Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 17:00

Χρηματοδοτούνται δύο σημαντικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης – ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

[ad_1]

Σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα αξιολογημένων προτάσεων για την συμμετοχή των Δήμων της Κρήτης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020” του ΕΣΠΑ, εγκρίθηκε η σημαντική χρηματοδότηση για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στον Δήμο Χανίων, συνολικού ύψους 1.660.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση αφορά δύο σημαντικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση του Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας του Δήμου Χανίων, για την οποία εξασφαλίστηκαν 1.360.000 ευρώ και για την ενεργειακή αναβάθμιση του νηπιαγωγείου Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων, για την οποία εξασφαλίστηκαν 300.000 ευρώ.

Με την σημαντική αυτή εξέλιξη, δρομολογούνται χρόνιες αναγκαίες παρεμβάσεις στα εν λόγω κτίρια που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα χρήσης τους και θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου Χανίων.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη” 2014-2020 του ΕΣΠΑ, ο Δήμος Χανίων συμμετείχε με τις παραπάνω δύο προτάσεις που έγιναν δεκτές, συγκεντρώνοντας, μάλιστα, υψηλή βαθμολογία,ούσες στις πρώτες θέσεις στον πίνακα κατάταξης.

Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας

Το Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας βρίσκεται στην παραλιμένια περιοχή του κόλπου Σούδας. Απέχει από το λιμάνι της Σούδας 1,2 χλμ. από τον Αερολιμένα Χανίων 10 χλμ. και από την Εθνική Οδό Χανίων – Ρεθύμνου 1,5 χλμ.

Η κατασκευή του Δημοτικού Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας ολοκληρώθηκε το 1989. Το 2003 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες συντήρησης, βελτίωσης και επέκτασης των εγκαταστάσεων οι οποίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, συνολικού προϋπολογισμού 1εκατ. ευρώ.

Σήμερα το Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας, που είναι ένα από τα ελάχιστα της χώρας και το μοναδικό στη Νότια Ελλάδα, αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα Ναυταθλητικά Κέντρα της Μεσογείου καθώς επίσης συγκαταλέγεται στα καλύτερα Ναυταθλητικά Κέντρα των Βαλκανίων.

Το υπήνεμο του κόλπου της Σούδας προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την προπόνηση και την καλλιέργεια Ναυταθλητικών Αθλημάτων.

Ο θαλάσσιος στίβος που δημιουργείται από τον όρμο της Σούδας, με ανέμους σταθερής κατεύθυνσης και μέτριας έντασης, με χαμηλό έως ανύπαρκτο κυματισμό είναι ιδανικός για την προπόνηση όλων των μικρών ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Η Κωπηλασία, η Ιστιοπλοΐα, το Κανόε – Καγιάκ, το Τένις, η Ποδηλασία, το TaeKwonDo, το Βόλεϊ είναι αθλήματα που ήδη δραστηριοποιούνται στους χώρους του Κέντρου. Παράλληλα υλοποιούνται προγράμματα μαζικού αθλητισμού για παιδιά και γυναίκες στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που διαθέτει. Επίσης στο κέντρο προπονούνται οι μαθητές των τμημάτων αθλητικής διευκόλυνσης που λειτουργούν στο Γυμνάσιο και στο Ενιαίο Λύκειο Σούδας.

Κτιριακή υποδομή

O βασικός κτιριακός κορμός του Ναυταθλητικού Κέντρου αποτελείται από τέσσερα μεγάλα κτίρια. Τα τρία από αυτά ενώνονται μεταξύ τους με χαμηλότερα κτίρια βοηθητικών χώρων και διαδρόμους.

Η συνολική επιφάνεια των στεγασμένων χώρων ξεπερνάει τα 2300 τ.μ. και περιλαμβάνει :

*Κλειστό κωπηλατήριο, εμβαδού 300 τ.μ.

*Τέσσερα λεμβαρχεία.

*Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

*Αίθουσα εκγύμνασης – ενδυνάμωσης με βάρη και ηλεκτρονικά όργανα.

*Ειδικά διαμορφωμένους χώρους και όργανα για την προπόνηση των αθλητών της κωπηλασίας.

*Επαρκείς χώρους αποδυτηρίων με λουτρά, σάουνες, τουαλέτες αθλητών – κοινού.

*Αίθουσα αεροβικής.

*Πλήρως εξοπλισμένο Ιατρείο –Φυσικοθεραπευτήριο.

*Γραφείο Διοίκησης.

*Ειδικά διαμορφωμένο χώρο σεμιναρίων με σύγχρονα οπτικοαουκιστκά μέσα.

*Σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρόσβαση στο internet.

*Κυλικείο.

*Αίθουσα αναμονής για αθλητές και επισκέπτες.

Η επιφάνεια των μη στεγασμένων χώρων περιλαμβάνει:

*Τέσσερα γήπεδα τένις – hardcourts.

*Χώρους στάθμευσης για 300 οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

*Μεγάλους αύλειους χώρους και χώρους πρασίνου.

[ad_2]

Πηγή

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα