Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 14:51

Σε θερμική κορύφωση σήμερα και αύριο ο “Κλέων” – Ποια μέτρα ισχύουν, τι δεν λειτουργεί 12:00 με 17:00

Στον “σκληρό πυρήνα” του καύσωνα “Κλέωνα” που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εισέρχεται για ένα δύσκολο διήμερο σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο η χώρα με θερμοκρασίες που θα σκαρφαλώσουν ακόμα και στους 43 βαθμούς.

Ειδικότερασήμερα Παρασκευή αναμένεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 42 με 43 βαθμούς πιθανώς τοπικά και τους 44, εως 39 με 40 στα νησιά μας.

Σε θερμική κορύφωση σήμερα και αύριο ο “Κλέων” – Ποια μέτρα ισχύουν, τι δεν λειτουργεί 12:00 με 17:00

Στην Αττική, ηλιοφάνεια, άνεμοι ασθενείς και θερμοκρασία από 26 έως 42 βαθμούς. Το ίδιο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη με τη θερμοκρασία από 24 έως 40 βαθμούς.

Τo Σάββατο θα περάσει με ήλιο παντού και ίσως ελάχιστες μπόρες στα ορεινά της Θράκης. Οι βοριάδες 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στη βόρεια Ελλάδα, έως 42 με 44 βαθμούς στα υπόλοιπα.

Όσο για την Κυριακή οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ και θα ρίξουν 2 με 4 βαθμούς κάτω τη θερμοκρασία στα ανατολικά.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο ζήτημα των πυρκαγιών, καθώς ο κίνδυνος θα παραμείνει πολύ υψηλός λόγω ανέμων έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το κύμα καύσωνα αναμένεται να ενταθεί ξανά στις περιοχές που θα υπάρξει «διάλειμμα» από τις υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου.

Αναβάλλονται οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, λόγω του καύσωνα. Οι υποψήφιοι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών.

Αναστέλλεται η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή. Ως προς τα άμισθα/μη άμισθα υποθηκοφυλακεία συστήνεται, “όπως οι προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες”.

Αναβάλλονται τα ραντεβού 12:00 με 15:00 στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.

Όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό.

Επίσης τα προγραμματισμένα ραντεβού στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων, για τις οποίες η ΕΜΥ δίνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες, καλούνται να προσέλθουν, ανεξαρτήτως ώρας ραντεβού, κατά τις πρωινές ώρες, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριάσεις των Επιτροπών έως τις 12 το μεσημέρι.

Παύση χειρονακτικών εργασιών και ντελίβερι μεταξύ 12:00-17:00

Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε, την υποχρεωτική παύση εργασιών (χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο) σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αποφασίστηκε παύση των υπηρεσιών σε ντελίβερι, από τις 12 ως τις 5μμ.

Επίσης με σχετική εγκύκλιο προσδιορίστηκαν οι προϋποθέσεις για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο Δημόσιο κατά τις ημέρες του καύσωνα. Στην ίδια εγκύκλιο ορίζονται ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία.

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει Απόφαση του υπουργείου Εργασίας είναι:

  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε συστάσεις στους παραγωγούς η άρδευση να γίνεται μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες – από 05:00 μέχρι τις 10:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 02:00 – με αποφυγή υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, η αποφυγή έκθεσης σε υψηλ

Αρχαιολογικοί χώροι

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ εκτίμησε ως αρκετά πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξει αναστολή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης τουλάχιστον τις ώρες της θερμοκρασιακής αιχμής 12:00 – 17:00 εφόσον ο υδράργυρος φτάσει πάνω από 40 βαθμούς. Κάτι ανάλογο θα γίνει στο Άργος και στη Λάρισα.

Σε θερμική κορύφωση σήμερα και αύριο ο “Κλέων” – Ποια μέτρα ισχύουν, τι δεν λειτουργεί 12:00 με 17:00
AP Photo/Petros Giannakouris)
Σε θερμική κορύφωση σήμερα και αύριο ο “Κλέων” – Ποια μέτρα ισχύουν, τι δεν λειτουργεί 12:00 με 17:00
(AP Photo/Petros Giannakouris)

ές θερμοκρασίες και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές.

Μέτρα αυτοπροστασίας

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.

Σε θερμική κορύφωση σήμερα και αύριο ο “Κλέων” – Ποια μέτρα ισχύουν, τι δεν λειτουργεί 12:00 με 17:00

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα