Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 21:55

Στην υιοθεσία "πράσινων" χώρων προχωρούν οι επαγγελματίες των Γρεβενών

[ad_1]

Ο θεσμός της “υιοθεσίας” δημόσιων χώρων από ιδιώτες είναι ένας αξιέπαινος θεσμός που υπάρχει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και ο οποίος προωθεί την σύγχρονη αντίληψη ότι ο Δημόσιος χώρος δεν είναι ξένος αλλά προέκταση του ιδιωτικού μας. Άρα πρέπει να τον προσέχουμε, να τον φροντίζουμε και να τον αντιμετωπίζουμε ως δικό μας.

Στο Δήμο Γρεβενών οι επαγγελματίες της πόλης φαίνεται ότι αγκαλιάζουν με θέρμη αυτή την αντίληψη αφού πολύ γρήγορα πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που ήδη υιοθέτησαν τις ξύλινες ζαρντινιέρες με τα λιγούστρα που κοσμούν τον Πεζόδρομο της Οδού Ευαγγελιστρίας αλλά και τις πρωτότυπες ανθοφόρες γλάστρες σε σχήμα βαρελιού που ομορφαίνουν εδώ και μήνες την Πλατεία της 25ης Μαρτίου.

Όπως δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Πρασίνου κ. Νίκος Τσικούρας «Με αυτόν τον τρόπο οι καταστηματάρχες της πόλης μας, συνδράμουν και αυτοί στην προσπάθεια του Δήμου Γρεβενών για την ευαισθητοποίηση των δημοτών, την καθιέρωση της συλλογικής περιβαλλοντικής ευθύνης, την ενίσχυση του αισθήματος σεβασμού του κοινόχρηστου χώρου και την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου» 

Αναλυτικότερα, ο θεσμός της υιοθεσίας χώρων Πρασίνου υλοποιείται από τον Δήμο Γρεβενών ύστερα από τη σχετική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δυνατότητα αυτή δίνεται σε ιδιώτες αλλά και σε Συλλόγους, Σωματεία, Ιδρύματα, Σχολεία και ομάδες πολιτών, που επιθυμούν να αναλάβουν τις εργασίες συντήρησης και καθαριότητας των χώρων αυτών.

Στόχος δεν είναι η μεταφορά της ευθύνης στον εθελοντή/κάτοικο, αλλά η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και κυρίως η συμμετοχή του στην καλλιέργεια του οράματος για την σταδιακή μετατροπή της πόλης των Γρεβενών, σε αυτό που με μοντέρνους όρους αποκαλείται «Πράσινη Πόλη» ή και απλά «Ανθρώπινη Πόλη του Αύριο». Στόχος είναι η καθιέρωση του θεσμού με προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων και τον ρόλων, που θα υλοποιούνται με τις υποδείξεις και σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου.

Η προτεινόμενη διαδικασία που θα ακολουθείται στο Δήμο Γρεβενών είναι η παρακάτω:

Ο ενδιαφερόμενος για υιοθεσία χώρου πρασίνου, θα υποβάλλει αίτηση προς την αρμόδια Υπηρεσία Πρασίνου (Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου) όπου θα αναφέρει τον χώρο πρασίνου, που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει, αλλά και τις όποιες παρεμβάσεις προτίθεται να υλοποιήσει στον χώρο αυτόν.

Κατόπιν θα συντάσσεται μεταξύ του Δήμου και του αναδόχου – αναδόχων συμφωνητικό, το οποίο πριν συναφθεί θα πρέπει να έχει την έγγραφη έγκριση του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου, αλλά και του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου, σε περίπτωση που οι παρεμβάσεις θα αφορούν στις κατασκευές – εξοπλισμό του χώρου.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα περιλαμβάνονται σε ένα συμφωνητικό διάρκειας 12 μηνών.

Σημειώνεται ότι αρμόδια υπηρεσία για την επικοινωνία – συνεργασία του Δήμου με τον ιδιώτη, ορίζεται το Τμήμα Πρασίνου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ενώ με απόφαση τριμελούς επιτροπής, θα απονέμεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους (Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος) σχετικός έγγραφος έπαινος στον ανάδοχο του καλύτερου υιοθετημένου χώρου πρασίνου.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Γρεβενών τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα τηλέφωνα (24623) – 53259 και 53265.

 

#PressGreece #ΔΥΤΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ad_2]

Ο Πολίτης

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα