Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022 09:52

Στον απόηχο των παρεμβάσεων για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη του Πρύτανη κ. Μπούρα

Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο με  παρεμβάσεις του, ιδίως  σε θέματα που αφορούν το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας (και όχι μόνο) που έχουν  έντονη πολιτική χροιά με την ένοια της πραγματικής πολιτικής (Η άσκηση της πολιτικής (politics) αποτελεί τέχνη και επιστήμη που αφορά σε παραγωγή ιδεών και στον τρόπο εφαρμογής τους, τόσο σε ζωτικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης -ελευθερία, παιδεία ασφάλεια, δικαιοσύνη, πολιτισμός, κτλ-, καθώς επίσης και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο, στον πολίτη, στον εργαζόμενο, κτλ. /Πηγή:wikipedia). Ο ίδιος βέβαια, θέλοντας να διαφοροποιηθεί απο την  ταύτιση της πολιτικής με το κομματισμό, δηλώνει σταθερά ότι το Πανεπιστήμιο και ο Πρύτανης δεν πολιτεύονται.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι διαρκείς και οι αντιπαραθέσεις του με φίλους και πολιτικούς του συνοδοιπόρους τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως απο τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, απο όπου και η ιδεολογική του προέλευση που ξεκινά απο τα φοιτητικά του χρόνια.

Δυο συμβολικές τέτοιες ρήξεις είναι πρόσφατα με το προηγούμενο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Γιώργο Αθανασόπουλο  (με αφορμή την διοικητική  του μετακίνηση απο τη διεύθυνση της Φοιτητικής Εστίας) όσο και τις τελευταίες ημέρες με τον πρώην Περιφερειάρχη  Απόστολο Κατσιφάρα,  που με αφορμή   δήλωσή  του κ. Κατσιφάρα στην οποία ανέφερε μέσα στους υπαίτιους που Ηλεία και Αίγιο έμειναν χωρίς Σχολές τον κ. Μπούρα, ο πρύτανης απάντησε:

«Ας μου επιτρέψει ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Α. Κατσιφάρας μία διόρθωση στη δήλωση του.
Αντί του Χρήστου Μπούρα, πρύτανη πανεπιστήμιου Πατρών, που βιάστηκε και εισηγήθηκε την κατάργηση των τμημάτων, να μπει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία με συντριπτική πλειοψηφία, μετά από εισήγηση επιτροπής, συζητήσεις και διαβούλευση με όλους, εισηγήθηκε στην ΕΘΑΕ και στο Υπουργείο σύμφωνα με τους Νόμους και το Σύνταγμα της χώρας.

Αλλά βλέπετε ο λαϊκισμός πάντα είναι η εύκολη λύση για το πολιτικό σύστημα.
Αλλωστε η κατάρα του Πολιτικού Κόστους μάς οδήγησε σαν χώρα εδώ.

Θυμηθείτε την περίπτωση του κ. Τ. Γιαννίτση.
Και μην ξεχνάτε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών ΔΕΝ πολιτεύεται και επομένως αφήστε το μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις.

Είναι ένας μεγάλος Αναπτυξιακός Βραχίωνας όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας!!!
Είναι το 3ο Πανεπιστήμιο της χώρας και μέσα στα 1000 καλύτερα του κόσμου!!!».

Επί του συγκεκριμένου χαραχτηρισμού του πρώην Περιφερειάρχη  ως «λαϊκιστη» δεν έχουμε ακόμη απάντηση απο τον κ. Κατσιφάρα, που είναι βέβαιο ότι με την πρώτη αφορμή θα υπάρξει.

Φυσικά ο Πρύτανης κ. Μπούρας κατανοεί πλήρως τον πολιτικό αντίκτυπο των παρεμβασεών του και είναι ενδεικτικές οι συνεχείς αναρτήσεις του στο διαδίκτυο με  φιλοσοφικές αναφορές αλλά και μουσικές αφιερώσεις απο παλαιότερες διεθνείς επιτυχίες εμβληματικών τραγουδοποιών.

Ετσι αναρτώντας την Τρίτη 2/8 άρθρο του στα ΝΕΑ για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη των Πανεπιστημίων ( μια ακόμη απο τις δεκάδες παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα σε κεντρικά ΜΜΕ απο τα οποία έχει διαρκείς προσκλήσεις ) θεώρησε χρήσιμο στην ανάρτησή του να προσθέσει  ότι: » Θα στεναχωρήσω αρκετούς γνωστούς και φίλους. Την απάντηση όμως την δίνει ο ΑΡΚΑΣ συνοδεία ενός τραγουδιού γα τον Ερωτικό Αύγουστο!!!» επισυνάπτοντας  την παρακάτω εικόνα

και  το δημοφιλές τραγούδι της Ρένας Κουμιώτη «Ο Αύγουστος».

Αναδημοσιεύουμε και το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ. Μπούρα στα ΝΕΑ: 

Νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης της Χώρας: Ήλθε ή ώρα για γενναίες αποφάσεις
Χ. Ι. Μπούρας*
Στη χώρα υπάρχουν διάσπαρτα τμήματα σε διάφορες πόλεις. Σε πολλά από αυτά δεν υπάρχει οργανωμένη φοιτητική μέριμνα, βιβλιοθήκες, διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Επίσης οι κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές δεν είναι σε καλή κατάσταση. Σε κάποια από αυτά τα τμήματα οι εισακτέοι είναι ελάχιστοι και αρκετοί εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στο δεύτερο έτος.
Η παραπάνω κατάσταση είναι δημιούργημα όλων όσων κυβέρνησαν ή από διάφορες θέσεις πίεσαν για τη δημιουργία τους. Κανείς δεν απαντά στο βασανιστικό ερώτημα. Σε πόσα Πανεπιστήμια και Τμήματα καθώς και εισακτέους η χώρα μπορεί να προσφέρει ένα ικανοποιητικό ποιοτικά επίπεδο σπουδών και πόσα πραγματικά χρειάζεται η χώρα. Το ερώτημα είναι δαιμονοποιήμενο και προφανώς η απάντηση δίνεται στα κρυφά. Είναι η κατάρα του Πολιτικού Κόστους που οδήγησε τη χώρα εδώ, η οποία δεν επιτρέπει να ανοίξει μία συζήτηση.
Οφείλουμε λοιπόν να ανοίξουμε τη συζήτηση για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας. Η συζήτηση πρέπει να λάβει υπόψιν της εκτός από όλα τα παραπάνω και το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει να έχουμε λιγότερους υποψήφιους εισακτέους από τις προσφερόμενες θέσεις. Αυτό σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή θα οδηγήσει σε Τμήματα με μονοψήφιο αριθμών ή ακόμα και μηδενικό αριθμό εισακτέων. Μιλάμε προφανώς για βιολογικό θάνατο, μέσα από την απαξίωση των Πανεπιστημίων και των Τμημάτων. Είναι δεδομένο ότι η χώρα δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους απαραίτητους ανθρώπινους και υλικούς πόρους για την ποιοτική λειτουργία όλων αυτών των Πανεπιστημίων και των Τμημάτων.
Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ως χώρα για τα Πανεπιστήμια μας αυτή η συζήτηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την μεταλυκειακή εκπαίδευση και τις απόψεις των κοινωνικών εκπροσώπων. Χρειάζεται να πούμε όμως αλήθειες και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Διαφορετικά το μέλλον θα έχει πολύ μαύρο και αυτό το μέλλον αφορά τη νέα γενιά. Να πάψουν πιά οι ένοχες σιωπές για το μέλλον των παιδιών μας. Να πούμε αλήθειες και πάρουμε γενναίες αποφάσεις τώρα.
Ας θυμηθούμε τον ποιητή:
Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια άγνωστη μυστική σκάλα, που θα σε πήγαινε, ίσως, μακριά. Αλλά τη βρίσκεις, όταν δεν έχεις πια σπίτι. (Τάσος Λειβαδίτης).
Ελπίζω τη πόρτα για τα Πανεπιστήμια μας να την βρούμε ενόσω έχουμε Πανεπιστήμια.
*Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα