Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 02:04

Επιστράτευση γιατρών: Έτοιμα τα “φύλλα πορείας” για να επιδοθούν σε ιδιώτες από την αστυνομία

Στην επίταξη ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ προχωρά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, καθώς μέχρι χθες μόλις 61 γιατροί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας «το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση-έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Το «φύλλο πορείας» θα επιδοθεί από αστυνομικούς και η άρνηση παραλαβής επιφέρει κυρώσεις, αν και οι ιατρικοί σύλλογοι και οι νομικές τους υπηρεσίες έχουν αναφέρει ότι δεν εγείρεται θέμα αστικής ευθύνης.

Όπως προβλέπει η διαδικασία, το φύλλο «πορείας» θα επιδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί (κάτω των 60 ετών, και όσοι είναι συμβεβλημένοι στον ΕΟΠΥ) στους συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και η ημερομηνία. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια, ενώ κινείται παράλληλα η διαδικασία του αυτοφώρου. 

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ο γιατρός επικαλεστεί σοβαρούς λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), γεγονός όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. 

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα