Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 21:22

Η Κρήτη στο επίκεντρο της επιτροπής – Ανησυχία για τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορωνοϊού

[ad_1]

Η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και τα αυξημένα μεταλλαγμένα κρούσματα κορωνοϊού, βρίσκονται στο επίκεντρο της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Στη σημερινή σύσκεψη θα εκτιμηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να συζητηθεί η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Παράλληλα, οι ειδικοί θα επικεντρωθούν και στη δυνατότητα αύξησης των διενεργούμενων τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους από τα «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα του ιού που έχουν εντοπιστεί στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη.

Στην Κρήτη έχει κυριαρχήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού

Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού έχει κυριαρχήσει σε απόλυτο βαθμό στην Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το νησί βρίσκεται σε κεντρικό κάδρο στις συσκέψεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ με φόντο τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίζεται σε ποσοστό που σχεδόν αγγίζει το 100%.

«Έχει κυριαρχήσει στην Κρήτη το μεταλλαγμένο βρετανικός στέλεχος του κορωνοϊού. Στο Λασίθι το ποσοστό είναι 100% και σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο σε ποσοστό 95%. Στα Χανιά το ποσοστό επικράτησης του βρετανικού στελέχους φτάνει στο 75%», τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος προσθέτοντας πως «αν δεν υπήρχε το μεταλλαγμένο στέλεχος θα είχαμε ελάχιστα κρούσματα που θα ήταν πολύ εύκολο να το αντιμετωπίσουμε».

#pressgreece

[ad_2]

Νέοι Ορίζοντες

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα