Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 07:42

Πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά μας για το έγκλημα της Πάτρας

Πώς μπορούν να διαχειριστούν οι γονείς τις απορίες των παιδιών για την τραγωδία στην Πάτρα, που είναι εκτεθειμένα στην ανεξάντλητη κάλυψη του εγκλήματος από τα Μέσα; Είναι καλύτερο να αποκρύψουμε τα γεγονότα; Τι πρέπει να ρωτήσουν οι γονείς τα παιδιά, πρωτού κληθούν οι ίδιοι να απαντήσουν; Τι να κάνουμε αν οι απορίες των παιδιών μας αιφνιδιάσουν; Η ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια και γενική γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, Φωτεινή Μαντζάνα, απαντά στις εύλογες απορίες γονέων, μιλώντας στο neakriti.gr.

«Δεν υπάρχει ακριβής «συνταγή» για το τι και πώς πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας, γιατί το καθένα έχει διαφορετικές εξατομικευμένες συναισθηματικές ανάγκες» διευκρίνισε αρχικά η κ. Μαντζάνα, προσθέτοντας ότι «πρώτα απ’ όλα πρέπει να ακούσουμε τί ακριβώς ρωτάει το παιδί. Από αυτό θα φανεί αν θέλει να το συζητήσει περισσότερο ή όχι, ακολουθούμε το συναίσθημα που μας μεταδίδει».

«Εσύ τί γνωρίζεις;»

«Εσύ τί γνωρίζεις; Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει στην συνέχεια να θέσει ο γονιός προς το παιδί του, σύμφωνα με την ψυχολόγο, ώστε να μην δώσουμε παραπάνω πληροφορίες  από αυτές που ήδη γνωρίζει ή έχει ακούσει. Σύμφωνα με την απάντηση που θα λάβουμε από το παιδί, συνεχίζουμε τη συζήτηση, αφού πρώτα αφουγκραστούμε και κατανοήσουμε ως γονείς τη συναισθηματική του κατάσταση. Επίσης, όπως επισημαίνει η κ. Μαντζάνα, «είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσουμε το παιδί ”τί σε έχει ανησυχίσει;” και ”πώς αισθάνεσαι για αυτό;”».

Είναι καλύτερο να αποκρύψουμε τα γεγονότα;

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκρύψουμε από τα παιδιά τα γεγονότα. Αν δεν απαντήσουμε εμείς στο παιδί και δεν του λύσουμε τυχόν απορίες για τέτοιου είδους ζητήματα, τότε θα ανοίξει τη συζήτηση με κάποιον άλλον. Άραγε γιατί να μην ανοίξουμε το θέμα; Δεν τα εμπιστευόμαστε; Θα στεναχωρηθεί; Από κει και έπειτα τίθεται θέμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς, είναι σημαντικό να λέμε στα παιδιά ακόμη και δύσκολα πράγματα εφόσον ρωτήσουν για αυτά, πάντα στα πλαίσια της φροντίδας τους» εξηγεί η ψυχολόγος και προσθέτει πως «για ένα ευαίσθητο ζήτημα όπως αυτό, το συζητάμε με το παιδί μόνο εφόσον ρωτήσει περί αυτού, δεν πέρνουμε εμείς την πρωτοβουλία να ανοίξουμε ένα τέτοιο θέμα».

Τι να κάνουν οι γονείς αν δεν είναι προετοιμασμένοι για την συζήτηση;

«Σε περίπτωση που οι γονείς αιφνιδιαστούμε ή δεν είμαστε έτοιμοι, όταν τα παιδιά ρωτήσουν ξαφνικά για τέτοιου είδους ευαίσθητα ζητήματα, μπορούμε να τους πούμε ”Θέλεις να το συζητήσουμε αύριο;”, ώστε να προετοιμαστούμε για το πώς θα μιλήσουμε στο παιδί» αναφέρει η κ. Μαντζάνα. Όταν του ζητήσουμε να πραγματοποιήσουμε τη συζήτηση μια άλλη στιγμή, είναι σημαντικό να ορίσουμε το πότε θα το συζητήσουμε και με δική μας πρωτοβουλία να επανέλθουμε το θέμα, προσθέτει η ψυχολόγος.

Επιπλέον, σε περίπτωση που οι γονείς θέλουν να διαπιστώσουν αν τα παιδιά γνωρίζουν για το θέμα, θα τα ρωτήσουμε «υπάρχει κάτι που σε ανησυχεί αυτό το διάστημα;»’, και αναλόγως την απάντησή τους, συνεχίζουμε την κουβέντα. Κλείνοντας, η κ. Μαντζάνα επισημαίνει στους γονείς πως «αν ένα παιδί εκφράσει πολλές απορίες για ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα και θέλει να το συζητήσει είτε στο σχολείο, είτε στην οικογένεια βγάζοντας μια ανησυχία για αυτό, οφείλουμε να το διερευνήσουμε».

Φωτεινή Μαντζάνα

Η Φωτεινή Μαντζάνα είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου,  Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδευόμενη Σχολική Ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης που δραστηριοποιείται κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Η ίδια μετρά πολυετή εκπαίδευση μέσα από συνέδρια, ετήσιους κύκλους σεμιναρίων, ημερίδων και εθελοντικής προσφοράς. Έχει εργαστεί σε εταιρεία ερευνών, ως υπεύθυνη ομάδων συνοδών σε κατασκηνώσεις παιδιών με ιδιαιτερότητες, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθώς και σε κέντρο ειδικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Επίσης εθελοντικά έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ και στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης θυμάτων βίας του Ελληνικό Δικτύου Γυναικών Ευρώπης: Γραμμή SOS «Δίπλα σου».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews

Νέοι Ορίζοντες
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα