Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 09:02

Ποιες ασθένειες μπορεί να κολλήσει το παιδί σου στο σχολείο

Τα σχολεία ανοίγουν και μαζί με αυτά ανοίγει και το “παράθυρο” στις ιώσεις και στις παιδικές ασθένειες. Οι μικροί χώροι των αιθουσών όπου βρίσκονται σε καθημερινή βάση τα μικρά παιδιά ευνοούν, όπως είναι φυσικό, τη μετάδοση ιών και μικροβίων πριν ακόμη ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα.

Οι πιο κοινοί σχολικοί κίνδυνοι είναι οι ιογενείς λοιμώξεις, η γαστρεντερίτιδα, οι ψείρες και η γρίπη. Όλα τα παραπάνω μεταδίδονται πολύ εύκολα και αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα παιδιά έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους εφόσον μοιράζονται τα θρανία, τα σχολικά αντικείμενα ή κατά τις δραστηριότητές τους, τότε είναι σαφές το πόσο δύσκολο είναι να αποφύγει κανείς τις παραπάνω.

Οι λοιμώξεις ιογενούς αιτιολογίας μπορεί να οφείλονται σε μικρόβια και ιούς στο φάρυγγα, στο λάρυγγα, στη μύτη ή στα αφτιά (ωτίτιδες). Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν βρογχίτιδα. Η μετάδοσή τους είναι πολύ εύκολη μέσω σταγονιδίων από βήχα, φτέρνισμα ή ακόμη και γέλιο. Τα μολυσμένα σταγονίδια παραμένουν στον αέρα και μπορούν να προσβάλουν κι άλλα άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με έναν πάσχοντα. Οι ασθένειες αυτές διαρκούν περίπου μια βδομάδα και ο παιδίατρος χορηγεί συνήθως αντιπυρετικά, αναλγητικά ή αντιβιοτικά κατά περίπτωση και αναλόγως της βαρύτητας των συμπτωμάτων.

Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε ιούς. Τα συμπτώματά της εμφανίζονται ξαφνικά και συνήθως είναι έντονα: πόνος στην κοιλιά, διάρροια, εμετός και ρίγη που συνοδεύονται από ήπιο πυρετό. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από 3 μέρες. Είναι σημαντικό το παιδί να ενυδατώνεται συχνά, διότι οι διάρροιες και ο εμετός μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αφυδάτωση του οργανισμού. Αντιβίωση δεν χορηγείται. Η μετάδοση επιτυγχάνεται μέσω του αέρα, από επαφή με μολυσμένα χέρια, από την τουαλέτα ή από τα σταγονίδια που αερομεταφέρονται κατά την ομιλία.

Οι ψείρες δεν προκαλούν κανένα άλλο σύμπτωμα πέρα από τη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και την ερυθρότητα σε κάποια σημεία του κεφαλιού. Τα παράσιτα αυτά αφαιρούνται εύκολα με την εφαρμογή ειδικού φαρμάκου και απομακρύνονται με ειδικό χτενάκι. Συνήθως είναι πιο εύκολο να μεταδοθούν σε μακριά μαλλιά και απαιτείται άμεση επαφή των κεφαλιών ή κοινή χρήση σχετικών αντικειμένων (χτένα, σκουφί, κοκκαλάκια).

Η γρίπη έχει παρόμοια συμπτώματα με αυτά του κοινού κρυολογήματος, με τη διαφορά ότι είναι πιο έντονα και συνοδεύονται από πόνο στις αρθρώσεις και στο κεφάλι. Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα ακόμη και μέρες μετά το πέρας των συμπτωμάτων. Δεν χορηγείται αντιβίωση και η νόσος περνάει μετά από μερικές μέρες. Χρειάζεται, όμως, το παιδί να ξεκουραστεί λίγες μέρες, να πίνει άφθονα υγρά και να λάβει αντιπυρετικά.

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει τώρα και οι γονείς πρέπει να φροντίσουν τόσο την υγεία όσο και τις υποχρεώσεις των παιδιών τους που ξεκινούν. Και επειδή οι υποχρεώσεις είναι πολλές και μεταξύ άλλων για το σχολείο θα χρειαστούν βεβαιώσεις υγείας για να συμμετάσχει το παιδί στο μάθημα της γυμναστικής, στη χρήση πισίνας ή σε οποιαδήποτε.

#pgnews

Νέοι Ορίζοντες
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα