Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 05:01

Πύλος: 17 νεκροί από την ανατροπή σκάφους με μετανάστες – Διασώθηκαν 104, φόβοι και για άλλους αγνοούμενους

Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων. Μέχρι στιγμής 17 άνθρωποι εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν νεκροί, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ άλλοι 104 άνθρωποι διασώθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους.Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών από το Τομπρούκ (Λιβύη) με προορισμό την Ιταλία· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Οι 100 μετανάστες αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου είναι σε αυτή την ώρα μια μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας του χώρου για να υποδεχθεί. Νωρίτερα,τέσσερις μετανάστες διακομίστηκαν με “Super Puma”στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν κάποια παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι σοβαρά. Κανείς τους δεν μιλάει αγγλικά.

Εκφράζονται φόβοι όμως ότι ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των επιβαινόντων και συνεχίζεται η έρευνα. Επιχειρούν 6 παραπλέοντα πλοία, πλωτό του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφος C-130, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην πόλη της Καλαμάτας αναμένεται να μεταβεί και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, ο κ. Καρβέλης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την Πύλο, άλλη μια επιχείρηση διάσωσης μεταναστών πραγματωοποιήθηκε, ευτυχώς με αίσια έκβαση αυτή φορά ανοιχτά της Κρήτης.

Με λεωφορεία μεταφέρονται στο Ηράκλειο, οι 80 περίπου μετανάστες που εντοπίστηκαν αργά χθες το βράδυ στα ανοιχτά των Καλών Λιμένων, ενώ επέβαιναν σε ιστιοφόρο που αντιμετώπιζε μηχανική βλάβη. Οι μετανάστες και ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τη Συρια, το Ιράκ και την Παλαιστίνη και είναι ολοι σε καλή κατάσταση.

Το σημείο που μεταφέρονται είναι η αίθουσα λιμενεργατών στο Ηράκλειο, ενώ ανάμεσά τους είναι μια έγκυος που λόγω της κατάστασης της μεταφέρεται σε νοσοκομείο.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα