Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 04:10

Έρχεται ο καύσωνας «Κλέων»: Εν αναμονή έκτακτου δελτίου από την ΕΜΥ

Το κύμα καύσωνα που έρχεται από την Τετάρτη θα ονομαστεί «Κλέων», όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Για την κακοκαιρία, όπως την χαρακτηρίζει, αναμένεται εντός ολίγου έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του γράφει:

«ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Cleon
Σε επίπεδα καύσωνα η χώρα από την Τετάρτη έως τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα. Το μέγιστο των θερμοκρασιών προσδιορίζεται την Παρασκευή και το Σάββατο. Σε λίγο έκδοση εκτάκτου δελτίου».

Συνθήκες Σαχάρας θα επικρατήσουν μετά την Τετάρτη και για ένα πενθήμερο σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 43 ίσως και περισσότερο βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο καύσωνας θα επιμείνει και την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 22, 23 του μηνός.

Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η η θερμή εισβολή που θα σκεπάσει την Ευρώπη θα γίνει αισθητή σήμερα Δευτέρα στις περιοχές της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και Ιταλίας. Μεγάλο μέρος της Ισπανίας , Νότιας Γαλλίας, Σαρδηνίας, Κορσικής και Σικελίας μέχρι την Τετάρτη, Πέμπτη θα έχει καλυφθεί από αυτές τις θερμές αέριες μάζες που από την Τετάρτη και μετά θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Για σήμερα θα συνεχιστούν οι ανάσες δροσιάς με πολύ ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Από την Τετάρτη, όμως, η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσει και τους 38 βαθμούς. Κορύφωση του κύματος καύσωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο. Μικρή κάμψη του καύσωνα πιθανώς από την ερχόμενη Δευτέρα όμως οι θερμοκρασίες θα παραμένουν υψηλές.

Γενικά για σήμερα Δευτέρα αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και στα νησιά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη αναμένονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί, πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 37 με 38 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα