Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 16:36

Κρήτη: Η απεργία σαπίζει τα οπωροκηπευτικά – Ζητούν πλοίο “ασφάλειας” οι αγρότες

[ad_1]

Παλέτες με ευπαθή προϊόντα της κρητικής γης μένουν για τρίτη ημέρα αδιάθετα λόγω της απεργίας 13 ναυτεργατικών σωματείων, τα οποία ανανέωσαν για ένα ακόμη 24 ώρο την πανελλαδικη απεργία καθηλώνοντας τα πλοία στα λιμάνια.

Ο αγροτικός κλάδος του νησιού- που δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από την πανδημία εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης στην εστίαση αλλά και από τις ακραίες μεταβολές του καιρού- τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν νέο κίνδυνο, το “κερασάκι στην τούρτα” λένε οι παραγωγοί…

Οι παραγωγοί των θερμοκηπιακών κηπευτικών και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, εκπέμπουν σήμα κινδύνου βλέποντας τα προϊόντα τους να παραμένουν στα συσκευαστήρια ή να σαπίζουν στα φορτηγά που έχουν ακινητοποιηθεί στα λιμάνια.

Πρόκειται για ευπαθή προϊόντα, ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκύθια τα οποία, μετά τη δεύτερη ημέρα μακριά από το χωράφι, αρχίζουν να σαπίζουν και την τέταρτη ημέρα να απορρίπτονται.

Όπως διαμηνύουν οι αγρότες, μια πολυήμερη απεργία θα ήταν καταστροφική για την παραγωγή τους και την αξιοπιστία της χώρας μας στις αγορές του εξωτερικού. Εξηγούν ότι η ζημιά δεν θα αφορά μόνο στην απώλεια τόνων κηπευτικών που θα οδηγηθούν στις χωματερές αλλά στην ακύρωση συμβολαίων πώλησης στις αγορές εκτός συνόρων και την ενεργοποίηση ρητρών εις βάρος των συλλόγων. Οικονομικές συμφωνίες σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο αλλά και σε βαλκανικές χώρες θα “τιναχθούν στον αέρα”, με τη χώρα μας να εμφανίζεται αναξιόπιστη στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας και την ανάκαμψή της στις αγορές αυτές αβέβαιη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η απεργία των ναυτεργατών έχει αντίκτυπο στους κρητικούς παραγωγούς. Κατά το παρελθόν έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολυήμερες διακοπές στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις που έχουν κοστίσει ακριβά στα εισοδήματά τους.

Έχοντας υποστεί την οικονομική ζημιά της πανδημίας και φοβούμενοι απροσδιόριστη παράταση της απεργίας, οι εκπρόσωποι τους έχουν ήδη ενεργοποιηθεί απευθυνόμενοι προς το πολιτικό προσωπικό, ζητώντας την προσφυγή στο μέτρο του “Πλοίου Ασφάλειας”, πρόνοια του άρθρου 6 της νομοθεσίας, όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Οι αγροτικοί σύλλογοι Ιεράπετρας, Καντάνου – Σελίνου, Σητείας και Τυμπακίου έχουν έρθει σε επαφή με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη ενώ σε επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές και τους δημάρχους του νησιού ζητούν την πολιτική τους παρέμβαση, προκειμένου να “απεγκλωβιστουν” όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά “από την επώδυνη αυτή κατάσταση”.

“Πρόθεσή μας είναι δεν είναι να έρθουμε σε αντιπαράθεση με την κοινωνική ομάδα των Ναυτεργατών” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης στο ekriti.gr, αλλά “να δωθεί λύση με τη διάθεση των προϊόντων μας που έχουν ξεκινήσει να σαπίζουν.”

#pressgreece

[ad_2]

Νέοι Ορίζοντες

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα