Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 20:36

Τετάρτη ή Πέμπτη οι ανακοινώσεις για λιανεμπόριο και σχολεία

Δύο διαφορετικές προτάσεις για την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και την άρση του lockdown από τις 5 Απρίλη μέχρι το Πάσχα «συγκρούονται» στο ευρύτερο κάδρο των αρμόδιων, κυβερνητικών και ειδικών, για την αναχαίτιση του τρίτου και πιο «σκληρού» κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με νεότερες πληροφορέις.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου και θα εξεταστεί η πρόταση για το άνοιγμα αρχικά του λιανεμπορίου και της εκπαίδευσης καθώς και της άρσης των περιορισμών για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Στο επόμενο πακέτο εισηγήσεων τοποθετείται το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, που με την τωρινή ανάγνωση των δεδομένων υπολογίζεται ότι μπορεί να «κλειδώσει» για το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη. 

Η επιδημιολογική εικόνα με τα πολλά κρούσματα και τις ισχυρές πιέσεις στο ΕΣΥ διατηρεί τον «συναγερμό» στις αρμόδιες υπηρεσίες και προβληματίζει την Επιτροπή των Ειδικών η οποία την Τετάρτη θα καταθέσει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση. Την ίδια ημέρα ή το αργότερο την Πέμπτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, Γυμνασίων και Λυκείωνκαι τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ώστε να υπάρξει ένα διάστημα τουλάχιστον τριών ημερών για την προετοιμασία της νέας «πρεμιέρας» στην εκπαίδευση και το λιανεμπόριο.

Ένα βασικό «εργαλείο» για το ασφαλές άνοιγμα αυτών των δραστηριοτήτων την προσεχή εβδομάδα, εκτός απροόπτου, είναι η διάθεση 10 εκατομμυρίων self test στα φαρμακεία από τις αρχές του Απρίλη. 

Η χρήση τους -δωρεάν τέσσερα τον μήνα για κάθε πολίτη που θα προσκομίζει το ΑΜΚΑ του στα φαρμακεία- θα αξιοποιηθεί και για το άνοιγμα των σχολείων καθώς θα συμβάλει στην αυτοδιάγνωση μαθητών και καθηγητών. Σημαντική θεωρείται η συμβολή τους και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και αργότερα της εστίασης. Θα αφορά όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και στον χώρο του τουρισμού για τον κόσμο του οποίου -γύρω στις 300.000- εξετάζεται το ενδεχόμενο έναρξης του εμβολιασμού μετά τις ευπαθείς ομάδες αλλά εντός του Μάη.

Έτσι, ένα βήμα πιο κοντά για την επαναλειτουργία της στις 5 του Απρίλη βρίσκεται η αγορά μετά και το νέο σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα self tests. 

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα