Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 20:34

Μια πολυτάραχη πορεία 200 χρόνων

Tα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση είναι μια πολύ ωραία αφορμή να αναλογιστούμε για την πορεία του Έθνους μας τους τελευταίους δύο αιώνες. Να δούμε τις αρετές που οδήγησαν μια μικρή χωρά να βρίσκεται στο στενό πυρήνα μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες του κόσμου, την Ευρωπαϊκή Ένωση καλώς επίσης και τα λάθη που μας οδηγούν σε χρεωκοπίες, διχασμούς και οπισθοδρομήσεις.

Πέραν των εορτασμών, των σημαιοστολισμών μπαλκονιών και κτιρίων, είναι χρήσιμο να ακούσουμε και να διαβάσουμε ανθρώπους, ιστορικούς, φιλοσόφους, πολιτικούς επιστήμονες και να μάθουμε την ιστορία μας, πέραν των μύθων, πέραν των εύκολων ερμηνειών. Να μάθουμε τις καλές μας στιγμές αλλά και τις άσχημες. Άλλωστε τα πρόσωπα και τα γεγονότα είναι πάντοτε πολυσήμαντα. Έχουν φως και σκιές. Έχουν τις καλές και τις κακές στιγμές. Το να αγιοποιούμε ή να δαιμονοποιούμε δεν συμβάλει στη γνώση μας. «Εθνικόν το αληθές» έλεγε ο μεγάλος Σολωμός.
Και η αλήθεια είναι πάντα πιο πλούσια και έχει πολλά περισσότερα πράγματα να συνεισφέρει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας και στο πώς βλέπουμε την πραγματικότητα.
Κυρίως μπορεί να μας βοηθήσει να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το σήμερα και το αύριο. Αυτό είναι και το νόημα της ιστορίας. Να δώσει έμπνευση, ώθηση, διδάγματα ώστε να αντιμετωπίσουμε το παρόν μας και το μέλλον μας.

Μια πρόταση ανάγνωσης λοιπόν γ’αυτές τις μέρες, που θα πλουτίσει την κατανόησή σας για την πορεία της Ελλάδος τα τελευταία 200 χρόνια αποτελεί το πολύ ωραίο βιβλίο του Στάθη Καλύβα. “Το Καταστροφές και Θρίαμβοι”, όπου αναλύονται διάφορες περίοδοι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος. Περίοδοι όπου άλλοτε θριαμβεύσαμε και άλλοτε αποτύχαμε. Ο Στάθης Καλύβας μέσα από αυτό το σύντομο αλλά περιεκτικό βιβλίο του αναδεικνύει τους σπόρους που μας κάνουν και ανθίζουμε αλλά και τα ζιζάνια που μας οδηγούν σε αποτυχίες. Διαβάζεται σε μια μέρα και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

20200219111457 katastrofes kai thriamvoi

#pgnews #e-ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Πολίτης

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα