώς φέτος το Καρναβάλι θα γίνει χωρίς κανέναν περιορισμό. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πόλη να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της και για την επιχειρηματικότητα να πάρει μια μεγάλη οικονομική ανάσα.

Του Γιώργου Ηλιόπουλου

Εκτός από το καλλιτεχνικό κομμάτι, το Καρναβάλι προβλέπεται να δώσει τη δυνατότητα να μπορέσουν οι επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους να αυξήσουν του τζίρους τους. Από την άλλη, ο κόσμος φαίνεται ότι έχει μεγάλη διάθεση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, καθώς ήταν κάτι το οποίο είχε στερηθεί όλο αυτό τον καιρό. Και από τις εικόνες της έναρξης χωρίς φυσική παρουσία, που γινόταν τηλεοπτικά μόνο την περίοδο της πανδημίας, οδηγούμαστε και πάλι στην γεμάτη Πλατεία Γεωργίου. Εστίαση, νυχτερινή διασκέδαση, ξενοδοχεία, εμπόριο είναι μεταξύ άλλων οι κλάδοι που το τριήμερο του Καρναβαλιού προσμένουν αύξηση τζίρων.

Ο Πρόεδρος τους Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας αναφέρει ότι: «Νομίζω ότι είναι ευκαιρία να αναβιώσει το Πατρινό Καρναβάλι και να καλέσουμε κόσμο να έρθει. Θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Βλέπω ότι θα πάρει μια ανάσα η τοπική επιχειρηματικότητα εάν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο. Ο κόσμος έχει μια δυναμική να φεύγει, μετά από όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας. Είναι ένα τριήμερο το Καρναβάλι της Πάτρας και θα πρέπει να μαζέψουμε κόσμο και να ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να βρεθούμε στην περιοχή μας» αναφέρει στον «Σ.Ε.» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας. Το ότι το Καρναβάλι επιστρέφει και πάλι με τις συνθήκες που επικρατούσαν προ πανδημίας και χωρίς κανέναν περιορισμό, μπορεί να αποτελέσει επίσης και μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού του τί θέλουμε ως πόλη να προωθήσουμε προς την υπόλοιπη χώρα. «Νομίζω ότι το Καρναβάλι πολλά χρόνια τώρα είναι αρκετά εσωστρεφές. Αυτός είναι και ο λόγος που βρήκαν την ευκαιρία και άλλες περιοχές της χώρας να οργανώσουν το δικό τους Καρναβάλι. Βλέπουμε να προβάλλονται με προωθήσεις και διαφημίσεις πολλές άλλες περιοχές της χώρας και σε εθνικής εμβέλειας Μέσα Ενημέρωσης. Μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία ότι οι περιοχές αυτές είχαν και μεγάλη επισκεψιμότητα. Αυτό έγινε διότι εμείς ως περιοχή μείναμε πίσω. Και αυτό δυστυχώς γίνεται για πολλά χρόνια. Το Καρναβάλι συνεπώς πρέπει να το επαναπροσδιορίσουμε». Ο ίδιος επίσης εμφανίζεται θετικός σε έναν δημόσιο διάλογο με όλους τους φορείς προκειμένου από κοινού να βρεθεί η νέα του πορεία που θα βοηθήσει όλους τους κλάδους να αναπτυχθούν. « Για το Καρναβάλι έχουν γίνει καιρό τώρα πολλοί δημόσιοι διάλογοι όμως εκ του αποτελέσματος δεν έπιασαν τόπο. Είναι ένα προϊόν της πόλης και της εκάστοτε δημοτικής αρχής που δίνει και το στίγμα της. Είμαστε στην διάθεση οποιουδήποτε φορεία να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αρκεί να μας το ζητήσουν βέβαια» αναφέρει ο κ. Μαρλαφέκας. Επίσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκτιμά ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουν οι Πατρινοί και την φιλοξενία τους και τους καλεί να ανοίξουν τα σπίτια τους σε φιλικά πρόσωπα από άλλες περιοχές. «Είναι κάτι που γινόταν εδώ και πολλά χρόνια και μπορούμε να το κάνουμε και πάλι. Κυρίως οι φοιτητές αλλά και οι Πατρινοί να φιλοξενήσουν κόσμο από άλλες περιοχές. Είναι για το καλό της πόλης» σημειώνει ο κ. Μαρλαφέκας.

Τα οφέλη για την πόλη

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ειδικά για τα οφέλη που θα αποκομίσει η πόλη αναφέρει ότι: «Να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Ο Δήμος είναι εκείνος που πληρώνει και η πόλη είναι εκείνη που κερδίζει. Ο Δήμος από αυτή την διαδικασία, ακόμα και την περίοδο που δεν έγινε το Καρναβάλι, προσπάθησε στο μέτρο που μπορούσε, να δώσει στην πόλη τα στοιχεία εκείνα που δίνουν τη χαρά. Σήμερα η πόλη μας έχει ανέβει επίπεδο και αυτό φαίνεται από το ενδιαφέρον πολλών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πόλη μας εκείνη την περίοδο. Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα και η πόλη θα έχει κόσμο αντίστοιχο του 2019, οπότε και για πρώτη φορά ακυρώθηκε το Καρναβάλι. Τώρα αναμένουμε ακόμη περισσότερο κόσμο σε σχέση και με το 2019. Θα υπάρξει αρκετή οικονομική δραστηριότητα που θα ενισχύσει σημαντικά τα ταμεία του Δήμου, γιατί γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν έσοδα, και όταν μιλάμε για χρήματα θα πρέπει να λάβετε υπόψη είμαστε στα τα όρια μας. Όλη αυτή η κινητοποίηση που γίνεται για τον στολισμό και τις διάφορες ανάγκες σημαίνει δαπάνες, όμως χαιρόμαστε διότι αυτό πιάνει τόπο. Κρατάμε ζωντανή την πόλη μας και δίνουμε χαρά στη νεολαία μας και τον λαό μας. Ταυτόχρονα η οικονομική δραστηριότητα είναι αυξημένη και προκύπτουν σημαντικά οφέλη».

Γεμάτα τα ξενοδοχεία

Όσοι πάντως ψάχνουν για δωμάτιο θα πρέπει να αναζητήσουν ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή, καθώς στο κέντρο είναι όλα κλεισμένα. Η ζήτηση είχε ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα και κορυφώθηκε τις επόμενες εβδομάδες με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν ελάχιστα δωμάτια διαθέσιμα. Η δίψα του κόσμου να έρθει στην Πάτρα είναι μεγάλη, όπως όλα δείχνουν. Όσο για τις τιμές, παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και δεν έχουν παρατηρηθεί ανατιμήσεις. Βέβαια, τα δεδομένα σε σχέση με την κατάσταση προ πανδημίας, έχουν αλλάξει, καθώς τότε δεν υπήρχε το τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα που καταγράφεται σήμερα και ταλανίζ

ει και τον ξενοδοχειακό κλάδο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται για μια ιδιαίτερα ικανοποιητικό τριήμερο. Κατά κύριο λόγο οι ηλικίες που θα μείνουν σε ξενοδοχείο είναι οι άνω των 30, ενώ δεν λείπουν και οι οικογένειες. Όσο για τους νεαρούς, ηλικίας από 18 μέχρι και 26, οι περισσότεροι επιλέγουν κάποιοι φιλικό σπίτι για να περάσουν το τριήμερο. Κατά κύριο λόγο θα φιλοξενηθούν από φοιτητές που έχουν νοικιάσει σπίτι στην πόλη και θα μείνουν δύο ή και τρία άτομα μαζί. «Η πληρότητα έχει φθάσει στο 90%. Είμαστε ήδη καλυμμένοι και όσοι έρθουν στην Πάτρα, θα πρέπει να αναζητήσουν ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή και όχι στο κέντρο. Μιλάμε για μια κατάσταση που είχαμε να την ζήσουμε πολλά χρόνια. Όχι από τον Φεβρουάριο του 2019, που ουσιαστικά ήταν το τελευταίο Καρναβάλι, αλλά πολλά χρόνια πιο πίσω. Φέτος θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά όλα αυτά δείχνουν και ευελπιστούμε οι επισκέπτες να ικανοποιηθούν» αναφέρει ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Πάτρας Ηλίας Μεντζελόπουλος.

Εμπορικός Σύλλογος: «Στόχος η «κεφαλαιοποίηση» των επισκεπτών του τριημέρου

Να μπορέσει το εμπόριο στην Πάτρα να αποκτήσει τη δυναμική που του αξίζει, είναι ο στόχος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών για το Καρναβάλι. Και οι διαθέσεις των εμπόρων για την περίοδο που θα ακολουθήσει είναι ιδιαίτερα υψηλές. «Το γεγονός ότι θα έρθουν επισκέπτες για ένα πλήρες τριήμερο είναι προς όφελος της αγοράς. Θα πρέπει να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο της πόλης και είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπούμε στον χάρτη των επιλογών των τουριστών για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο εκτός Καρναβαλιού. Εάν δείξουμε ένα σωστό πρόσωπο και υλοποιηθεί ένα ικανοποιητικό Καρναβάλι, τότε θα έχουμε καταφέρει το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Δυτικής Ελλάδας» τονίζει στον «Σ.Ε.» ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.

Πάντως ο Εμπορικός Σύλλογος σκοπεύει να υλοποιήσει συγκεκριμένες προτάσεις, που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ώστε τα καταστήματα να μπορέσουν να επωφεληθούν και αυτά από την αυξημένη κίνηση. «Ως Εμπορικός Σύλλογος σκοπεύουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και εκείνο που σίγουρα θα γίνει σε πρώτη φάση είναι να υλοποιήσουμε την καρναβαλική βιτρίνα. Θα επιδιώξουμε επίσης όλοι οι έμποροι να έχουν μια καρναβαλική αμφίεση ή να φορούν κάποιο αξεσουάρ ενώ δουλεύουν στα καταστήματά τους τις τελευταίες δύο ημέρες. Το ίδιο θα κάνει και το προσωπικό, ώστε Παρασκευή και Σάββατο να δώσει στους πελάτες το μήνυμα της γιορτής και της χαράς» σημειώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος. Επίσης οι έμποροι το Σάββατο του Καρναβαλιού θα επιδιώξουν να γίνουν παρεμβάσεις στο κέντρο για να διευκολύνουν την διέλευση των επισκεπτών. Πρώτος στόχος είναι η δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία του ΚΤΕΛ όσων παρκάρουν στα δύο μεγάλα πάρκινγκ στο Γεώργιος Καλεντζώτης και της Τερψιθέας αντίστοιχα, καθώς το κέντρο θα κλείσει. Έτσι οι επισκέπτες αφού αφήσουν τα ΙΧ τους εκτός Πατρών θα κινηθούν στην Πάτρα πεζή. «Θα επιδιώξουμε από το Σάββατο το πρωί, μετά την εκφόρτωση των εμπορευμάτων, να πεζοδρομηθεί το κέντρο. Έτσι θα αποκτήσει η πόλη μια καρναβαλική διάθεση. Εμείς επιδιώκουμε εκείνη την περίοδο, που θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις λόγω τέλους σεζόν, να προσελκύσουμε ολοένα και περισσότερους πελάτες. Ο επισκέπτης βλέποντας μια καλή ευκαιρία στην βιτρίνα θα σπεύσει να την πάρει» αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος. Σε σχέση επί της ουσίας με ποιο τρόπο «κεφαλαιοποιείται» όλη αυτή η κίνηση επισκεπτών το Καρναβάλι, ο κ. Ζαφειρόπουλος απαντά ότι « εκτός από τα εμπορικά καταστήματα υπάρχουν και μια σειρά άλλες δραστηριότητες. Είναι τεράστιος ο τζίρος για τη ραφή των στολών για παράδειγμα και μια σειρά άλλοι κλάδοι επωφελούνται. Η εστίαση βέβαια είναι εκείνη που έχει τη μερίδα του λέοντος, όμως παράλληλα θα κινηθεί το γρανάζι του εμπορίου και διαχέονται όλα αυτά τα χρήματα που θα μείνουν στην πόλη». Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό από τη σύσκεψη Πάντως, στην συγκεκριμένη σύσκεψη δεν κλήθηκε ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, κάτι που επεσήμανε με ανακοίνωσή του: «Στη σύσκεψη φορέων της πόλης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο για το Καρναβάλι δεν προσκλήθηκε ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών. Είναι απορίας άξιον ότι δεν κλήθηκε ο Σύλλογος που πάντα έχει καθοριστική συμβολή στην εικόνα και τα δρώμενα στην μεγάλη γιορτή της πόλης. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο Σύλλογος έχει συμφωνήσει με την κα Κουρή από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου για συνεργασία μέσω της προβολής και τη δημιουργία κλίματος με τον καρναβαλικό στολισμό των βιτρινών των καταστημάτων. Ελπίζουμε αυτή η παράλειψη να μην έγινε σκόπιμα και να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και πρoβολή του Πατρινού Καρναβαλιού».

«Πόλεμος» στις υπαίθριες ψησταριές»

Να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των αυτοσχέδιων ψησταριών είναι ο στόχος των επαγγελματιών της εστίασης. Δεν είναι μόνο ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, όσο ζήτημα δημόσιας υγείας, αφού ουδείς ελέγχει το είδος των κρεάτων που ψήνονται, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν παραστατικά αγοράς. Είναι μια εικόνα που αμαυρώνει το προφίλ της πόλης και θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή. Γι’ αυτό τον λόγο την περασμένη Τρίτη συγκλήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο. «Εκείνο που επισημάνθηκε στη σύσκεψη ως προς την εικόνα της πόλης και της εστίασης, κατά την διάρκεια κυρίως των τελευταίων ημερών των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ήταν ότι θα υπάρξει αυστηρος έλεγχος. Ο έλεγχος θα αφορά την καταπολέμηση του φαινομένου της υπαίθριας εστίασης και των αυτοπροσδιοριζόμενων «επαγγελματιών εστίασης». Δυστυχώς έχει παγιωθεί μια εικόνα τριτοκοσμική ,που δεν τιμά την πόλη, το να στήνονται ψησταριές παντού και απαξιώνει τον θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού. Σημειώστε ότι οι υπαίθριες ψησταριές απαγορεύονται αυστηρά απ τον νόμο και τις 365 μέρες του χρόνου, πόσο μάλλον το Καρναβάλι, από όλους, ακόμα και τα ψητοπωλεία. Δεν είναι δυνατόν να στήνονται ψησταριές σε καφέ, μπαρ, μίνι μάρκετ. Επίσης εμείς ως ο κλάδος που έχει άμεση σύνδεση με την φιλοξενία χιλιάδων επισκεπτών αλλά και Πατρινών κατά την διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, οφείλει να προστατεύει την οργανωμένη εστίαση καθώς και να διαφύλαξη την εικόνα της πόλης στα μάτια όλων μας» αναφέρει στον «Σ.Ε.» ο Τάσος Γιατράς, Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας. Και σημειώνει καταλήγοντας ότι ο ΣΚΕΑΝΑ επιθυμεί τον αυστηρό έλεγχο το τελευταίο τριήμερο όπου έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι λειτουργούν «πειρατικά» εναντίον της πόλης και των των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν νόμιμα. Η σύσκεψη φορέων της πόλης έγινε μετά από πρόσκληση του δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη και μετείχε εκτός από τον κ. Γιατρά και ο γενικός γραμματέας του ΣΚΕΑΝΑ Παναγιώτης Ματθαιόπουλος.Ο δήμαρχος τόνισε ότι βασική επιδίωξη όλων θα πρέπει να είναι ένα ασφαλές και ποιοτικό καρναβάλι για τους πολίτες και τους επισκέπτες, θέση με την οποία συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η επισκεψιμότητα το τριήμερο του φετινού Καρναβαλιού θα είναι από τις μεγαλύτερες και οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να περιφρουρήσουν τον θεσμό για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

#pgnews

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα