Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 16:03

Ο δύσκολος “απογαλακτισμός” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η κυβέρνηση σκέφτεται να αποδώσει στους Δήμους την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και ίσως και άλλους φόρους. Πολύ σωστό!. Μόνον έτσι οι Δήμοι θα έχουν πραγματική αυτοτέλεια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι πραγματικά αυτοδιοικούμενη και όχι επαίτης του κράτους. Γιατί πώς να το κάνουμε αυτόνομος χωρίς φράγκα δεν γίνεται!

Είναι όμως έτοιμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μια τέτοια εξέλιξη; Την ζητούν, αλλά στην πράξη την θέλουν;
Μέχρι σήμερα οι Δήμαρχοι για οποιοδήποτε λάθος, καθυστέρηση, έλλειψη, έριχναν την ευθύνη στο κράτος. Στο 60% έφτασε η περικοπή των χρηματοδοτήσεων από το κράτος θυμάμαι να λένε όλοι οι Δήμαρχοι για την αδυναμία τους να κάνουν έργα. Και πράγματι την τελευταία δεκαετία η περικοπές ήταν μεγάλες. Και όντως το κράτος δεν μπορεί να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής της Ελλάδας.

Έχω όμως την εντύπωση ότι κάτω από το χαλάκι του ανίκανου κράτους κρύβονταν και ένας ακόμα σωρός από αδυναμίες και ανικανότητες της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με την απόδοση πόρων και αρμοδιοτήτων στην τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται επιτέλους και η ανάληψη της Ευθύνης. Τούτη η στιγμή μοιάζει με τον απογαλακτισμό του παιδιού από τους γονείς του. Τον απογαλακτισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος – πατερούλη!

Θα πρέπει λοιπόν οι Δημαρχοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους δημότες που εκπροσωπούν για την πορεία του τόπου τους. Δεν θα είναι εύκολη διαδικασία.
Θα πρέπει να αλλάξουν συνήθειες και νοοτροπίες χρόνων. Να υιοθετηθεί μια νέα αντίληψη ότι η τύχη του κάθε Δήμου είναι στα χέρια των δημοτών. Μπορούν να διακριθούν και μπορεί να παρακμάσουν από τις επιλογές τους.

Είναι βέβαιο ότι θα γίνουν λάθη και στραβοπατήματα. Είναι όμως ο μόνος τρόπος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρει την περπατησιά της.

Το ζήτημα είναι να μη γίνουν πολλά και μεγάλα λάθη. Γι’αυτό και οι δημότες στις επόμενες εκλογές πρέπει να προσέξουν όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις φορές ποιούς ψηφίσουν.

Σχετικά

spot_img
spot_img
spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα