Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 01:44

Oι υποσχέσεις των κομμάτων για την ανάπτυξη και την κοινωνία

Τι να περιμένει η Αχαΐα και η Πάτρα από τα προγράμματα των κομμάτων; Το ερώτημα γεννάται με αφορμή την κορύφωση των εκλογών την Κυριακή αλλά και τις προγραμματικές θέσεις που έχουν δημόσια ξεδιπλώσει τα κόμματα μέσω των συγκεντρώσεων των αρχηγών τους στην Πάτρα. Σε κάθε περίπτωση, οι υποδομές της περιοχής και η ανάπτυξή τους παραμένουν μια διαχρονική εκκρεμότητα που απαιτεί ουσιαστικές λύσεις και παρεμβάσεις.

Του Γιώργου Ηλιόπουλου

Επιπρόσθετα, εκείνο το οποίο αναζητείται είναι η αναπτυξιακή πυξίδα που θα επιτρέψει στην τοπική οικονομία να εξελιχθεί και να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον της. Για τη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την περιοχή μέχρι το 2030 και θα βοηθήσουν στο να αλλάξει η οικονομική της διάρθρωση. Οι πρώτες αναφορές έγιναν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στο γυμναστήριο της ΕΑΠ, στις 5 Μαΐου.

Ο Αντώνης Κουνάβης, πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει: «Για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του για την Πάτρα και την Αχαΐα του 2030. Έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή, έχοντας εικόνα για τον αυτοκινητόδρομο της Πατρών -Πύργου, ένα σημαντικό έργο το οποίο εδώ και χρόνια έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες θύματα. Το έργο είναι σε τροχιά υλοποίησης και προβλέπεται ότι θα τελειώσει πριν το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την Αχαΐα είναι ο σιδηρόδρομος. Η επόμενη φάση θα αφορά τη διασύνδεση από Ρίο προς το νέο Λιμάνι της Πάτρας. Στόχος η υπογειοποίηση από τον κεντρικό ιστό της πόλης προς το λιμάνι, που θα είναι της τάξεως των 5,5 χιλιομέτρων, ενώ από πάνω θα γίνει μια μεγάλη ανάπλαση από το σημείο που θα περάσει το τρένο. To επόμενο έργο αφορά το φράγμα Πείρου- Παραπείρου το οποίο θα τροφοδοτήσει το Δήμο Πατρέων, το Δήμο Ερυμάνθου και τη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας με ποιοτικό πόσιμο νερό. Για άλλη μια φορά το κόμμα μας και μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, δεσμεύτηκε για τον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας, δηλαδή ότι θα λύσει το σοβαρό πρόβλημα της άρδευσης από το φράγμα του Πηνειού. Επίσης, σε εξέλιξη θα είναι το επόμενο διάστημα η τεράστια ανάπλαση στην περιοχή του Λαδόπουλου, η δεύτερη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ελλάδα μετά την ανάπλαση του Ελληνικού. Συνεπώς, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκύβει στην Αχαΐα και είμαστε σε φάση υλοποίησης με έργα που έχουν κοστολογηθεί και είναι 3, 7 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα αλλάξουν την Πάτρα και την Αχαΐα». Πάντως, η διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων δεν ήταν εύκολη για την κυβέρνηση, κάτι που είχε αντανάκλαση και σε τοπικό επίπεδο. Σε σχέση με τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των έργων μέχρι και σήμερα, ο κ. Κουνάβης αναφέρει ότι: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ποιες ήταν οι αντιξοότητες που παρουσιάστηκαν στην κυβέρνηση. Αντιξοότητες που δεν υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες: εκτός από την Πανδημία, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση στον Έβρο, το 2022 είχαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατόπιν αυτού του άδικου πολέμου είχαμε την τεράστι

ενεργειακή κρίση. Αν βάλετε πώς τα αντιμετώπισε όλα αυτά η κυβέρνηση, που κατάφερε να διπλασιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, δεν είναι αμελητέα. Μείωσε τους φόρους, μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές, κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Έκανε σημαντικές αλλαγές στην Παιδεία και δεν υπάρχει σήμερα σχολείο που να μην είναι ολοήμερο. Έκανε την ψηφιακή επανάσταση στη χώρα και το 2023 θα κλείσουμε με πάνω από 1,1 δις ψηφιακές συναλλαγές» καταλήγει ο κ. Κουνάβης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Τα έργα μας δεν ολοκληρώθηκαν»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, πολλά έργα που είχαν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη θητεία του θα μπορούσαν σήμερα να είχαν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία είχε ως αποτέλεσμα πολλά να σταματήσουν και να αλλάξει ο τρόπος υλοποίησής τους. Από την πλευρά του ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος, συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, αναφέρει ότι: «Όταν ήμασταν κυβέρνηση είχαμε οργανώσει ένα τριήμερο περιφερειακό συνέδριο το Φεβρουάριο του 2018. Τότε η κυβέρνηση, με την συμμετοχή της Περιφερειακής Αρχής, είχαμε μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με όλους τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Από εκεί προέκυψαν κάποια ζητήματα για την περιοχή. Από εκεί ξεκίνησε η ιδέα του εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, από εκεί ξεκίνησε και δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του Αλέξη Τσίπρα να δεσμευτούν 20 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση του Λαδόπουλου, από εκεί προχώρησε και ολοκληρώθηκε όλη η διαδικασία για το θαλάσσιο μέτωπο και ξεκόλλησε το έργο και έγινε πιο γρήγορη η διαδικασία. Δείξαμε λοιπόν την περίοδο της διακυβέρνησής μας ότι γυρίζαμε και κοιτάξαμε την Αχαΐα. Ό,τι είχαμε όμως δρομολογήσει εκείνη την περίοδο, αμέσως μετά η Νέα Δημοκρατία το σταμάτησε. Θα συνεχίσουμε τα έργα που σταμάτησε η ΝΔ στην περιοχή σε περίπτωση που είμαστε και πάλι κυβέρνηση. Αυτό έχει να κάνει με το σιδηρόδρομο, το εμπορικό λιμάνι, αλλά και τις άλλες υποδομές όπως η υπογειοποίηση του τρένου. Δεν μένουμε μόνο εκεί: είχαμε διαμορφώσει έναν διαφορετικό πανεπιστημιακό χάρτη, είχαμε ενισχύσει τα νοσοκομεία και γενικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας σκοπεύοντας να ανοίξουμε διάφορες ΤΟΜΜΥ από εδώ και στο εξής. Το ζήτημα είναι να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία και να παραδώσουμε την περίοδο της διακυβέρνησής μας όλα τα έργα που ξεκινήσαμε αλλά σταμάτησε η Νέα Δημοκρατία. Κυρίως να ξαναφέρουμε την Αχαΐα στο προσκήνιο και να την βάλουμε στο χάρτη». Πάντως, για τον ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας η περιοχή έχει ανάγκη σημαντικής οικονομικής στήριξης ώστε να αλλάξει το οικονομικό της προφίλ. Αναλυτική αναφορά αναμένεται σήμερα, κατά την ομιλία του προέδρου του κόμματος στην πλατεία Γεωργίου, στις 8.00 το βράδυ, στην πλατεία Γεωργίου.

Τι αναφέρουν Ν. Μοίραλης από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Γ. Γραμματικόπουλος του ΜΕΡΑ25

Για το ΠΑΣΟΚ, πάντως, η Αχαΐα έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι η γεννέτειρα του αρχηγού του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ υπάρχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη σχέση της ηγεσίας με την τοπική κομματική βάση λόγω των άρρηκτων δεσμών. O Νίκος Μοίραλης, γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Αχαΐας αναφέρει ότι: « Η Αχαΐα για το ΠΑΣΟΚ είναι ένας ιδιαίτερος νομός. Μια περιοχή που ονομάζεται «η γη των Παπανδρέου» και όχι τυχαία. Αυτή τη στιγμή και για το σήμερα και για το μέλλον σηματοδοτεί πάρα πολύ αυτή η περιοχή για την παράταξη. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεται σε περίοπτη θέση για το κόμμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην τελευταία του ομιλία σκιαγράφησε το πρόγραμμά μας. Είναι κομβικά θέματα για εμάς και αποτελούν προμετωπίδα του πολιτικού μας αφηγήματος για την περιοχή. Σε ότι αφορά την Υγεία, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου Παίδων και είναι βασική προϋπόθεση για να υπάρχει μια ομαλότητα στο θέμα της Υγείας στην περιοχή. Πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεργασία του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης για τον φορέα διαχείρισης του φράγματος στο Αστέρι Ερυμάνθου. Εξίσου σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού. Σε ότι αφορά τις υποδομές, είναι σημαντική η διασύνδεση του αεροδρομίου του Αράξου με την γύρω περιοχή, ο σιδηρόδρομος να φθάσει στο νέο λιμάνι, που μαζί με άλλα έργα θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής για τα επόμενα χρόνια». Σε σχέση με τα μηνύματα που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανελλαδικά, ο κ. Μοίραλης αναφέρει ότι: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει ανάκαμψη της παράταξης, υπάρχει κόσμος που έχει επιστρέψει και μιλάμε για κόσμο που είχε ψηφήσει είτε Νέα Δημοκρατία είτε ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε ότι επιτέλους ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στο σπίτι του. Ευλπιστούμε ότι θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών. Το βράδυ της 21ης Μαΐου θα είμαστε στην όχθη των νικητών και τα υπόλοιπα κόμματα στην όχθη των χαμένων».

Γερ. Γραμματικόπουλος: «Έχουμε τις λύσεις»

Ο συντονιστής του ΜΕΡΑ 25 στην Αχαΐα Γεράσιμος Γραμματικόπουλος αναφέρει ότι: «Για εμάς υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για την Αχαΐα που είναι αυτή της ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου και των μπαταριών. Ειδικότερα, η

βιομηχανική ζώνη που είναι σε κατάσταση εγκατάλειψης και μαρασμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη συσσωρευτών. Μπορεί να συνδεθεί με το λιμάνι μας και τον σιδηρόδρομο, ο οποίος θα πρέπει να αναπτυχθεί σωστά και όχι όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα, και από εκεί και πέρα να παίξει η περιοχή κεντρικό ρόλο πανευρωπαϊκά σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά. Οι εταιρείες ανάπτυξης μπορούν να αναπτυχθούν στη βιομηχανική για την χρήση υψηλής τεχνολογίας και μπορούν να διασυνδεθούν με το λιμάνι». Σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει η Πάτρα και η Αχαια, ο κ. Γραμματικόπουλος τονίζει ότι είναι δυστυχώς από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, παρουσιάζουν υψηλή ανεργία και η έκρηξη των «κόκκινων» δανείων θα είναι εμφανής το επόμενο διάστημα. «Έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, που είναι το πρόγραμμα «Οδυσσέας» που μπορεί να εφαρμοστεί και στην Αχαΐα, όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι ένα από τα πιο «κτυπημένα» οικονομικά μέρη» εξηγεί ο κ. Γραμματικόπουλος. Επίσης, για το ΜΕΡΑ 25 η Αχαΐα δεν είχε τις ευκαιρίες που πραγματικά αξίζει καθώς «ποτέ δεν συμπεριλήφθηκε σε έναν σχεδιασμό ανάπτυξης. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η αποβιομηχάνιση, που μας κτύπησε τη δεκαετία του 80, δεν υπήρξε ένα εναλλακτικό σχέδιο». Τα μηνύματα, επίσης, που εισπράττει το κόμμα σε τοπικό επίπεδο είναι μηνύματα αισιοδοξίας «είναι θετικά και υπάρχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον για διάλογο, όχι από πολίτες που μας στηρίζουν, αλλά και από πολίτες που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τις θέσεις μας επειδή δεν υπήρξε η κατάλληλη ανάλυση στα Media. Δεν δόθηκε η ευκαιρία του διαλόγου, αλλά η ευκαιρία για «ατακοδόρικες» αντεγκλήσεις.

Ν. Καραθανασόπουλος: «Υπάρχει εμπιστοσύνη του κόσμου στο ΚΚΕ»

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του κόμματος, μιλώντας στον «Σ.Ε.» τονίζει ότι: «Αυτό που θα περιμένει η Αχαΐα είναι η αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων του νομού μας και του πρωτογενούς τομέας και της μεταποίησης, αλλά και των ζητημάτων που αφορούν στις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία. Η αξιοποίηση τους μπορεί να γίνει με επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι το κέρδος μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών. Αυτό θα οδηγούσε σε εξάλειψη του φαινομένου της ανεργίας, σε πραγματική ολοκλήρωση των θέσεων των εργαζόμενων, σε ελεύθερο χρόνο και δυνατότητα πολύπλευρων δραστηριοτήτων του λαού και της νεολαίας». Σε σχέση με την απογοήτευση του κόσμου από τα υπόλοιπα κόμματα, ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρει ότι: «Ο κόσμος παρουσιάζει μεγάλη εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ. Η συνέπεια θέσεων, λόγων και έργων είναι το χαρακτηριστικό μας και το ζήτημα είναι αυτή η εμπιστοσύνη που εκφράζεται από τα λαϊκά στρώματα να εκφράζεται και με την υποστήριξη του ΚΚΕ. Αυτό σημαίνει να φθάσει πλατιά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ». Η έλευση του γραμματέα του κόμματος στην Πάτρα δημιούργησε σημαντικές προσδοκίες για τους εκλογικούς στόχους και όπως σημειώνει ο κ. Καραθανασόπουλος «η συγκέντρωση είχε παλμό, ρυθμό και μετείχε η νέα γενιά. Αυτό δείχνει ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αχαΐα και η έκπληξη θα προέλθει από το ΚΚΕ. Θα υπάρξει μια σαφή ενίσχυση των δυνάμεών μας, το θέμα είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Πραγματική αντιπόλιτευση»

O Xρήστος Κοσίνας, υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αχαΐα αναφέρει ότι: «Όσο περισσότερο προσπαθούν να μας πείσουν πως τα «χειρότερα βρίσκονται πίσω μας» και «τα καλύτερα εμπρός», τόσο οι εργαζόμενοι και η νεολαία καταλαβαίνουν πως οι κάλπικες υποσχέσεις τους δεν έχουν αντίκρισμα. Καταλαβαίνουν πως οι στόχοι για την «επενδυτική βαθμίδα», οι πανηγυρισμοί για την μείωση της ανεργίας στην Δυτική Ελλάδα και την Αχαΐα, δεν οδηγούν σε ουσιαστική βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και ειδικά της νεολαίας. Για αυτό και γυρνούν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Η ψήφος στην αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά και ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ψήφος πραγματικής εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης, για την ανάπτυξη μαχητικών αγώνων, για να υπάρξουν εδώ και τώρα κατακτήσεις προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Για αγώνες ρήξης και ανατροπής, που δεν θα περιμένουν τις κάλπες «για να βγάλει ο λαός συμπεράσματα», αλλά θα ετοιμάζουν την εργατική αντεπίθεση για την ανατροπή ενός συστήματος που κάνει τους πετσοκομμένους μισθούς, την ακρίβεια, το πόλεμο, τον ρατσισμό, την καταστολή κανονικότητα για την ευρεία πλειοψηφία».

#pgnews

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

 

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα