Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 16:09

Προσπάθεια του Δήμου Κοζάνης για ένταξη στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030

Την προσπάθεια του Δήμου Κοζάνης να ενταχθεί στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στην απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας προς καθαρές μορφές ενέργειας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας για επενδύσεις που αποβλέπουν στη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου άνω των 200 MW σε φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία ανήκουν στην πολυμετοχική εταιρεία North Solar, όπου η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Kiefer είναι βασικοί μέτοχοι.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει αναλάβει τον συντονισμό του IPCEI έργου «White Dragon», που θα συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τη χρήση της θερμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικτύων τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πυρήνας του έργου βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

«Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει έμπρακτα τη μετάβαση του Δήμου Κοζάνης στην κλιματική ουδετερότητα. Οι επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στον πυρήνα του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Η Κοζάνη μπορεί να αναδειχθεί, μαζί με ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για την ΕΕ», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς σε συνάντηση με τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της πόλης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαλούτας σημείωσε ότι «με την πολύτιμη συμβολή της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η πόλη της Κοζάνης “χτίζει” μια ισχυρή υποψηφιότητα για την ένταξη της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» και υπογράμμισε το «θετικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα» που θα έχουν για την Κοζάνη τα δύο ενεργειακά projects που υλοποιεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

ΑΠΕ  #pgnews #ΔΥΤΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ #ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Πολίτης

Σχετικά

spot_img
spot_img
spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα