Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 15:24

Κρήτη – ελαιόλαδο: Οι δημοπρασίες, ο ανταγωνισμός και ο αγώνας για να κρατηθεί η τιμή του

Ένας αγώνας που δίνεται σε δύο μέτωπα έχει ξεκινήσει στον κλάδο του ελαιολάδου από το συνεταιριστικό κίνημα, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί τόσο η ποιότητά του όσο και η τιμή του. Και ειδικά φέτος που αναμένεται υπερπαραγωγή και με την τιμή του να έχει φτάσει σε εξαιρετικά ικανοποιητικά επίπεδα, όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες εκείνες που θα κρατήσουν ψηλά τον “χρυσό” της Κρήτης.

Από τη μία ο φορέας “Κρητών” Ένωση που έχει ξεκινήσει προσπάθειες για ποιοτικό και με καλές τιμές τυποποιημένο ελαιόλαδο και από την άλλη το δημοπρατήριο της ΕΑΣΗ που ξεκινά τη λειτουργία για χύμα ελαιόλαδο,, αποτελούν τα στοιχεία μίας διαδικασίας που αναμένεται να φέρει υψηλότερο ανταγωνισμό.

Ομόφωνη έγκριση για το “Δημέλαιο”

Το δημοπρατήριο της ΕΑΣΗ το οποίο ξεκίνα σήμερα τη λειτουργία του στις εγκαταστάσεις του τυποποιητηριου στην Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου και θα φέρει την ονομασία “Δημέλαιο”, έλαβε την ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης, Μύρωνα Χιλετζακη, πρόκειται για το πρώτο δημοπρατήριο ελαιολάδου στην Ελλάδα με 3.000 τόνους αποθηκευτικό χώρο.

Διασφαλίζεται η καλύτερη τιμή μέσω της δημοπράτησης

Όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που κάνει δημοπρασίες στην Κρήτη, μέσα από τις δημοπρασίες ελαιολάδου διασφαλίζεται η καλύτερη τιμή του προϊόντος.

Ο Γιώργος Περογιαννακης αναφέρει ότι στον αγροτικό συνεταιρισμό της Εμπάρου γίνεται δημοπρασία ελαιολάδου εδώ και 15 χρόνια καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία υπάρχει διαφάνεια και “δεν μπαίνουν όλοι οι συνεταιρισμοί στο ίδιο “τσουβάλι” όπως είπε χαρακτηριστικά. Ενδιαφέρον, περιγράφει, υπάρχει από όλη την Ελλάδα και ειδικά από περιοχές της Πελοποννήσου που φημίζονται για την καλή ποιότητα του ελαιολάδου.

Μιλώντας για την φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στην ευρύτερη περιοχή της Εμπάρου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού αναφέρει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στον αγροτικό συνεταιρισμό θα αλεστούν περίπου τους 450 τόνους ελαιολάδου ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Εμπάρου, θα αλεστούν περί του 1.000 τόνους.

Την ερχόμενη εβδομάδα όπως δηλώνει ο κ. Περογιαννακης, θα γίνει και ο πρώτος διαγωνισμός ελαιολάδου από τον αγροτικό συνεταιρισμό η ποσότητα το οποίου θα φτάσει περίπου τους 40 τόνους.

#pgnews

Νέοι Ορίζοντες
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα