Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 22:13

«Όλα στο φως» ζήτησε η κοινωνία για την τραγωδία στα Τέμπη

Μαζική σε όγκο και παλμό ήταν η συγκέντρωση και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα από εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή και της ΓΣΕΕ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη συμμετείχε στη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου της πόλης, που έγινε στο πλαίσιο της γενικής απεργίας σε όλη τη χώρα και είναι συνέχεια των λαϊκών κινητοποιήσεων, με απαίτηση να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. «Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης!» ανέφεραν και βροντοφώναξαν το σύνθημα: «Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή». Η Δημοτική Αρχή ανέφερε πως ό,τι έγινε στα Τέμπη είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ τόνισαν πως «απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Κλειστά για δύο ώρες τα εμπορικά

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών και η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης συμμετείχε με 2ωρη στάση εργασίας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης (10:30 – 12:30) διευκολύνοντας όλους όσοι θέλησαν να συμμετάσχουν στην απεργία. «Απαιτούμε δικαιοσύνη. Η τραγωδία των Τεμπών είναι έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο. Υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί λόγω της απαξίωσης, κατακερματισμού και ιδιωτικοποίησης ενός κοινωνικού και εθνικού αγαθού που έχει να κάνει πρωτίστως με την ασφάλεια ανθρώπινων ζωών. Έχουμε υποχρέωση σαν κοινωνία, απέναντι στα αδικοχαμένα παιδιά μας, να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε τη δρομολόγηση πολιτικών και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ανάλογες τραγωδίες».

Και ο ΣΚΕΑΝΑ

Ο ΣΚΕΑΝΑ συμμετείχε στην πανελλαδική συγκέντρωση – κινητοποίηση, για το δυστύχημα στα Τέμπη ενώνοντας τη φωνή τους με όλους για να δικαιωθεί η μνήμη των θυμάτων.

Και η ΟΕΒΕΣΝΑ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας, Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α συμμετείχε στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ δίνοντας το «παρών» στην Πλατεία Γεωργίου, για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και μαζί με εκπροσώπους από τα σωματεία –μέλη της. Χωρίς λαϊκές αγορές Σύσσωμα τα σωματεία εμπόρων και παραγωγών λαϊκών αγορών συμμετείχαν στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, για το δυστύχημα στα Τέμπη. «Είναι χρέος όλων μας να βρισκόμαστε εκεί και να διεκδικήσουμε την απόδοση των πραγματικών ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Απείχαν οι δικηγόροι

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών σε έκτακτη συνεδρίασή του, αφού έλαβε υπόψη του την από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε την αποχή των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους και τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν οι κοινωνικοί φορείς απαιτώντας: • Την πλήρη διερεύνηση των αιτίων του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη και την πλήρη απόδοση των ευθυνών. • Την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών και την ουσιαστική προστασία επιβατών και εργαζομένων.

Και οι δικαστικοί υπάλληλοι

Στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν και τα μέλη του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πατρών τονίζοντας πως «μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους του εγκλήματος των Τεμπών και για να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών».

Ψήφισμα του Ιατρικού Συλλόγου

Ψήφισμα εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, εκφράζοντας τη θλίψη και την οδύνη του για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, με απώλεια κυρίως νέων σε ηλικία συνανθρώπων μας, σε ένα πρωτόγνωρο δυστύχημα που αναδεικνύει δυστυχώς τις διαχρονικές αδυναμίες του Κράτους. «Οι στιγµές εθνικού πένθους για το ανείπωτο πολύνεκρο δυστύχημα συγκλόνισαν το Πανελλήνιο και θα στιγματίσουν τη κοινωνία µας επί μακρόν. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων και ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας σε βάθος, κυρίως ως προς τους κρατικούς και διαχρονικούς μηχανισμούς που τα δημιουργούν. Παράλληλα ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και συγχαίρουμε το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλε για τη διαχείριση της τραγωδίας. Η πολιτεία έχει µόνο µία επιλογή σήµερα ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας, τους συγγενείς και τους φίλους τους και προς την κοινωνία των πολιτών. Όλα στο φως! Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ότι ζουν σε μία χώρα όπου το κράτος σέβεται τους πολίτες της, παραθέτοντας απτές εγγυήσεις για την ασφάλεια των μεταφορών και διαθέτοντας αυστηρούς μηχανισμούς αποτροπής τέτοιων τραγικών συμβάντων. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμό. Η πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει στα βήματα του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του στρατηγικού ρόλου του Κράτους και επιμερισμού ρόλων και ευθυνών με αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών της», αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο.

#pgnews

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα