Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 20:57

Ε.Ε: Προϊόντα και υπηρεσίες με νόμιμες αλλά και επικίνδυνες χρήσεις. Πώς προστατευόμαστε; – ΒΙΝΤΕΟ

Τα είδη διπλής χρήσης είναι προϊόντα, υπηρεσίες ή τεχνολογίες με νόμιμες μη στρατιωτικές χρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά. Από χημικά μέχρι ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κι από μη επανδρωμένα σκάφη μέχρι κρυπτογράφηση δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει νέους κανόνες για τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης, με στόχο την καλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεκτίμηση νέων τεχνολογιών.

Αναγνώριση προσώπου: ίσως ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών. Τι συμβαίνει, όμως, όταν τεχνολογίες όπως αυτή πέφτουν σε λάθος χέρια; Μαζί με πολλές άλλες τεχνολογίες, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, τα μη επανδρωμένα σκάφη και το εξειδικευμένο λογισμικό, η αναγνώριση προσώπου σύντομα θα ανήκει σε μια κατηγορία γνωστή ως είδη διπλής χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ όλα τους έχουν νόμιμες εμπορικές χρήσεις, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από στρατιωτικά, κατασταλτικά καθεστώτα ή ακόμα και τρομοκράτες.

Η εξαγωγή ευρωπαϊκών ειδών διπλής χρήσης εκτός ΕΕ ελέγχεται αυστηρά, και το Κοινοβούλιο ψηφίζει κανόνες για τον 21ο αιώνα. «Πιστεύω ότι αποτελεί τεράστια επιτυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτόν τον κανονισμό καταφέραμε να αυξήσουμε σε σημαντικό βαθμό τις απαιτήσεις διαφάνειας, γεγονός που σημαίνει ότι θα ξέρουμε τι εξάγουμε και σε ποιον, ή τουλάχιστον σε ποιες χώρες». Οι νέοι κανόνες θα προσθέσουν τις τεχνολογίες κυβερνοεπιτήρησης, όπως η αναγνώριση προσώπου, στον κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης. Οι ευρωβουλευτές πίεσαν και πέτυχαν να συμπεριληφθούν στους κανόνες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αιτία για την άρνηση χορήγησης αδειών εξαγωγών. Μαζί με πιο παραδοσιακά είδη διπλής χρήσης, όπως οι πρόδρομες χημικές ουσίες για την κατασκευή εκρηκτικών ή λέιζερ, η ενημερωμένη νομοθεσία σημαίνει πως η ΕΕ έχει μερικούς από τους ασφαλέστερους ελέγχους διπλής χρήσης στον κόσμο.

#pgnews #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΕΝΩΣΗ

Ο Πολίτης

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα