Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 10:59

Αφιέρωμα του PressGreece στην 28η Οκτωβρίου: τα καταφύγια στην Πάτρα, ο ήρωας που έφερε την πρώτη νίκη και οι επιστολές από τις Σέρρες

81η επέτειος του ΟΧΙ σήμερα και δεν θα μπορούσε να λείψει ένα ακόμα αφιέρωμα της ομάδας του Pressgreece, με άρθρα που φωτίζουν άγνωστες ή λιγότερο γνωστές στιγμές του αγώνα των Ελλήνων ενάντια στους εισβολείς.

Διαβάστε σήμερα :

-Ένα Καταφύγιο ελευθερίας κάτω από τα σπλάχνα της Πάτρας

Για την προστασία του τοπικού άμαχου πληθυσμού από τις αεροπορικές επιθέσεις είχαν δημιουργηθεί από τις 20 Δεκεμβρίου του 1940, 32 καταφύγια χωρητικότητας 3.437 ατόμων, κυρίως σε υπόγεια δημοσίων αλλά και ιδιωτικών κτιρίων με κριτήριο επιλογής τους την ύπαρξη υπόγειων χώρων και την αντοχή της κατασκευής τους.

Γι’ αυτό επέλεγαν κυρίως πολυώροφα κτίρια, κατασκευασμένα από ισχυρή τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα όπως το κτίριο του «Κρίνου» στην οδό Αγίου Νικολάου, η οικία Τσάλτα στην οδό Ερμού, τα ξενοδοχεία «Σέσιλ» και «Ματζέστικ» στην πλατεία Ομονοίας, το κτίριο Πραπόπουλου στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου, η κλινική Λάζαρη στα σκαλάκια της Παντάνασσας, τα υπόγεια των Μύλων Τριάντη, το Αρσάκειο όπου είχαν εγκατασταθεί όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και φυσικά οι υπόγειοι χώροι κάτω από τα Υψηλά Αλώνια που είχαν ειδικά κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό.

Ειδικότερα το Καταφύγιο κατω από την πλ. Των Υψηλών Αλωνίων έχει διαμορφωθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης από τον Δήμο Πατρέων και αποτελεί χώρο καθημερινών επισκέψεων και εικαστικών εκθέσεων

Ολόκληρο το αφιέρωμα:

Ο ήρωας της Πίνδου που πέτυχε την πρώτη νίκη κατά του Άξονα

Iσως όλοι έχουμε ακούσει ότι οι Έλληνες κατάφεραν στα βουνά της Πίνδου την πρώτη νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά των δυνάμεων του Άξονα. Που όμως ήρθε η πρώτη νίκη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ποιος ήταν ο “υπεύθυνος” για αυτήν;

Την κρίσιμη αυτή στιγμή το Γενικό Στρατηγείο διατάσσει το Β´ Σώμα Στρατού να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυτόν και εν συνεχεία το Β’ Σώμα Στρατού στις 31 Οκτωβρίου 1940 δίνει διαταγή στην ανεξάρτητη ταξιαρχία ιππικού με διοικητή τον Δημάρατο, να μετακινηθεί στο Δουτσικό και στα υψώματα πέριξ της Αννίτσας Γρεβενών. Αποτρέποντας αποτελεσματικά την εξέλιξη αυτή, η ανεξάρτητη ταξιαρχία ιππικού την 1η Νοεμβρίου 1940 τους προλαμβάνει στα υψώματα πέριξ της Αννίτσας Γρεβενών (Σκούρτζα, Γομάρα, Βασιλίτσα), αποκόπτει την φάλαγγα των Ιταλών, τους καταδιώκει, καταλαμβάνει την Σαμαρίνα και μπαίνει πρώτη στο Δίστρατο. Η κατάληψη του Δίστρατου ήταν μεγάλης στρατιωτικής σημασίας, διότι εκεί ήταν εγκατεστημένο το χειρουργείο των Ιταλών. Εκεί συλλαμβάνονται 200 Ιταλοί αιχμάλωτοι. 

Αυτή είναι η πρώτη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του μέχρι τότε αήττητου άξονα. Η νίκη αυτή επετεύχθη κυρίως με τη συμβολή της ταξιαρχίας Δημάρατου, σύμφωνα με τις περιγραφές ανώτατων στρατιωτικών, συγγραφέων και ιστορικών…

Ολόκληρο το αφιέρωμα:

-“Γιάννη μου, θα νικήσωμεν τους Ιταλούς!!”

…μια (ανορθόγραφη) επιστολή με τη σημαδιακή ημερομηνία 28-10-1940 του Αγγελάκη Βάκαλου, παππού του προέδρου του ιατρικού συλλόγου Σερρών Άγγελου Βάκαλου, προς τον ανεψιό του Γιάννη, που βρισκόταν στο Σικάγο.

Την παραθέτουμε αυτούσια και τη θεωρούμε μετά 81 χρόνια σημαντικό ιστορικό τοπικό τεκμήριο, γιατί μέσα σε έξι γραμμές περιγράφει παραστατικά το κλίμα της εποχής και την επικρατούσα πεποίθηση του απλού κόσμου για την έκβαση τουπολέμου με τους Ιταλούς : «Γιάννη, μάθε ότη σήμερης ότη καθός μαθένετε έχουμεν επιστράτευσιν και πήραν και τον Λάζο και τον Στάθη στρατιώτας και όλους τους φίλους σου και όλι η νέη τρέχουνε με χαρά και τραγούδια όπου δεν γραύτετε ο ενθουσιαζμός. Και η μιτέρα σου κάθετε μαζή με την Θεοδοσία [χωρίς] να έχουνε τόρα κανέναν άνδρα. δια τούτο σε παρακαλώ μην ξεχνάς να γράφεις [διό]τι στεναχοργέτε το κορίτση.

Γιάννη μου θα νικίσομεν τους Ιταλούς!!»

Ολόκληρο το αφιέρωμα:

Σχετικά

spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα