Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 09:31

ΕΕ-Η Επιτροπή κινητοποιεί άλλα 123 εκατ. ευρώ με σκοπό την καταπολέμηση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 123 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, για επείγουσα έρευνα σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Αυτή η πρώτη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» προστίθεται σε μια σειρά άλλων δράσεων έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή προκήρυξε νέες προσκλήσεις που συμπληρώνουν προηγούμενες δράσεις για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων. Οι προσκλήσεις θα ανοίξουν στις 13 Απριλίου για την υποβολή προτάσεων και η προθεσμία υποβολής λήγει στις 6 Μαΐου 2021.

Φέτος τον Φεβρουάριο η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την έναρξη ενός ευρωπαϊκού σχεδίου ετοιμότητας στον τομέα της βιοάμυνας με την ονομασία εκκολαπτήριο HERA, που στοχεύει στην προετοιμασία της Ευρώπης απέναντι στην αυξημένη απειλή των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Από την αρχή της κρίσης, η Επιτροπή έχει δεσμεύσει 1,4 δισ. ευρώ για την Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορωνοϊό, εκ των οποίων το ένα δισ. ευρώ προέρχεται από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», το προηγούμενο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.

Οι νέες ειδικές προσκλήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο διαδέχθηκε το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», συμπληρώνουν τις προγενέστερες δράσεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού: στήριξη για 18 έργα με 48,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη διαγνωστικών μέσων, θεραπειών, εμβολίων και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επιδημιών· επένδυση 117 εκατ. ευρώ για οκτώ έργα με σκοπό την ανάπτυξη διαγνωστικών μέσων και θεραπειών μέσω της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα· χορήγηση 133,4 εκατ. ευρώ για 24 έργα για την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και άλλα μέτρα στήριξης καινοτόμων ιδεών μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας.

ΑΜΠΕ

#pgnews #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΕΝΩΣΗ

Ο Πολίτης

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα