Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 13:25

Α. Τουρούτογλου: Η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Βιοεπιστημόνων των ΗΠΑ με καταγωγή από την Πτολεμαϊδα

[ad_1]

Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Βιοεπιστημόνων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Hellenic Bioscientific Association of the USA) εξελέγη η δρα Αλεξάνδρα Τουρούτογλου με καταγωγή από την Πτολεμαϊδα.


Η κα Τουρούτογλου είναι επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, διδάκτω του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής ερευνήτρια στο τμήμα Νευροαπεικόνισης του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στις μελέτες διερεύνησης του ρόλου του γενετικού παράγοντα καθώς και της σωματικής άσκησης, της διατροφής, των κοινωνικών επαφών και άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Μια από τις πιο γνωστές της ερευνητικές ανακαλύψεις αφορά τον εγκέφαλο μερικών ηλικιωμένων, ο οποίος παραμένει νέος και μπορεί να συγκριθεί λειτουργικά με εγκεφάλους ατόμων τρεις φορές μικρότερων ηλικιακά.

Η Δρα Τουρούτογλου σε παλιότερη συνέντευξή της είχε πει για την ερευνητική της ανακάλυψη:  “Καθώς περνάμε τα 50 μας, η φαιά ουσία στον εγκέφαλό μας τείνει να συρρικνώνεται και η μνήμη αρχίζει να εξασθενεί. Αυτές οι αλλαγές θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές. Στην έρευνά μας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης “The Journal of Neuroscience”, ανακαλύψαμε μια ελίτ ομάδα ηλικιωμένων, τους «σούπερ ηλικιωμένους», ο εγκέφαλος των οποίων παραμένει νεανικός. Οι σούπερ ηλικιωμένοι αποδίδουν εξίσου καλά στα τεστ μνήμης με ανθρώπους που έχουν το ένα τρίτο της ηλικίας τους. Σε μια από τις δοκιμασίες μνήμης, χορηγήσαμε μια λίστα 16 λέξεων και ζητήσαμε από τους ηλικιωμένους να τις ανακαλέσουν 20 λεπτά αργότερα. Οι ηλικιωμένοι κατά κανόνα θυμούνται μεταξύ 8 και 10 λέξεων, ενώ οι νέοι 13 ή και 16. Η ομάδα των «σούπερ ηλικιωμένων» ανακάλεσε 13 ή και όλες τις λέξεις!

Για την εκλογή της κα Τουρούτογλου στη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Βιοεπιστημόνων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε ο Δήμαρχος Εορδαίας  κ. Παναγιώτης Πλακεντάς. Το σχετικό του μήνυμα αναφέρει:

«Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια, στην επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δρα Αλεξάνδρα Τουρούτογλου, για την εκλογή της στη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Βιοεπιστημόνων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Hellenic Bioscientific Association of the USA).
Η διαπρεπής επιστήμων η οποία κατάγεται από την Πτολεμαΐδα, είναι επίσης διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής ερευνήτρια στο τμήμα Νευροαπεικόνισης του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στις μελέτες διερεύνησης του ρόλου του γενετικού παράγοντα καθώς και της σωματικής άσκησης, της διατροφής, των κοινωνικών επαφών και άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.
Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η Αλεξάνδρα Τουρούτογλου, είναι μία από τις σημαντικότερες επιστήμονες στο χώρο της βιοϊατρικής έρευνας και όλοι εμείς οι συμπατριώτες της αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια για αυτό το γεγονός.
Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι και στο άμεσο μέλλον θα συνεχίσει να κάνει υπερήφανη την Εορδαία και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις προσπάθειές της, για την υποστήριξη της βιοϊατρικής έρευνας με απώτερο σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στην πατρίδα μας, τη γνώση από την επιστημονική έρευνα που διεξάγει».

#PressGreece #ΔΥΤΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ #ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

[ad_2]

Ο Πολίτης

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα