Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 00:23

Ηράκλειο: Πολύ αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα σε τρεις νομούς της Κρήτης

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, λόγω πολύ αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, είναι σήμερα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας στις τρεις από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και συγκεκριμένα σε Ηράκλειο, Λασίθι και Ρέθυμνο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που σύμφωνα με την ΕΜΥ θα φτάσουν και τα 7 Μποφόρ δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ ως προς τον κίνδυνο για πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για Π.Ε. Λασιθίου, Ηρακλείου & Ρεθύμνου, είναι κατηγορίας κινδύνου: 4 (πολύ υψηλός).

Ηράκλειο: Πολύ αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα σε τρεις νομούς της Κρήτης

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

«Υπενθυμίζουμε την απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, την απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών, την απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, την απαγόρευση χρήσης για τα αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια, την απαγόρευση καύσης ειδών πυροτεχνίας, όπως και την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσειςΑντιπεριφερειαρχών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας ισχύουν για τις εξής περιοχές ανά Π.Ε.:

Γιούχτας, Φουρνί, Κέρη, Σύμη, Ρούβα  -Ζαρού και Επανωσήφη στο Ηράκλειο,

Σελάκανο, Καλό Χωριό – Μεσελέροι, Βαθύ, Αζιλακόδασος, Βάι και Θρύπτη στο Λασίθι και

Φαράγγι Μαργαριτών, πηγές Κουρταλιώτη – Πρέβελη, περιαστικά δάση Ευληγιάς και Αγίου Ιωάννη, δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγίου Ιωάννη και Αναδάσωση Αρκαδίου στο Ρέθυμνο.

(δείτε τους χάρτες για τις περιοχές αυτές στον σύνδεσμο:

https://www.crete.gov.gr/chartes-politikis-prostasias/ )

Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.

Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις, στους παραβάτες των ανωτέρω επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα του Παρ. Β της  αρ. 19/2020 πυροσβεστικής διάταξης (Β’ 2233), όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κοινοποιεί τις παραβάσεις στην αρμόδια κατά περίπτωση εποπτεύουσα, αδειοδοτούσα Αρχή για τυχόν δικές της περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (όπως Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λπ.)

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να σεβαστούν τις απαγορεύσεις, να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών.

Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας μας, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Δείτε οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης:

199  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 166  ΕΚΑΒ

1591 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

100  ΕΛΑΣ

108  ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα