Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 19:01

Υπουργείο Υγείας: Δομές για τη διάγνωση ψυχωσικών επεισοδίων σε εφήβους

Η αρμόδια υφυπουργός Ζωή Ράπτη ανέφερε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα 3.000 ψυχωσικά επεισόδια σε εφήβους – Τα κέντρα θα στελεχωθούν με ψυχολόγους, ψυχιάτρους και εξειδικευμένους νοσηλευτές

Ένα διευρυμένο δίκτυο Ψυχικής Υγείας που θα αποτυπωθεί και με τη μορφή ψηφιακού χάρτη, υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, υπό την αρμοδιότητα της υφυπουργού Ζωής Ράπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διετία της πανδημίας σημειώθηκε σημαντική αύξηση της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους, όπως επίσης και της παιδικής αυτοκτονικότητας

Νέες κλίνες για παιδιά και εφήβους με ψυχικά νοσήματα

Παράλληλα η υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητα την Ψυχική Υγεία συνεχίζει την προσπάθεια ανάπτυξης νέων κλινών ψυχικής φροντίδας για παιδιά. Εγκαινίασε πρόσφατα 15 κλίνες στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» ώστε να μην χρειάζεται οι έφηβοι με ψυχικά νοσήματα να νοσηλεύονται σε δομές ενηλίκων, όπως το Δρομοκαΐτειο και το Δαφνί, όπως συμβαίνει τώρα. Να σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργούν κλίνες σε Τρίπολη (7), Αλεξανδρούπολη (11) και “Ασκληπιείο” Βούλας(6) για εφήβους με ψυχικές παθήσεις . 

Ιδιαίτερης σημασίας παρέμβαση είναι και η ανάπτυξη υποδομών για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού, με παράλληλη δημιουργία Μητρώου Πασχόντων. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι πέραν της αρχικής διάγνωσης να προσφέρεται στα παιδιά και τις οικογένειες τους ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης και δημιουργικής απασχόλησης, διευκολύνοντας την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. 

Μητρώο Ασθενών προβλέπεται και για τους πάσχοντες από άνοια, ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για αυτή την κατηγορία των ασθενών στην Ελλάδα – προς το παρόν η καταγραφή των ασθενών γίνεται από τις επιστημονικές εταιρείες – και συνεχεία θα δομηθεί πανελλαδικό δίκτυο φροντίδας και υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους. 

Κλινική για διατροφικές διαταραχες στο «Σισμανόγλειο»

Τέλος, στις 5 Ιουλίου το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των δράσων για την Ψυχική Υγεία εγκαινιάζει Κλινική για Διατροφικές Διαταραχές στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο. Η δομή θα αφορά εφήβους και ενήλικες, καθώς κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η νευρογενής ανορεξία και η βουλιμία αποτελούν από τις βαρύτερες ψυχικές παθήσεις με εμμένοντα χαρακτήρα.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα