Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 11:53

H καραντίνα δεν έφερε baby boom στην Ελλάδα

Οι άνθρωποι έκαναν λιγότερα παιδιά εξαιτίας του πρώτου lockdown τον περασμένο Μάρτιο.

Οι στατιστικές στις δυτικές χώρες, αλλά και στην Ανατολική Ασία, δεν καταγράφουν μόνο την αύξηση των θανάτων λόγω της Covid-19, πέρα από το συνηθισμένο των τελευταίων ετών, αλλά και την πτώση στις γεννήσεις. Η τάση παραμένει και στη χώρα μας η ίδια.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει το φθινόπωρο η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον αριθμό των γεννήσεων του 2020 δεν θα αποτυπώνουν άνοδο.

Ηδη το 2019 έκλεισε με 83.763 γεννήσεις, αριθμός μειωμένος κατά μερικές χιλιάδες από το ακριβώς προηγούμενο έτος (86.440). Ενδεικτικά είναι τα νούμερα για το 2020 που προκύπτουν από τις αιτήσεις για το επίδομα γέννησης που θεσπίστηκε από 1-1-2020 και μέχρι το τέλος του έτους είχε δοθεί σε 66.965 παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τόσες ακριβώς αναμένεται να είναι και οι γεννήσεις του 2020. Υπέρ του συμπεράσματος ότι απέχουμε από το φαινόμενο baby boom στην Ελλάδα συνηγορούν και τα στατιστικά στοιχεία μεγάλων μαιευτηρίων.

Από το «Λητώ» η επίσημη ενημέρωση λέει ότι για το τετράμηνο Νοέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021 (εννέα δηλαδή μήνες μετά την πρώτη καραντίνα), δεν σημειώθηκε αυξητική τάση γεννήσεων. Ιδια η εικόνα και από το «Ιασώ» που κινήθηκε στα ίδια νούμερα το 2020 σε σχέση με το περασμένο έτος, καταγράφοντας μια ανεπαίσθητη αύξηση στις γεννήσεις κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2021. Με μια ισχνή άνοδο στις γεννήσεις, της τάξης του 3%, έκλεισε τη χρονιά και το «Ρέα», χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, σύμφωνα με τους μαιευτήρες.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα