Σάββατο 21 Μαΐου 2022 01:48

Χανιά – Τζ. Πολυκανδριώτης: Έλλειψη νοσηλευτών στο ΕΣΥ – Να δοθούν κίνητρα στους νέους

Στα Χανιά πραγματοποιείται το 15ο Πανελλήνιο Επιστημονικό και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο, στο οποίο ανακοινώθηκαν σημαντικά ευρήματα που έρχονται να ενισχύσουν την ανησυχία για την αποδιάρθρωση του ΕΣΥ.

Η υποστελέχωση συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού -σύμφωνα με τον Γ.Γρ. της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας Τζανή Πολυκανδριώτη, το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι περίπου 40% μειωμένο τόσο, λόγω τόσο των συνταξιοδοτήσεων όσο και των αποχωρήσεων από τον κλάδο εξαιτίας των δύσκολων εργασιακών συνθηκών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας ο μέσος όρος δυναμικότητας των κλινικών είναι 40 ασθενείς και αυτούς συνήθως εξυπηρετούν μόλις δυο νοσηλευτές και συγκεκριμένα ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός νοσηλευτή.

Οι αντίξοες συνθήκες εργασίας φαίνεται να έχει συνέπειες και στην υγεία του προσωπικού, αφού σύμφωνα με τον κ. Πολυκανδριώτη, «η αύξηση των αυτοάνοσων στους νοσηλευτές είναι κατακόρυφη. «Είμαστε σε επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι ασθένειες στον κλάδο μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Περιμένουμε ακόμα την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τους 4.000 υγειονομικούς τις επόμενες ημέρες. Αναγνωρίζουμε το έργο της κυβέρνησης που στήριξε το σύστημα της υγείας με το επικουρικό προσωπικό αλλά δε φτάνουν. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στα νέα παιδιά να θέλουν να γίνουν νοσηλευτές», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης.

ΕΡΤ

Σχετικά

spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα