Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 09:11

7 αξίες που πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας για να είναι έτοιμα για όσα θα αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή τους

Ως γονείς τους δεν έχουμε μόνο χρέος να τα φέρουμε στη ζωή και να φροντίσουμε τα της ανάπτυξή τους. Ποιες αξίες να διδάξουμε στα παιδιά μας; Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα διαφορετικό αξιακό σύστημα οπότε δεν υπάρχει μια πεπατημένη οδός, μα ούτε και σωστό ή λάθος. Ο καθένας ανάλογα με τα βιώματά του και τις προσλαμβάνουσές του κρίνει αναλόγως και τραβά το δικό του μονοπάτι στη ζωή. Το γεγονός ότι κάτι είναι σημαντικό για εμένα δεν σημαίνει ότι είναι και για σένα ή για το παιδί μου. Πολλές φορές διερωτώμαι αν αυτά που πιστεύω και αν οι αξίες οι οποίες έχω ταιριάζουν και στα παιδιά μου, αν θα τα ετοιμάσουν για όλα αυτά που φέρνει η ενήλικη ζωή μαζί της. Θα δείξει το μέλλον.

Αξίες να διδάξουμε στα παιδιά

Οι αξίες που έχεις εσύ υψηλά στη δική σου ζωή, είναι ξεκάθαρο ότι θα χαραχτούν στη ζωή των παιδιών σου ακόμα και υποσυνείδητα. Η αληθινή ζωή, η ενήλικη δεν είναι σπαρμένη με ροδοπέταλα. Πρέπει αυτό να γίνει σαφές στα παιδιά σταδιακά καθώς θα μεγαλώνουν. Ήδη από τα σχολικά τους χρόνια και καθώς περνούν οι τάξεις και οι έρχονται αντιμέτωπα με προκλήσεις, καταλαβαίνουν ότι η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα είναι πάντα κοντά τους ώστε να τα βοηθούν στις δυσκολίες.

Αυτός δεν είναι άλλωστε ο σκοπός κάθε γονιού; Να αναθρέψει ένα παιδί που δεν χρειάζεται δεκανίκι για να μεγαλώσει. Ένα παιδί που μπορεί να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής μόνο του.

1. Πίστη! Να έχεις πίστη παιδί μου. Να πιστεύεις ότι κάτι καλύτερο σε περιμένει στο επόμενο μονοπάτι της ζωής σου και να το περιμένεις έχοντας τα χέρια σου ανοιχτά για να το δεχτείς. Να πιστεύεις στον Θεό ή όπου αλλού θες εσύ να πιστεύεις και να μην νιώθεις φόβο.

2. Ενσυναίσθηση: Να μπορείς να μπεις στα παπούτσια του άλλου και να καταλάβεις τι νιώθει. Τεράστιο θέμα και πόσο πολύ απουσιάζει από τους σημερινούς ενήλικες. Είναι κάτι που εκπαιδεύεται και το καλό είναι ότι αν το διδαχθείς μικρός θα το έχεις για πάντα σαν οδηγό στη ζωή σου.

3. Εθελοντισμός: Με οποιονδήποτε τρόπο από οποιαδήποτε ηλικία. Είτε καθαρίζοντας ένα μέρος του δάσους ή μιας παραλίας, είτε βοηθώντας τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Από τα 18 και μετά τα παιδιά μας μπορούν για παράδειγμα να γίνουν ακόμα εθελοντές αιμοδότες που στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι ακόμα πολύ χαμηλά.

4. Τιμιότητα: Να παίζεις τίμια το παιχνίδι της ζωής όπως και τα αληθινά παιχνίδια. Σημασία δεν έχει η νίκη με κάθε κόστος ούτε ο σκοπός αγιάζει πάντα τα μέσα. Να είσαι τίμιος άνθρωπος πρώτα για εσένα και μετά για όλους τους άλλους τους ανθρώπους που θα συναντήσεις στη ζωή σου.

5. Αντιμετώπιση προβλημάτων: Είμαστε πια μεγάλοι άνθρωποι, συμβαίνουν μικρές αναποδιές στη ζωή μας και χάνουμε τον κόσμο από τα πόδια μας. Δεν συζητώ τι γίνεται με τις μεγάλες αναποδιές, κακοτυχίες, απώλειες. Οι απορρίψεις και οι ματαιώσεις είναι ικανές να μας δημιουργήσουν μεγάλες απογοητεύσεις μέχρι και κλονισμούς. Αν το παιδί μάθει λογικά να λύνει τα προβλήματά του όταν εμφανίζονται στην παιδική του ηλικία, θα το έχει αυτό ως εργαλείο στην εργαλειοθήκη της ζωής του.

6. Σεβασμός: Ο σεβασμός κανονικά έπρεπε να μπει πιο ψηλά. Γιατί μέσα του κλείνει πάρα πολλές παραμέτρους και ένας άνθρωπος που φέρεται με σεβασμό δεν επιτρέπει να μην του φερθούν χωρίς αυτόν. Το να σέβεσαι και να σε σέβονται είναι η βάση για την υγιή ανάπτυξη των ανθρώπων. Δεν μένουν σε δυσλειτουργικές σχέσεις, σε δυσλειτουργικές δουλειές και προφυλάσσουν τον εαυτό τους από όλες αυτές τις κακοτοπιές.

7. Υγεία: Προφύλαξε την υγεία σου, σωματική και ψυχική με κάθε τρόπο. Το σώμα σου είναι ένας ναός και έτσι πρέπει να του φέρεσαι. Τα δύο πόδια που έχεις θα σε πάνε όπου βάλει το μυαλό σου, θα σε γυμνάσουν, θα σε χορέψουν, θα σε ταξιδέψουν, θα σε τρέξουν. Να τα προσέχεις όπως και όλο το σώμα σου. Αλλά να μην ξεχνάς και την ψυχούλα σου. Αν πονάει να κάνεις τα πάντα για να τη γιατρέψεις.

Μερικές αξίες ακόμα

Δεν μπορείς να μείνεις μόνο στις 7 αξίες. Είναι και άλλες, πολλές και κάποιες από αυτές, εξίσου βασικές και όλες αλληλένδετες μεταξύ τους για την ισορροπία του ανθρώπου. Ελευθερία, οικογένεια, αγάπη, ειρήνη, ειλικρίνεια, αλληλεγγύη, ευγνωμοσύνη.

Το ξέρω ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς για το παιδί σου , όπως κάνουμε όλοι. Τα παιδιά μας είναι εκεί δίπλα μας, με ανοιχτές τις κεραίες να πάρουν από το δικό μας παράδειγμα, να δουν πώς αντιμετωπίζουμε εμείς τη ζωή. Δίνουμε συνεχώς το παράδειγμα ακόμα και χωρίς να ανοίξουμε το στόμα μας. Δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες να τα κουράζουν. Αν θες το παιδί σου να υιοθετήσει κάποιες αξίες από αυτές που έχεις εσύ στη ζωή σου, μην ξεχνάς να τις εκπέμπεις με τον τρόπο που ζεις τη ζωή σου και εκείνα θα τον βρουν τον δρόμο.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

#pgnews

Νέοι Ορίζοντες
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα