Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 06:48

Στο «τραπέζι» οι κλειστοί χώροι εστίασης να είναι μόνο για εμβολιασμένους -Τα 3 σενάρια

Τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο έχει ανοίξει το «ντιμπέιτ» για την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης εμβολίου στους μήνες μετά το καλοκαίρι, οι ειδικοί στην Ελλάδα απευθύνουν πλέον ανοικτές προειδοποιήσεις. «Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προειδοποίησε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό, ενώ αν εμβολιαστούν θα είναι πιο ήπιο. «Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια.

Ενώπιον μιας αναγκαστικής «στροφής» η κυβέρνηση
Λαμβάνοντας υπόψιν τις εξελίξεις, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να επανεξετάσει το πλαίσιο των μέτρων, εστιάζοντας στην εστίαση και τη διασκέδαση -με τη δεύτερη να οδηγεί τη διασπορά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος, μιλώντας στο MEGA, επισήμανε ότι «επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς».

Ο κ. Πέτσας είπε στη συνέχεια ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή. Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν» πρόσθεσε. Ο αν. υπουργός έστειλε και ένα ακόμα μήνυμα για το ενδεχόμενο του lockdown υπογραμμίζοντας:

«Ο καθηγητής Σύψας είπε ότι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα κολλήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία. Η οικονομία θα έχει ένα επαρκές τείχος ανοσίας που θα προστατεύει από ένα καθολικό lockdown και θα χρειάζονται περιοριστικά μέτρα εκεί που θα υπάρχει έξαρση».

Στο τραπέζι οι κλειστοί χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους
Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα επιτελεία της κυβέρνησης καταθέτουν τα σχέδιά τους για θέσπιση κινήτρων -ή και «προνομίων» προς τους εμβολιασμένους- προκειμένου να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.

Το τελευταίο βήμα έγινε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν εκπτωτικά πακέτα για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Το μεγάλο «στοίχημα» όμως παραμένει η εστίαση και η διασκέδαση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τρία σενάρια:

Το ένα είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των μέτρων, από τις 15 Ιουλίου στις 22 Ιουλίου.
Το δεύτερο σενάριο που πλέον τίθεται ανοικτά στο τραπέζι είναι η δημιουργία μίας κατηγορίας κλειστών χώρων. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης θα αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση, εξετάζεται να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους καταστηματάρχες, με αύξηση της πληρότητας από το 80%, όπως μέχρι σήμερα συζητείται.
Το τρίτο σενάριο, που έχει ήδη διατυπωθεί, πρόκειται για τη δημιουργία δυο ειδών χώρων. Των αμιγών (για εμβολιασμένους ή ανθρώπους που έχουν νοσήσει) και των μεικτών.

Σαρωτικοί έλεγχοι, τσουχτερά πρόστιμα εν όψει
Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να προβεί σε σαρωτικούς ελέγχους το προσεχές διάστημα, σε όλη την επικράτεια. Οι επιχειρηματίες θα είναι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα:

Χρηματικά: 3.000 έως 10.000 ευρώ
«Λουκέτα»: Αναστολή λειτουργίας 7-15 ημερών
Αφαίρεση άδειας λειτουργίας: Σε περίπτωση νέας παράβασης
Πρόστιμα, ωστόσο, θα υπάρχουν και για τους πελάτες:

300 ευρώ για μη επίδειξη εγγράφου
3.000 ευρώ και ποινικές κυρώσεις για νόθευση και πλαστογράφηση

#pgnews

Νέοι Ορίζοντες

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα