[ad_1]
Μια σημαντική για το περιβάλλον εργασία που εκτελεί ο Βιολογικός Καθαρισμός Μεγάρων
Συγχαρητήρια δέχεται ο Δήμος Μεγαρέων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την υλοποίηση πρωτοποριακής δράσης στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικό Καθαρισμό) της ΔΕΥΑ Μεγάρων, που αφορά στην συγκράτηση μικροπλαστικών. Στο έγγραφο του Υπουργείου προς το Δήμο Μεγαρέων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σας συγχαίρουμε για την προσπάθεια και για τη πρωτοβουλία συμμετοχής σε μία τόσο σημαντική δράση, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις τέτοιων δράσεων σε χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό. Η αξιοποίηση καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των εγκαταστάσεων, για τη βελτίωση της εκροής και την περαιτέρω προστασία του Περιβάλλοντος αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ευχόμαστε την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Προγράμματος και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων του και από άλλες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων.»
Τι είναι τα μικροπλαστικά
Κύρια πηγή των μικροπλαστικών αποτελούν τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα και μέσω των χημικών και φυσικών διεργασιών διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια και σωματίδια ή ίνες. Τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού παραμένουν στο νερό και ρυπαίνουν τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας για χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Πηγές μικροπλαστικών αποτελούν πλήθος βιομηχανικών προϊόντων, όπως τα καλλυντικά, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, που αποτελούνται από πολυαιθυλένιο (ΡΕ), πολυπροπυλένιο (ΡΡ), τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), πολυμεθύλιο (PMMA) και νάιλον και ακόμα συνθετικά ρούχα. Εκτιμάται ότι ένα μόνο ρούχο κατασκευασμένο από συνθετικές ίνες απελευθερώνει σε κάθε πλύση περίπου 1.900 μικροπλαστικές ίνες στο αποχετευτικό σύστημα οι οποίες συνήθως καταλήγουν στη θάλασσα.
Ο καθένας από εμάς ελευθερώνει καθημερινά στο περιβάλλον κατά μέσο όρο 2,4 mg μικροπλαστικών. Παρόλο το γεγονός ότι μεγάλος όγκος αυτών καταλήγει σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, η αποκομιδή τους δεν είναι εφικτή με τη σημερινή τεχνολογία. Επομένως, είτε τα λύματα υποβάλλονται σε επεξεργασία είτε όχι, τα μικροπλαστικά τελικά καταλήγουν συνήθως στη θάλασσα.
#ΑΤΤΙΚΗ
#pressgreece
[ad_2]
Ενημέρωση Μεγάρων και Δυτικής Αττικής