Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 06:51

ΕΛ.ΑΣ.: Προκαταρκτική Εξέταση μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία σε βάρος δικηγόρων [φωτό]

Την παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε η επιστολή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, προς τον Τάκη Θεοδωρικάκο, με την οποία κοινοποιείται η καταγγελία δύο δικηγόρων για αστυνομική βία σε βάρος τους στα Εξάρχεια.

«Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων  δύο ημεδαπών σχετικά με περιστατικό που σημειώθηκε πρώτες πρωινές ώρες της 3-9-2022 στην πλατεία Εξαρχείων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η επιστολή του Δημήτρη Βερβεσού:
«Κύριε υπουργέ

Με ιδιαίτερη κατάπληξη λάβαμε γνώση της από 3.9.2022 αναφοράς δύο δικηγόρων-μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δια της οποίας καταγγέλλονται σοβαρά περιστατικά αστυνομικής βίας τα οποία δεν συνάδουν με την αποστολή της αστυνομίας, θίγουν και υποτιμούν στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα, περιστέλλουν το Κράτος Δικαίου και την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Προς στοιχειοθέτηση της αναφοράς τους τα μέλη του Συλλόγου, μας προσκόμισαν αποδεικτικώς φωτογραφικό υλικό το οποίο σας κοινοποιούμε συνημμένο με την παρούσα. Σας καλούμε να προβείτε άμεσα στον πειθαρχικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων αστυνομικών υπαλλήλων και να μας κοινοποιήσετε το αποτέλεσμα αυτού».

Η καταγγελία των δύο δικηγόρων

Δυο νεαροί δικηγόροι κατήγγειλαν πως χωρίς αιτία βρέθηκαν σιδηροδέσμιοι από αστυνομικούς που «έκαναν κεφαλοκλείδωμα στον έναν, τους πέρασαν χειροπέδες και τους προσήγαγαν στο τμήμα και ενώ είχαν δηλώσει πως είναι δικηγόροι».

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, το περιστατικό εκτυλίχθηκε στα Εξάρχεια όταν οι δυο δικηγόροι βγαίνοντας από κατάστημα της περιοχής κατευθυνόντουσαν προς το αυτοκίνητό τους στην οδό Τοσίτσα. Εκεί τους σταμάτησε μια διμοιρία των ΜΑΤ , ζητώντας να τους κάνει έλεγχο. Στην αντίδραση των δυο, «για ποιον λόγο ζητείται έλεγχος και αφού δήλωσαν την ιδιότητά τους», η αντίδραση των αστυνομικών κατά τα καταγγελλόμενα ήταν βίαιη. Όπως λένε τους πέρασαν χειροπέδες δια της βίας, προκαλώντας εμφανή σημάδια στα χέρια τους, όπως φαίνεται και στις παραπάνω φωτογραφίες, ενώ ο ένας καταγγέλλει και «κεφαλοκλείδωμα» (μαζί με ύβρεις) από αστυνομικό. Στη συνέχεια τους οδήγησαν στο ΑΤ Εξαρχείων.

Σύμφωνα με την καταγγελία οι δικηγόροι κρατήθηκαν επί ώρες στο ΑΤ και τελικά σχηματίστηκε δικογραφία για απείθεια και εξύβριση σε βάρος του ενός. Μάλιστα στον έναν υποδείχτηκε, όπως καταγγέλλεται, να βγάλει τα ρούχα του για να ελεγχθούν, ενώ στον άλλο φέρεται να έγινε σωματική έρευνα. Παρενέβη μάλιστα αφού ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ενώ μετά από την ενημέρωση του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πάντως μιλούν για κακώσεις στα χέρια , σημάδια στα χέρια από το σκληρό δέσιμο των χειροπέδων και ένα σημάδι στην ωμοπλάτη. Μάλιστα φέρεται να υπάρχει και βίντεο απεικονίζεται αστυνομικός να φοράει half face και να είναι ιδιαίτερα επιθετικός προς τους περιοίκους, αφού προσπαθεί να τους σπρώξει και τον συγκρατούν οι συνάδελφοι του. Μάλιστα , σύμφωνα με περιγραφές, σε επίμονη ερώτηση περιοίκου αν είναι στρατός κατοχής φέρονται να απαντούν «ναι».

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα