Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 22:11

Πανελλαδικές 2021: Εκτιμήσεις ότι θα μείνουν εκτός 23.000 υποψήφιοι

Περίπου 23.000 υποψήφιοι εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και φέτος – σε καιρό πανδημίας – με βάση την απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για τους συντελεστές ορισμού Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ως προϋπόθεση εισαγωγής στα ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022.

Η υπ’ αριθμ. Φ.251/22973/Α5/26.02.2021 απόφαση αναφορικά με τον ορισμό ελάχιστης και μέγιστης τιμής του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ως προϋπόθεση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η οποία και εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.

Στην Υπουργική Απόφαση ορίζονται ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Φροντιστηριακού Ομίλου “ΈΝΑ” κ. Γιώργο Γραμματικάκη που μίλησε για το θέμα στο Ράδιο Κρήτη και την Ελένη Μπουρμά, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και φέτος, παρά την πανδημία, θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια λιγότεροι υποψήφιοι κατά 23.000 όπως και πέρυσι, όχι δηλαδή κάτω από 13.000 μόρια…

Θυμίζουμε ότι ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής ορίζονται οι τιμές 0,70 και 1,10 αντιστοίχως.

Ως συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Ως συντελεστής της Ε.Β.Ε. μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Ο πρόσφατα ψηφισθείς Ν 4777/2021 θέσπισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ):

-για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών,

-για τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών,

-για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών και

-για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.

#pressgreece

Νέοι Ορίζοντες

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα